2ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής: Μαθητές ζητούν χαμηλότερες ταχύτητες από τους οδηγούς οχημάτων | xronos.gr

2ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής: Μαθητές ζητούν χαμηλότερες ταχύτητες από τους οδηγούς οχημάτων

10/04/25 - 9:00
2ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής:  Μαθητές ζητούν  χαμηλότερες ταχύτητες  από τους οδηγούς οχημάτων

Παρουσιάστηκε σχετική έρευνα βασισμένη σε απαντήσεις μαθητών – Ακούστηκαν σημαντικές συμβουλές οδικής ασφάλειας με κεντρικό μήνυμα «ναι σε ζώνη και κράνος, όχι σε κινητό και αλκοόλ»

Στο πλαίσιο του έργου «zEROwASTERS – Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, η ΚοινΣΕπ Eco Active, σε συνεργασία με το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Κομοτηνής και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, διοργανώνει την Eco Week 2025, μια πολυθεματική εβδομάδα αφιερωμένη στη βιωσιμότητα, την κυκλική οικονομία, την πράσινη καινοτομία και την περιβαλλοντική εκπαίδευση, από τις 7 έως τις 11 Απριλίου. Οι δράσεις της εβδομάδας απευθύνονται κυρίως στη μαθητική κοινότητα του 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής, ενισχύοντας τη συμμετοχή των νέων σε ζητήματα περιβαλλοντικής ευθύνης, ενεργειακής μετάβασης και πράσινων επαγγελμάτων.

Όπως μας ενημέρωσε η υπεύθυνη του έργου zEROwASTERS Άρτεμις Τσολάκη, το πρόγραμμα ξεκίνησε πέρσι και βρίσκεται στην τελική εβδομάδα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. «Προσεγγίσαμε ολιστικά τα ζητήματα γύρω από το περιβάλλον», σημείωσε κι εξήγησε πως το 2ο ΕΠΑΛ αποτέλεσε αφετηρία του προγράμματος, διότι αναβαθμίστηκε πρόσφατα ενεργειακά-κτιριακά.

Ελένη Βεράνη, Άρτεμις Τσολάκη, Ελευθέριος Χαμαλίδης

Αίτια μαθητικής ανασφάλειας η ταχύτητα των οδηγών
Το πρωί της Τετάρτης 9 Απριλίου στο αμφιθέατρο του 2ου ΕΠΑΛ πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση μελέτης με τίτλο «Πράσινες Διαδρομές: Μετάβαση Μαθητών Λυκείων». Η Ελένη Βεράνη, πολεοδόμος – συγκοινωνιολόγος μηχανικός, MSc, υπ. διδάκτορας ΑΠΘ, παρουσίασε τις συνήθειες μετακίνησης των μαθητών μετά από σχετική έρευνα και πρότεινε εναλλακτικούς, οικολογικούς και ασφαλείς τρόπους προσέγγισης των σχολείων, βάσει στοιχείων από ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν μαθητές και γονείς.

Στόχος ήταν, όπως μας είπε, «να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά να μετακινούνται περισσότεροι πεζοί ή με ποδήλατο και λιγότερο ως επιβάτες στο αυτοκίνητο των γονιών». Από την έρευνα πάντως τα παιδιά απάντησαν ότι προτιμούν μεταφορά, ενώ οι γονείς προτιμούν τα παιδιά να έρχονται πεζοί αν δεν είναι μακριά το σχολείο. Σύμφωνα πάντως με τα παιδιά –στοιχείο που παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον- βασική αιτία ανασφάλειάς τους γύρω από τις ασφαλείς μετακινήσεις με τα πόδια, είναι η συμπεριφορά των οδηγών που αναπτύσσουν μεγαλύτερες από τις επιτρεπόμενες ταχύτητες γύρω από τις σχολικές μονάδες.

Ενδυναμώνοντας το αίσθημα της οδικής ασφάλειας
Την ίδια ημέρα και στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ομιλία για την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή κατά τη μετάβαση των μαθητών στο σχολείο και όχι μόνο. Ομιλητές της δράσης ήταν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταφορών & Επικοινωνιών Ορεστιάδας Ελευθέριος Χαμαλίδης και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μεταφορών & Επικοινωνιών ΠΕ Έβρου Σταυρούλα Κυρτζίδου.

«Μας ενδιαφέρει να ενδυναμώσουμε το αίσθημα της οδικής ασφάλειας, ιδιαίτερα στα νέα παιδιά, για να γίνουν καλύτεροι οδηγοί και καλύτεροι πεζοί», σημείωσε ο Ελ. Χαλαμπίδης. Από την εμπειρία του παρατηρεί ότι οι δράσεις έχουν απήχηση, ενώ κλειδί είναι η επανάληψη, καθώς «τα παιδιά είναι σφουγγάρια, γι’ αυτό προσπαθούμε να τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον». Οι βασικές του συμβουλές είναι οι εξής τέσσερις: ναι στη ζώνη, ναι στο κράνος, όχι στο κινητό, όχι στο αλκοόλ.

Ακολούθησε βιωματική προσομοίωση με ειδικά γυαλιά, μέσα από την οποία οι μαθητές κατανόησαν τους κινδύνους οδήγησης, αλλά ακόμη και βάδισης, υπό την επήρεια αλκοόλ.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr