Βρισκόμαστε έρμαια των καιροσκόπων και των κερδοσκόπων? | xronos.gr
ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ

Βρισκόμαστε έρμαια των καιροσκόπων και των κερδοσκόπων?

30/06/11 - 12:00
kapetanidis.jpg

Μοιραστείτε το

?Πράγματι, ένα φάντασμα πλανάται πάνω στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή. Της χρεοκοπίας είναι; Της πτώχευσης; Θέλω να πιστεύω ότι είναι «ο Άγιος και ο άγγελος της ελπίδας»... Όσο το καθυστερούμε και όσο δεν προχωρούμε σε καινούριες λύσεις απλά κινούμαστε μέσα σε μια ?κινούμενη άμμο Συνέντευξη Μελαχροινή Μαρτίδου

Ο πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Χρήστος Καπετανίδης  μιλά στο «Χ» για την δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας με δεκάδες ανοιχτά μέτωπα, αλλά επιμένει, όπως λέει, να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. Από την αισιόδοξη πλευρά δηλαδή υπολογίζοντας στη νέα γενιά που καλείται να διαχειριστεί την κρίση και να ανταπεξέλθει. Ήταν στην Κομοτηνή σχετικά με μια υπόθεση στο Εφετείο Θράκης στο διάλειμμά της είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του.

Μας ενδιαφέρει ο λόγος σας και το σχόλιό σας κ. Καπετανίδη για την κατάσταση αυτή, που είναι μία κατάσταση απόγνωσης για το μέσο Έλληνα πολίτη.
- Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες βρισκόμαστε σε σύγχυση. Η Ελλάδα βρίσκεται σε σύγχυση. Δε γνωρίζουμε αν χρεοκοπήσαμε. Δε γνωρίζουμε αν πτωχεύσαμε. Δε γνωρίζουμε αν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι παιχνίδια των μεγάλων τραπεζών, καιροσκόπων και κερδοσκόπων σε βάρος της αδύναμης, όπως φαίνεται, Ελλάδας. Πιστεύω όμως ότι έστω και δύσκολα θα αντεπεξέλθουμε. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα… 

Είστε και εσείς γονιός παιδιών, όπως και εμείς και πάρα πολύ άνθρωποι, οι οποίοι νιώθουμε τύψεις για το τι αφήνουμε στα παιδιά μας σαν παρακαταθήκη.
-Αυτή τη στιγμή τα αφήνουμε ένα σκοτεινό μέλλον. Έχω την εντύπωση όμως ότι θα βρει τον τρόπο της η νεολαία. Δε γίνεται να μην τον βρει. Δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι βάλαμε ένα όριο και από εδώ και πέρα «δεν υπάρχει Ελλάδα». Πιστεύω ότι οι νέοι μας σκέφτονται τελείως διαφορετικά. Σκέφτονται επαναστατικά, προοδευτικά, σκέφτονται πιο καθαρά, πιο ελπιδοφόρα. Εμείς επειδή έχουμε περάσει αρκετά, ας πούμε ότι είμαστε και η γενιά του Πολυτεχνείου, για την οποία δεν ξέρω αυτήν τη στιγμή δεν αισθάνομαι και πολύ περήφανος για τα όσα έχει καταφέρει. Έχει καταφέρει αρκετά, αλλά αυτήν τη στιγμή φαίνεται ότι περνάμε μια κρίση. Αλλά πιστεύω ότι θα την ξεπεράσουμε, ότι θα επανέλθουν οι αξίες.

Μπορείτε να προσδιορίσετε κάποιο ορίζοντα χρονοδιαγράμματος;
-Τώρα, άμεσα. Άμεσα θα πρέπει να αρχίσει και βλέπω ότι αρχίζει. Ήδη αυτή τη στιγμή στο Σύνταγμα γίνεται μία κοσμογονία. Έτσι πιστεύω. Στο Σύνταγμα και παντού, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας το κίνημα των Αγανακτισμένων που έχει εξαπλωθεί, που διευρύνεται με πάρα πολύ κόσμος δείχνει την αγωνία όλης της Ελλάδας. Από τον Έβρο μέχρι το Ταίναρο και από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα. Έτσι πιστεύω.

Όσον αφορά την επόμενη μέρα μας λέτε ότι θέλετε να πιστεύετε σε μία αισιόδοξη προοπτική, έτσι δεν είναι;
- Όχι όμως με αυτό το πολιτικό σύστημα και το κομματικό κράτος. Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε μια κάποια μεταστροφή του κόσμου. Νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να προσανατολιστεί σε κάποια άλλα σχήματα ή εν πάσει περιπτώσει σε αυτά τα παρόντα σχήματα να λειτουργούν με συνοχή και με συναίνεση.

Με μεγαλύτερη περίσκεψη πλέον.
- Όχι λέω με αυτά τα παρόντα σχήματα όχι όμως με μπροστάρη την παρούσα κυβέρνηση, η οποία αυτήν τη στιγμή, κατά τη γνώμη της, πράττει σωστά, κατά τη γνώμη των άλλων δεν πράττει. Και βλέπουμε ότι οικονομικά, κοινωνικά, αξιακά πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια αλλαγή και θα γίνει. Θα την κάνουμε.
Όλοι μας θα την κάνουμε, δεν υπάρχει περίπτωση και θα πρέπει να την κάνουμε για να βγούμε από αυτό το τέλμα το οικονομικό. Όσο το καθυστερούμε και όσο δεν προχωρούμε σε καινούριες λύσεις απλά κινούμαστε μέσα σε μια κινούμενη άμμο.

Πώς σχολιάζετε την άποψη του κ. Ραγκούση ότι αυτοί που έβγαλαν χρήματα από την πολιτική από το ’74  και μετά πρέπει να φορολογηθούν;
- Ποιοι είναι αυτοί; Θα ψαχτούν όσοι πολιτικοί απέκτησαν περιουσίες και λοιπά...
- Αυτά είναι πυροτεχνήματα. Και αν κάποιος απέκτησε χρήματα νόμιμα; Και αν κάποιος πολιτικός ο οποίος παράλληλα έχει και μία επιχείρηση απέκτησε τα χρήματά του νόμιμα; Και αν από την πολιτική έτυχε να εκμεταλλευτεί και επαγγελματικά την υπόθεση; Ξέρουμε ότι υπάρχουν και τέτοιοι που από την πολιτική απέκτησαν χρήματα και καλά θα κάνουν να ψαχτούν.

Σας ενοχλεί, σας φοβίζει το γεγονός πώς αντιμετωπίζονται στην παρούσα φάση τα εθνικά θέματα; Βρίσκουν μια Ελλάδα καθημαγμένη οικονομικά και κάποιοι εποφθαλμιούν βρίσκοντας άλλες λύσεις σε βάρος μας.
- Με προβληματίζει και είναι εμφανές. Γι’ αυτό σας μίλησα για  καιροσκόπους και κερδοσκόπους. Κάποιος είπε « ένα φάντασμα πλανάται». Πράγματι, ένα φάντασμα πλανάται πάνω στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή.

Της χρεοκοπίας είναι; Της πτώχευσης είναι;  Θέλω να πιστεύω ότι είναι «ο Άγιος και ο άγγελος της ελπίδας»...

Σας ευχαριστώ πολύ.       

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr