Φεστιβάλ καντίνας Κομοτηνής με μπύρα της… Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (Ολλανδικού Ομίλου)

Από εκθέσεις ιδεών, μελέτες επί χάρτου, στρατηγικούς σχεδιασμούς οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης, μάλλον έχουμε χορτάσει σε αυτό τον τόπο. Και ιδιαίτερα βέβαια τώρα που στο πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί ο καθένας να προτείνει τα πάντα και να συμπεριλάβει όλους τους τομείς καταθέτοντας τις …δικές του προτάσεις.
Που άγνωστο βέβαια είναι και πόσοι θα μπουν στον κόπο να τις δουν σοβαρά ιδιαίτερα όταν είναι ολόκληρα κατεβατά, με ελάχιστες ιδέες και προτάσεις εφαρμόσιμες, αλλά περισσότερες μάλλον ανεφάρμοστες, ή υλοποιήσιμες αλλά σε μεγάλο βάθος χρόνου.
Υπό αυτό το σκεπτικό και πρίσμα αναγνώσαμε τις ιδέες και τις προτάσεις για τον τουρισμό στη Ροδόπη που κατέθεσε το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό επιμελητήριο. Αν και θα περιμέναμε βέβαια αφού έγινε συνάντηση με τη δημοτική αρχή Κομοτηνής, ενδεχομένως να εκδοθεί ένα κοινό δελτίο τύπου.
Εξάλλου πολλά από αυτά τα οποία αναφέρονται υπάρχουν απλά και στο στρατηγικό τουριστικό σχεδιασμό του δήμου Κομοτηνής, που για αυτό το λόγο επιβαρύνθηκαν μελετητές και έγινε μία πρώτη σημαντική προσπάθεια.
Και υποτίθεται βέβαια με μπούσουλα τις προτάσεις αυτές θα γίνονταν κάποια πράγματα. Δεν μπορούμε όμως να αξιολογήσουμε πόσα προχώρησαν και πόσα όχι, αλλά ούτε φυσικά μπορούμε να αξιολογήσουμε αν οι προτάσεις του ΕΒΕΡ μπορούν να δρομολογηθούν και από ποιον φορέα.
Αυτό που θα θέλουμε όμως να επισημάνουμε σε όλους ουσιαστικά είναι, ότι το να καταθέτει κάποιος δεκάδες διάσπαρτες ιδέες και προτάσεις και να διαβάζουμε εκθέσεις ιδεών για παρεμβάσεις και έργα από τα ασήμαντα μέχρι τα πιο σημαντικά, ουσιαστικά δεν προσθέτει και κάτι καινούργιο.
Μια πονεμένη υπόθεση είναι ο τουρισμός για το δήμο Κομοτηνής και ιδιαίτερα για το στοίχημα που θέλουμε να κερδίσουμε για την πόλη, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Πολλά σχέδια αλλά ο τουρισμός στην πόλη είναι στα σπάργανα, αν εξαιρέσουμε την παραλιακή ζώνη φυσικά.
Γιατί απλούστατα θα έπρεπε τουλάχιστον τα επιμελητήρια, ο δήμος, η περιφέρεια, οι φορείς του τουρισμού και όσοι εμπλέκονται με τη διαδικασία αυτή, να μας αναφέρουν πάντοτε σε κάθε νέα πρόταση που κομίζουν στο δημόσιο διάλογο, αν είναι δική τους αρμοδιότητα και πως μπορούν την υλοποιήσουν.
Δηλαδή με απλά λόγια να μας ενημερώνουν με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, ή με ποια προγράμματα, ευρωπαϊκά, τομεακά περιφερειακά και του υπουργείου Τουρισμού μπορούν να υλοποιηθούν. Και το επίμαχο ερώτημα, υπάρχουν άραγε χρηματοδοτήσεις για όλα αυτά;
Συνεπώς θα περιμέναμε σε μία ευρύτερη και καλύτερη βάση να γίνει η συνεργασία του ΕΒΕΡ με το δήμο Κομοτηνής και από κοινού έστω να διεκδικήσουν και από την περιφέρεια και τα υπουργεία, βάζοντας στο παιχνίδι και τους βουλευτές. Ειδάλλως ο καθένας θα κάνει το δικό του σχεδιασμό.
