Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Μιλώντας στον "Χ" εντοπίζει και τους λόγους της τουριστικής παρακμής του Φαναρίου
"Εμείς πήραμε τα ψίχουλα από την περιφέρειά μας, είχε όλη η περιφέρεια κόσμο, ήταν αυξημένες οι αφίξεις, γενικότερα όλες οι περιοχές ήταν ανεβασμένες πλην από της δική μας" λέει μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Φανάρι" στο Φανάρι της Κομοτηνής, Νάσος Τσούκας. Με αυτά τα λόγια ο κος Τσούκας θέλει να επισημάνει το γεγονός ότι παρά το φετινό ρεκόρ της τουριστικής κίνησης στην ΑΜ-Θ, ο γραφικός οικισμός της Ροδόπης έμεινε στη σκιά όλης αυτής της κατάστασης.
Επεκτείνοντας τη σκέψη του, αναφέρει και τους λόγους, που κατά την εκτίμησή του οδήγησαν σε αυτό το απογοητευτικό αποτέλεσμα: "Δεν θα έρθει ο καλύτερος κόσμος στην περιοχή μας γιατί έχουμε αποδείξει ότι δεν μπορούμε να τον κρατήσουμε, δεν έχουμε υποδομές. Άλλο κύριο πρόβλημα ήταν η παραλία που άνοιξε 20 Ιουλίου και ποιος θα περιμένει τις 20 Ιουλίου για να κανονίσει τις διακοπές του το καλοκαίρι; Όλοι κάνουν τον προγραμματισμό τους νωρίτερα. Θα έρθει ο Βούλγαρος ή ο Τούρκος ή ο Ρουμάνος μία φορά τον Μάιο ή Ιούνιο θα δει μια απελπιστική κατάσταση."
Ακόμη πιο θλιβερό είναι το γεγονός ότι οι προκρατήσεις στην αρχή της σεζόν έστελναν πολύ θετικά μηνύματα και ελπίδες, οι οποίες όμως σύντομα εξανεμίστηκαν, αφού οι παρεμβάσεις στις παραλίες, είτε έγιναν πολύ αργά, είτε δεν έγιναν καθόλου: "Οι προκρατήσεις είχαν ξεκινήσει από αρχές Μαΐου και γενικότερα όλο τον χειμώνα υπήρχε ένα πολύ αισιόδοξο κλίμα και έδειχναν ανεβασμένα τα στατιστικά για φέτος. Δυστυχώς όλη αυτή η ροή μειώθηκε σημαντικά τον Μάιο και δραματικά τον Ιούνιο όταν είδε ο κόσμος ότι η παραλία παραμένει μια ανοργάνωτη παραλία χωρίς σοβαρή υποδομή, χωρίς τουαλέτες χωρίς τα βασικά πράγματα που θα σε κάνουνε να επιλέξεις μία περιοχή".
Για πολλοστή φορά ο κος Τσούκας εκπέμπει μία κραυγή απόγνωσης και καλεί όλους να ασχοληθούν σοβαρά με το Φανάρι και να αποδείξουν ότι όντως ενδιαφέρονται για την τουριστική του ανάπτυξη και προβολή. Ο ίδιος έχει την άποψη ότι όποιος και αν ξεκινήσει μία "εκστρατεία" αναβάθμισης του οικισμού, θα βρει στο δρόμο του μόνο συμπαραστάτες: "Η παραλία πρέπει να καθαριστεί και να γίνουν τουαλέτες ανεξαρτήτως αν υπάρχουν ανοιχτά beach bar ή όχι, αυτή είναι η δική μου προσωπική άποψη.
