Βίντεο: Νικολόπουλο, Ασλανίδου & Διονυσίου απόλαυσαν οι Κομοτηναίοι

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η μορφή της αρχικής εφαρμογής δεν ήταν επαρκής και προσαρμόστηκε σε ένα πιο αποτελεσματικό μοντέλο
«Πρέπει να επικαιροποιηθεί ένας πολύ σημαντικός νόμος που ψηφίστηκε το 2021 από την κυβέρνηση ως προς το πώς θα εφαρμοστεί, ως προς το πειθαρχικό, δηλαδή αναστολές και διαγραφές φοιτητικής ιδιότητας χωρίς να περνάνε μέσα από δύσκολες διαδικασίες. Άρα, θα ξέρει αυτός, ο οποίος κάνει κάτι αντίστοιχο με τη Νομική, ότι μόλις συλληφθεί, θα ανασταλεί η φοιτητική του ιδιότητα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για τα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας στα πανεπιστήμια σε συνέντευξή του στο ACTION24.
Ο Π. Μαρινάκης τόνισε πως για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση δεν υπάρχει καμία ενεργή κατάληψη σε πανεπιστημιακό χώρο. Επεσήμανε ότι έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες εκκενώσεις και κατασχέσεις οπλισμού και πως η κυβέρνηση έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο (νόμοι 2019 και 2021) για να επιτρέπονται άμεσες επεμβάσεις. Υπογράμμισε πως τα πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται επαρκώς για την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας. Μίλησε για τρεις μορφές κυρώσεων για παραβατικές συμπεριφορές. Ποινικές, με αυστηρότερες ποινές. Πειθαρχικές, με αναστολή ή διαγραφή φοιτητικής ιδιότητας. Αστικές, με επιβάρυνση του υπεύθυνου στο ΑΦΜ του για ζημιές. Ο κ. Μαρινάκης επέκρινε τη στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας ότι είχαν ψηφίσει «παρών» ή καταψήφισαν κρίσιμους νόμους.
«Μόνο στα ελληνικά πανεπιστήμια υπήρχε συζήτηση, για το αν είναι αυτονόητο, όταν τελείται μια παράνομη πράξη να έρχεται αυτομάτως η αστυνομία, είτε την καλέσει ο πρύτανης είτε την καλέσει ένας πολίτης. Ο νόμος άλλαξε το '19, μέχρι την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτό δεν ήταν αυτονόητο», επεσήμανε. Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, υποστήριξε ότι η μορφή της αρχικής εφαρμογής δεν ήταν επαρκής και προσαρμόστηκε σε ένα πιο αποτελεσματικό μοντέλο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ | Ν. Αρμένης
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News