Ευπρόσδεκτοι βέβαια όλοι οι σχεδιασμοί και αν υπάρχουν και νέες ιδέες, ή κάποια πράγματα που μπορεί να υλοποιηθούν και χωρίς πολλά χρήματα. Αλλά θα πρέπει να ξεπεράσουμε όλοι την παιδική ασθένεια της αυτοπροβολής και την τάση να επιβεβαιώνουν ότι πολλά πράγματα γίνονται κατόπιν δικών τους ενεργειών.
Με μια νηφάλια ματιά αν διαβάσουμε όλα αυτά τα κείμενα, εντρυφήσουμε στους σχεδιασμούς και δούμε τα δελτία τύπου, ουσιαστικά θα διαπιστώσουμε ότι συγκλίνουν και πολλές φορές αλληλεπικαλύπτονται με τα σχέδια των άλλων.
Συνεπώς η στόχευση θα έπρεπε να είναι στο τι μπορούν πρακτικά να υλοποιήσουν κατά την διάρκεια της θητείας τους οι θεσμικοί μας παράγοντες, πέραν των μεγαλεπήβολων σχεδίων και ποια από αυτά είναι πιο σημαντικά που πρέπει να τα θέτουν ως ζητήματα αιχμής. Όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε που λέει ο λαός.
Πάντως με τον τρόπο που έγινε η ανακοίνωση των προτάσεων έφερε μια δόση δυσαρέσκειας και ενόχλησης στον δήμο όπως μας ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης. Αφού ανέφεραν έργα και δράσεις που γίνονται και προτάσεις που ήδη έχουν διατυπωθεί από το δήμο.
Και δεν γνωρίζουμε αν δοθεί και συνέχεια αφού αυτό θα διαπιστωθεί τις επόμενες ημέρες. Ο δήμαρχος πάντως δεσμεύτηκε ότι δεν θα μπει σε διαδικασία αντιπαράθεσης, αλλά τακτικής συνεργασίας με το επιμελητήριο, για το καλό και το μέλλον του τόπου. Και καλό είναι να μη χαθεί πάλι το στοίχημα μιας ουσιαστικής και καλύτερης συνεργασίας του δήμου Κομοτηνής με το ΕΒΕΡ, τουλάχιστον με τη νέα διοίκηση.
Γιατί με την προηγούμενη διοίκηση δεν υπήρχε σχεδόν κανένα ουσιαστικό σημείο επαφής, αλλά μάλλον αντιπαλότητα από τη στιγμή που ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Κομοτηνής Αντώνης Γραβάνης, ήταν συγχρόνως και πρόεδρος του ΕΒΕΡ.
Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές και στο παρελθόν ότι σε αυτόν το μικρό τόπο οι διαμάχες και η αντιπαλότητα μεταξύ θεσμικών φορέων δεν φέρνουν και καλά αποτελέσματα. Το ζήσαμε και παλαιότερα με την κόντρα που είχε ο τότε περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος με το πρώην δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη.
Και κάποιοι ακόμα χαίρονταν αν χάνονταν προγράμματα για την περιοχή. Τίποτα δεν κερδίζουμε αν ο καθένας λειτουργεί από μόνος του, είτε για προσωπικούς είτε για πολιτικούς λόγους, χάνοντας το πλεονέκτημα της συνεργασίας, της ανταλλαγής απόψεων αλλά και κυρίως έργα που θα μπορούσαν να γίνουν σε αυτόν τον τόπο.
Η επικράτηση της λογικής του εγώ και όχι του εμείς δεν προσφέρει και τις καλύτερες υπηρεσίες στον τόπο. Και για να συνεννοηθούμε στη σωστή βάση στην περιοχή, θα πρέπει ο καθένας να βλέπει τα του οίκου του.
Η περιφέρεια να καταθέτει προτάσεις για τον τουρισμό που αφορούν την περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη, οι δήμοι αυτά τα οποία άπτονται των δικών τους αρμοδιοτήτων, είτε σε θέματα υποδομών, εκδηλώσεων σε πολλούς τομείς και στις προσπάθειες για την τουριστική προβολή του δήμου, ενώ τα επιμελητήρια θα έπρεπε να συνεργάζονται με τους φορείς υλοποίησης, αλλά να επικεντρώνονται σε δράσεις και προτάσεις που θα ενισχύουν την τοπική επιχειρηματικότητα μέσω του τουρισμού.
Και για να έχουν νόημα και σοβαρή βάση για διάλογο όλες οι προτάσεις, αν δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στο μυαλό κάποιων, θα έπρεπε να είναι όλες κοστολογημένες, ή να δίνονται κατευθύνσεις το πώς μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News