Ο κόσμος που έρχεται στην περιοχή μας έρχεται κατά κύριο λόγο για την παραλία και κατά δεύτερο κύριο λόγο για το φαγητό, αυτή είναι η δυναμική της περιοχής μας. Δεν ξέρω ποια είναι η οδός για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και εγώ δεν είμαι και ο αρμόδιος, όμως βλέπω ότι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα αυτά τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί. Όλα αυτά που λέμε είναι θεωρητικά, αλλά πιστεύω ότι δεν γίνεται ομελέτα αν δεν σπάσουμε αβγά.
Μπορεί να μην θέλουμε να χαλάσουμε την σχέση μας με την ΕΤΑΔ, μπορεί να θέλουμε να τα κάνουμε όλα με το γράμμα του νόμου αλλά ξέρουμε ότι στο σύστημά μας υπάρχει απίστευτη γραφειοκρατία, υπάρχουν προβλήματα και παραθυράκια τα οποία καθυστερούνε πάρα πολύ τις εξελίξεις με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά όλα να τα πληρώνουν οι επαγγελματίες στο Φανάρι".
Η όποια κίνηση τελικά κατέγραψε το Φανάρι, βασίστηκε σε αλλοδαπούς παρατηρεί ο κος Τσούκας, υποσημειώνοντας μία μείωση στην έλευση τουριστών από τη Βουλγαρία: "Αυτοί που κάνουν κρατήσεις είναι Βούλγαροι, Τούρκοι, Ρουμάνοι. Φέτος είναι μειωμένοι οι Βούλγαροι, είναι ανεβασμένοι οι Ρουμάνοι, αλλά δεν νομίζω ότι αυτούς τους αριθμούς θα μπορέσουμε να τους κρατήσουμε και του χρόνου για τους ίδιους λόγους που ανέφερα. Έχουμε οργανώσει τις παραλίες μας τώρα και προφανώς θα είναι για ακόμα δύο καλοκαίρια από αρχές Μαΐου ανοιχτές, αυτό είναι κάτι θεωρητικό. Αλλά και πάλι σας λέω ότι πες ότι είναι ανοιχτά τα μπαράκια, δεν έχει τουαλέτες σωστές, υπάρχουν οι χημικές, αυτές είναι μια προσωρινή λύση, δεν είναι για μαζική χρήση. Μπορεί να υπάρχουν εμπόδια για την κατασκευή τουαλέτας στην ακτογραμμή αλλά θα ήθελα να δω κάποιον από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τον δήμο, να πάρει μια πρωτοβουλία και είμαι σίγουρος ότι θα έχει μαζί του την υποστήριξη όλου του κόσμου και όλης της τοπικής κοινωνίας. Ας βρούνε έναν τρόπο. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή η ΕΤΑΔ θα έρθει στα συγκαλά της και θα δημοπρατήσει την περιοχή μας σε τιμές που να μην είναι εξωπραγματικές. Τα είπαμε και πέρσι και κάνανε και φέτος ακριβώς τα ίδια- λες και δεν μας ακούνε. Τρεις χρονιές άγονος ο διαγωνισμός, δηλαδή η παραλία μέσα στο Φανάρι είναι ανοργάνωτη.
Μένουν όλοι μέσα στο χωριό και πρέπει να πάρουνε το αυτοκίνητο να κάνουν τρία χιλιόμετρα για να πάνε στην παραλία, αυτό το θεωρώ απαράδεκτο. Υποβαθμίζει την τουριστική υποδομή του χωριού αλλά και την ποιότητα ζωής και το βιοτικό επίπεδο όσων μένουν στην περιοχή είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι είτε έχουν εξοχικό"
Παρά τη γκρίζα -σε γενικές γραμμές- εικόνα, υπάρχουν φωτεινές ανταύγειες, αφού υπάρχουν κρατήσεις και για τον Σεπτέμβριο. Αυτό είναι μία μικρή επιτυχία με δεδομένα ότι πάγια θέση όλων των επαγγελματιών του τουρισμού είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου και μετά τον 15αύγουστο. Αυτό φαίνεται ότι τρόπον τινά επιτυγχάνεται, ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News