Βίντεο: Νικολόπουλο, Ασλανίδου & Διονυσίου απόλαυσαν οι Κομοτηναίοι

Στην αντεπίθεση βγαίνει η Διανομαρχιακή Επιτροπή Έβρου Ροδόπης, κατά της «Μεταλλεία Θράκης» και της «Eldorado Gold» με αφορμή την εντεινόμενη πίεση για λειτουργία χρυσωρυχείων σε Σάπες και Πέραμα
Κάλεσμα του πρώην δημάρχου Αλεξανδρούπολης σε θεσμικούς και φορείς να πρωτοστατήσουν δυναμικά μαζί με τον λαό στον αγώνα αντίστασης που ήδη μετράει 25 χρόνια
Στην αντεπίθεση βγαίνει η Διανομαρχιακή, κατά της «Μεταλλεία Θράκης» και της «Eldorado Gold» με αφορμή την εντεινόμενη πίεση για λειτουργία χρυσωρυχείων σε Σάπες και Πέραμα. Προς αυτό τον σκοπό, η Διανομαρχιακή Επιτροπή Έβρου -Ροδόπης κατά της εξόρυξης χρυσού παρέθεσε διευρυμένη συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης 6 Μαΐου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, με θέμα: «Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη και η απάντηση όλων των φορέων, των πολιτών και της Κοινωνίας του Έβρου και της Θράκης».
Στη συνέντευξη Τύπου επανεμφανίστηκε δυναμικά στο κέντρο του πάνελ ο πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, που διαμήνυσε ότι «πάνω από το πτώμα μας» θα χρειαστεί να περάσουν οι χρυσοθήρες, για να προχωρήσουν τα σχέδια που επιθυμούν.
Λαϊκός αγώνας 25 χρόνων
«Η ψυχή του αγώνα ενάντια στα χρυσωρυχεία του Περάματος και των Σαπών είναι ο λαός της Ροδόπης και του Έβρου. Εμείς απλά συντονίζαμε όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν από το 1999 έως και σήμερα», υπογράμμισε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Βαγγέλης Λαμπάκης.
Ο ομιλητής, πάντως, παρατήρησε πως τα τελευταία 5 χρόνια υπάρχει μία καθίζηση στην αντίσταση κατά των χρυσωρυχείων και παράλληλα μία αυξητική δυναμική από τους χρυσοθήρες, οι οποίες «ελπίζουν ότι εντός 2026 θα λειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία» όπως είπε.
«Πρέπει να αντιληφθούν όλοι -ιδιαίτερα οι θεσμικοί- και σηκώσουν μανίκια, για να καταλάβουν οι επενδυτές ότι δεν είναι ανεκτό να μιλούν για χρυσωρυχεία σε Πέραμα και Σάπες», ζήτησε επιτακτικά και κάλεσε πολιτικούς, θρησκευτικούς, αιρετούς, εκπροσώπους φορέων και την κοινωνία των πολιτών να πρωτοστατήσουν στον αγώνα κατά των χρυσωρυχείων και υπέρ της υπεύθυνης ενημέρωσης για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα επιφέρει η λειτουργία τους στη Θράκη. «Θα πρέπει να ενωθεί όλη η θεσμική κοινωνία και να λειτουργήσει δυναμικά, ώστε μαζί με τον λαό να δώσουμε και πάλι ένα βροντερό όχι», διαμήνυσε και υπογράμμισε: «πρέπει ενωμένοι όλοι να μην αφήσουμε τον τόπο να πεθάνει».
Κίνδυνοι για περιβάλλον και οικονομία
«Μετά από τόσους αγώνες δεν θα έπρεπε να είμαστε εμείς εδώ, αλλά θα έπρεπε η κεντρική Κυβέρνηση να έχει αφουγκραστεί αυτά τα 25 όσα έχουν γίνει», τόνισε ο Βαγγέλης Λαμπάκης, ακόμη, υποστήριξε ότι πλέον η «Μεταλλεία Θράκης» προβάλλει δήθεν μεγαλύτερη οικονομική επένδυση και δήθεν περισσότερες θέσεις εργασίας, γεγονός που ευθέως αμφισβήτησε.
Υπογράμμισε πως, εάν προχωρήσουν τα χρυσωρυχεία σε Σάπες και Πέραμα, η περιοχή θα υποβαθμιστεί περιβαλλοντικά με πολλούς τρόπους (μόλυνση αέρα, επιβάρυνση αλιείας, κτηνοτροφίας, γεωργίας, υποβάθμιση ποιότητας ζωής, επιβάρυνση βιοτεχνιών-βιομηχανιών που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα). Παράλληλα, η Θράκη δεν θα ενισχυθεί οικονομικά, αφού ο χρυσός θα αξιοποιείται από ανώνυμη εταιρία «αφήνοντας εδώ συντρίμμια» ενώ συγχρόνως θα υποβαθμιστούν άλλες οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής, όπως ο πρωτογενής τομέας κι ο τουρισμός.
«Είναι δυνατό να υπάρξει Κυβέρνηση -αριστερή ή δεξιά- η οποία θέλει τον τόπο αυτόν, τη Θράκη, που επικαλούνται ως καρδιά της Ελλάδας, να τον αφήσουν να μαραζώσει και να πεθάνει;», διερωτήθηκε, στέλνοντας το μήνυμα πως -όποια επικοινωνιακή πολιτική κι εάν κάνει η «Μεταλλεία Θράκης» με δωρεές κι άλλες ενέργειες, «δεν θα πτοηθούμε και δεν θα λυγίσουμε».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News