Μικροκομοτηναίικα 29-04-2025 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 29-04-2025

29/04/25 - 9:00
Μικροκομοτηναίικα 29-04-2025

Για το πρόβλημα του επιθετικού real estate με τουρκικά κεφάλαια στις ακριτικές περιοχές, που κατατέθηκε και ως ερώτηση από την ομάδα των 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στο «Documento» ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Αναφέροντας ότι οι απαντήσεις που πήραν μέχρι τώρα από δύο από τα επτά υπουργεία που ερωτήθηκαν δεν είναι πειστικές για την ουσία του θέματος, ενώ τους παραπέμπουν σε πιο αρμόδια υπουργεία, δηλώνοντας μάλιστα ότι έχει ενημερώσει και τον πρωθυπουργό.
Και δίνοντας ένα πιο απαιτητικό τόνο ανέφερε ότι το θέμα αυτό είναι αρκετά βαθύ εθνικό για να το προσπεράσουν και θα προκαλέσουν και σχέδιο νόμου, ή θα καταθέσουν οι ίδιοι σχετική πρόταση νόμου για να καλύψουν το κενό αυτό των υπουργείων.
Το ζήτημα όμως είναι και πως αποδέχθηκε ο βουλευτής να δώσει μια συνέντευξη σε ένα καθαρά αντιπολιτευτικό έντυπο που ασκεί συνήθως κριτική μόνο εναντίον της κυβέρνησης. Όταν γνώριζε ότι οι ερωτήσεις μάλιστα θα περιστραφούν σε αυτό το επίπεδο και μόνο.
Γι αυτό ερωτήθηκε για την ανησυχία που εκφράζει για την πορεία της παράταξης και τον κίνδυνο που υπάρχει λόγω της αστάθειας και πολυδιάσπασης του πολιτικού σκηνικού, δίνοντας τη διάσταση αποκλεισμένων και δυσαρεστημένων που θα πρέπει να στηρίξουν και την προσπάθεια τους, για το …καλό της παράταξης.
Και εκτιμώντας ότι αν συνεχίζονται αυτά τότε και το πρόβλημα μεγαλώνει, ενώ η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα με πρώτο την αποχή, τρίτο τους αναποφάσιστους, τέταρτη η Ζωή Κωνσταντοπούλου και πέμπτο το ΠΑΣΟΚ. Και τοποθετήθηκε ακόμα και υπέρ της επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά που διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα.
Δηλαδή σαφώς επιλέχθηκαν ερωτήματα που τον φέρνουν σε αντιδιαστολή με την κυβερνητική πολιτική, ακόμα και με σενάρια που ήδη έχουν λυθεί, όπως η απομάκρυνση του Αντώνη Σαμαρά με εντολή πρωθυπουργού.


Οι απαντήσεις που έδωσε όμως γενικά ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ήταν μάλλον κάποια ισχυρά μηνύματα διαφοροποίησης για πολλούς αποδέκτες και κυρίως στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Που συνοψίστηκε στην πρόταση ότι για να μεγαλώσει αυτή η παράταξη της ΝΔ, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με την ηγεσία, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, θα πρέπει να είναι όλοι ενωμένοι αν θέλουν να ξαναγίνει μεγάλο το κόμμα τους.
Σιγή ιχθύος βέβαια στο γεγονός ότι συστηματικά ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε καιρό πριν τη διαγραφή του να βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τις απόψεις του κόμματος, όπως ο Κώστας Καραμανλής ως πρώην πρωθυπουργός που διάλεξε τη σιωπή και κάποιες δηλώσεις μόνο για να δείξει τη δυσαρέσκεια του.
Αλλά και οι δύο δεν τίμησαν ούτε και την μεγάλη εκδήλωση που έκανε το κόμμα τους, κάνοντας αισθητή την απουσία τους. Δίνοντας ξεκάθαρα το δικό τους μήνυμα δυσαρέσκειας και απόστασης από την νυν ηγεσία Μητσοτάκη στο κόμμα και στην κυβέρνηση.
Οι απαντήσεις όμως και οι επισημάνσεις του Ευριπίδη Στυλιανίδη δείχνουν ότι υπάρχει ένα μέτωπο αντιπολιτευτικών δυνάμεων με ένα πυρήνα βουλευτών φιλικό και πέριξ των δύο πρώην πρωθυπουργών, που ενδεχομένως εκφράζει την αγωνία του, ή μία διαφορετική αντίληψη το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η ΝΔ.
Δηλώσεις που ακροβατούν και ισορροπούν μεταξύ της κομματικής νομιμοφροσύνης και της έξυπνης υποτίθεται αποστασιοποιημένης κριτικής, έκανε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σε συνέντευξη του στο Dokumento. Μήνυμα για πολλούς αποδέκτες έστειλε μάλλον ο βουλευτής Ροδόπης, κυρίως όμως στην ηγεσία της παράταξης και τον πρωθυπουργό.


Δεν είναι βέβαια του παρόντος να κοστολογήσουμε τα πολιτικά λάθη και τις αδυναμίες της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που το έχουμε πράξει πολλές φορές, αλλά θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όσους ξεχνούν ότι η χώρα και οι πολίτες είχαν πληγωθεί ανεπανόρθωτα και επί θητείας των δύο πρώην πρωθυπουργών, που τώρα φαντάζουν ως σωτήρες.
Και επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, αλλά και Αντώνη Σαμαρά δεν έδειξαν ότι εκφράζουν και κάτι διαφορετικό. Ο μεν πρώτος καταχρέωσε τη χώρα και ακόμα κι όταν ξέφυγε οικονομικά η κατάσταση, συνέχιζε την ίδια πολιτική σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Και ο δεύτερος βαρύνεται από το παρελθόν με την καθαρά δεξιά φιλοσοφία του και την πατριωτική του όπως την αντιλαμβάνεται ο ίδιος συμπεριφορά, που έφθασε να αφαιρέσει και την εξουσία από το κόμμα του διαφωνώντας.
Και ως θιασώτης της σκληρής γραμμής με τα ελληνοτουρκικά δημιουργεί ακόμα και ζητήματα διπλωματίας με τη διαφορετική του αντίληψη. Ενώ τελευταία δείχνουν ότι είναι και ξένα σώματα στην παράταξη, με την ξεκάθαρη δυσαρέσκεια τους στην κυβέρνηση.
Η πολιτική βέβαια είναι θέμα επιλογών και αυτή τη στιγμή γίνεται ένα ξεκάθαρο εσωκομματικό πολιτικό παιχνίδι ελλείψει ισχυρού αντιπάλου στην αντιπολίτευση. Που αποσκοπεί πρώτον σε μια μεγαλύτερη ίσως διεύρυνση στο κόμμα με πιο ενεργό ρόλο των Καραμανλικών και των Σαμαρικών βουλευτών, ώστε να αξιοποιηθούν σε κυβερνητικές θέσεις.
Και κατά δεύτερον ίσως στην δημιουργία μιας ισχυρής εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αν δεν εισακουστούν οι προτάσεις τους. Διλλήματα όμως που ούτως ή άλλως εν όψει των επόμενων εθνικών εκλογών, θα πρέπει να τα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη ο πρωθυπουργός. Το τι θα επικρατήσει, άγνωστο προς το παρόν.


Συνεπώς όσοι εύκολα προσπαθούν να ξεχάσουν, ή να διαγράψουν το παρελθόν ας αντιληφθούν ότι αυτό δεν έδωσε πεδίο δόξης λαμπρό και καλές ημέρες για τη χώρα και τους πολίτες, αλλά βαρύνεται με ευθύνες και με λάθη, που οδήγησαν τη χώρα και στα μνημόνια.
Κι όσο για τη μεγάλη παράταξη που ονειρεύονται με τον Αντώνη Σαμαρά που τον θεωρούν κεφάλαιο κάποιοι, προφανώς τους διαφεύγει ότι επί εποχής του η ΝΔ έφθασε να έχει ποσοστά και κάτω από το 20%.
Και όσο για τις πολιτικές του Κώστα Καραμανλή στην οικονομία, στα έργα και στο ξεχείλωμα του κρατικού μηχανισμού με εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις, είναι αυτές που μας έφεραν στα μνημόνια.
Εκτιμούμε βεβαίως ότι ήθελε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και για αυτό αποδέχτηκε την συνέντευξη σε ένα καθαρά αντιπολιτευόμενο μέσο, που γνώριζε βέβαια ότι θα επικεντρωθεί στα αρνητικά και στα τρωτά της ΝΔ μόνο και όχι στα θετικά.
Την ώρα μάλιστα που το κυβερνητικό αφήγημα προσπαθεί να κινηθεί προς μία θετική κατεύθυνση μετά τα πρόσφατα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, για να φέρει και το δημόσιο διάλογο στα μέτρα που επιθυμεί.
Ίσως και γι αυτό ακριβώς βιάστηκε να εξαγγείλει μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν μετά από 7 μήνες. Συνεπώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο βουλευτής μάλλον υπερέβη κάποια όρια, που ενδεχομένως θα κοστολογηθούν ότι παρεκκλίνουν από την κομματική νομιμοφροσύνη. Αν μείνουν όμως αναπάντητα, τότε μάλλον η ΝΔ αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα εσωκομματικής συνοχής.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr