Κ. Χαριτόπουλος: Αλλεργικοί συνήθως 1 στους 4 | xronos.gr
ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87.5FM

Κ. Χαριτόπουλος: Αλλεργικοί συνήθως 1 στους 4

30/04/25 - 9:00
Κ. Χαριτόπουλος:  Αλλεργικοί συνήθως 1 στους 4

Για την αύξηση αλλεργιών και τα πιθανά αίτια πρόκλησής τους μίλησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης  

Για τα κρυολογήματα και τις αλλεργίες που ταλαιπωρούν πολλούς την εποχή της άνοιξης μίλησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. Οι διαρκείς ιώσεις της εποχής ενδέχεται να είναι κάποιας μορφής πνευμονίας; Πώς μπορούν να προφυλαχτούν οι συμπολίτες μας από αλλεργίες; Ο πνευμονολόγος έδωσε τις απαντήσεις και τις συμβουλές του.

Τα εποχικά κρυολογήματα
Βασική αιτία που προκαλεί τα έντονα κρυολογήματα της εποχής σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο είναι η έντονη και απότομη μεταβολή θερμοκρασίας. «Αυτή την εποχή υπάρχουν μεταβολές θερμοκρασίας κι εμείς δεν ξέρουμε πως ακριβώς να προφυλαχτούμε κι έτσι παρουσιάζονται ακόμη και άτυπες πνευμονίες, αλλά είναι κάτι που είναι απόλυτα θεραπεύσιμο και δεν θα έπρεπε να ανησυχεί κανέναν», τόνισε.

Αλλεργίες, από πού να προφυλαχτούμε;
Ο πνευμονολόγος επεσήμανε πως δεν χρειάζεται αρχικά να προφυλαχτούν όλοι από τις αλλεργίες, γιατί υπάρχει περίπτωση να μην είναι όλοι αλλεργικοί καθώς «αλλεργικοί είναι συνήθως ένας στους τέσσερις». Πάντα είχαμε τις αλλεργίες, από τότε που υπάρχει ο αστικός τρόπος ζωής. Απλώς επειδή τώρα τις βρίσκουμε πολύ πιο έντονα, λέμε ότι είναι πιο συχνές, αλλά η συχνότητα αλλεργιών στους ανθρώπους είναι ένας στους τέσσερις.

Ο Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος ανέφερε μία σειρά υποθέσεων που ενδεχομένως αυξάνει την πιθανότητα αλλεργιών κι αυτές είναι: Η απομάκρυνση του ανθρώπου από τη φύση, η πολύ συχνότερη καθαριότητα από όσο πρέπει, η έλλειψη μητρικού γάλακτος και η χορήγηση τεχνικού γάλακτος στα παιδιά. «Όλα αυτά είναι υποθέσεις ότι αυξάνονται οι πιθανότητες αλλεργικής προδιάθεσης» υποστήριξε. Ωστόσο, οι αλλεργίες της άνοιξης είναι καλοήθεις αντιδράσεις και στις περισσότερες περιπτώσεις καταπραΰνονται εύκολα. Δημιουργούν πάντως πρόβλημα στην ποιότητα της ζωής μας «για αυτό πρέπει να πάμε στους ειδικούς γιατρούς, για να καταφέρουμε να τις αντιμετωπίσουμε» τόνισε.

Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να καταφέρουμε να αυξήσουμε την ποιότητα ζωής μας με τις αλλεργίες. Σε περίπτωση, για παράδειγμα, που κάποιος είναι αλλεργικός στη γύρη, καλές λύσεις θα αποτελούσαν να ανοίγει τα παράθυρα του σπιτιού τις βραδινές κι όχι τις πρωινές ώρες, να βάζει τον εξαερισμό όταν είναι στο αυτοκίνητο, να έχει ένα καλό φίλτρο κλιματιστικού, μεταξύ άλλων. Παρόλα αυτά, «δεν γίνεται να κλειστεί κανείς μέσα στο σπίτι, επομένως είναι αναπόφευκτη η έκθεση στην γύρη» σημείωσε.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης τόνισε πως κάθε αλλεργικός άνθρωπος έχει ένα συγκεκριμένο προφίλ το οποίο πρέπει να ελεγχθεί από τον ειδικό γιατρό «και πάνω σε αυτό το προφίλ να του δώσουμε μία συγκεκριμένη αγωγή».

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr