Με τον Χρήστο Χατζόπουλο διασκέδασαν οι Κομοτηναίοι

Από τα Τμήματα Φυσικής, Χημείας, Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας και Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διδακτική των Επιστημών και Σύγχρονες Τεχνολογίες», που συνδιοργανώνεται από τα Τμήματα Φυσικής, Χημείας, Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας και Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διοργάνωσαν διημερίδα με τίτλο «Ο ψυχαναλυτικός λόγος στην εκπαίδευση: Μια Λακανική προσέγγιση στην παιδαγωγική πράξη και την κοινωνική εργασία». Η διημερίδα ξεκίνησε την Παρασκευή 2 Μαΐου και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 3 Μαΐου στο αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στην Κομοτηνή.
Το πρόγραμμα εξελίχθηκε ως εξής:
Την Παρασκευή 2 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος της διημερίδας, με ώρες διεξαγωγής από τις 15:00 έως τις 20:00. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τις Πρυτανικές και Τοπικές Αρχές. Μίλησαν ο Περικλής Πολυζωΐδης, πρόεδρος και Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η Σεβαστή Χατζηφωτίου, κοσμητόρισσα της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών και καθηγήτρια του ίδιου Τμήματος, ο Άγγελος Μάρκος, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής και καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς και ο Βασίλειος Τσιάντος, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής & Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος του ΔΠΘ. Τον συντονισμό των χαιρετισμών ανέλαβαν η Σεβαστή Χατζηφωτίου και ο Άγγελος Μάρκος. Στη συνέχεια, ο Γεώργιος Κουντουράς, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και ψυχαναλυτής, παρουσίασε την εισήγηση με τίτλο «Ο λακανικός λόγος στην εκπαίδευση: Μια εισαγωγή». Ακολούθησε η ομιλία της Ιωάννας Βισβίκη, κλινικής ψυχολόγου και ψυχαναλύτριας, με θέμα «Να διδάσκει κανείς αυτό που δεν διδάσκεται: τι παράδοξη πράξη!». Στη συνέχεια μίλησε ο dr. Bernard Nomine, διακεκριμένος ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, αναπτύσσοντας την εισήγηση «Η ψυχαναλυτική άποψη για την παιδαγωγική». Μετά από σύντομο διάλειμμα, η Martine Menès, κλινική ψυχολόγος και ψυχαναλύτρια, παρουσίασε την ομιλία της με τίτλο «Πώς μπορούμε να μάθουμε;». Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση και αναστοχασμό, υπό τον συντονισμό της Σεβαστής Χατζηφωτίου και του Άγγελου Μάρκου.
Το Σάββατο 3 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος κύκλος της διημερίδας, από τις 09:00 έως τις 14:30. Τον συντονισμό ανέλαβαν ο Ευριπίδης Παπαδημητρίου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και ο Γεώργιος Κουντουράς. Η ημέρα ξεκίνησε με την ομιλία του dr. Bernard Nomine, με θέμα «Το σύμπτωμα του παιδιού και η οικογένεια». Μετά από διάλειμμα, η Martine Menès συνέχισε με την εισήγησή της με τίτλο «Αμηχανία στη μάθηση, μερικά παραδείγματα». Ακολούθησε δεύτερος κύκλος ανοιχτής συζήτησης και αναστοχασμού, με συντονιστές τον Ευριπίδη Παπαδημητρίου και τον Γεώργιο Κουντουρά. Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με παρουσίαση συμπερασμάτων και τελική αποτίμηση, με τον Βασίλειο Τσιάντο στον συντονισμό.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News