Αργ. Πλέσιας: Η απαξίωση του σιδηροδρόμου είναι γέννημα των τελευταίων 20 ετών | xronos.gr
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΛΕΤητΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αργ. Πλέσιας: Η απαξίωση του σιδηροδρόμου είναι γέννημα των τελευταίων 20 ετών

06/03/25 - 9:00
Αργ. Πλέσιας: Η απαξίωση  του σιδηροδρόμου είναι γέννημα των τελευταίων 20 ετών

Απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου στη Βόρεια Ελλάδα, διότι όσο δεν χρησιμοποιείται τόσο καταστρέφεται  

Για την εξέλιξη του σιδηροδρομικού δικτύου στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη θέση της χώρας μας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Ελλάδας Αργύρης Πλέσιας.

Δίνοντας μία γενική εικόνα δήλωσε πως η ταχύτητα εξέλιξης της κοινωνίας απαιτεί μεγαλύτερο και ταχύτερο κόστος, προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε το εξελισσόμενο επίπεδο. Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα επικρατεί μία απαξίωση η οποία είναι «γέννημα των τελευταίων είκοσι ετών», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το σιδηροδρομικό δρομολόγιο Ξάνθης-Δράμας κατάφερε να δημιουργηθεί σε τρία χρόνια, από το 1894 με 1897! «Αυτή τη στιγμή, όμως, με τα μέσα που έχουμε, θεωρείται πως δεν μπορούμε νε βελτιώσουμε το Ξάνθη-Δράμα για να δουλέψει η σιδηροδρομική γραμμή στη Βόρεια Ελλάδα», περιέγραψε ο Αργύρης Πλέσιας υποστηρίζοντας πως ο ίδιος αμφισβητεί πως δεν μπορεί να γίνει.

Ζήτημα ιεράρχησης η αποκατάσταση του σιδηροδρόμου
Για τον ίδιο, το βασικότερο ζήτημα είναι αυτό της ιεράρχησης, και το σιδηροδρομικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας πρέπει να αποκατασταθεί, καθώς όσο δεν κινείται, καταστρέφεται. Συγκεκριμένα, αρκετές στέγες σιδηροδρομικών σταθμών έχουν καταρρεύσει, έχουν φυτρώσει δέντρα με αποτέλεσμα να χρειάζονται ακόμη περισσότερα χρήματα για την αποκατάστασή τους.

Σχετικά με την σιδηροδρομική αναβάθμιση Νέα Καρβάλη-Τοξότες που πρόκειται να πραγματοποιηθεί, ο Αργύρης Πλέσιας ανέφερε: «Το έργο αυτό είναι ορθό , καθώς θα καταστήσει την Καβάλα πολυτροπικό κόμβο που έχει δρόμο, λιμάνι και σιδηρόδρομο» και στη συνέχεια ανέφερε πως το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και στην Αλεξανδρούπολη με τη σιδηροδρομική αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί στον άξονα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο.

Σύνδεση με το ευρωπαϊκό δίκτυο
Αναφορικά με τη σύνδεση της χώρας μας με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αργύρης Πλέσιας ανέφερε πως είμαστε εντός του ευρωπαϊκού δικτύου, αλλά υποβαθμισμένοι, λόγω των διαπραγματεύσεων τόσο του 2014 όσο και του 2024. Ανέλυσε πως η χώρα μας το 2004 είχε δύο σιδηροδρομικούς άξονες που συνδέονταν με την Ευρώπη. Ο ένας ήταν το Αλεξανδρούπολη-Ελσίνκι και Θεσσαλονίκη-Κεντρική Ευρώπη. Στη διαπραγμάτευση του 2014, λόγω κακής εκπροσώπησης της χώρας σύμφωνα με τον ίδιο, χάσαμε τον έναν άξονα, ενώ στην τελευταία διαπραγμάτευση γίναμε… παρακλάδι του άξονα της Μαύρης Θάλασσας.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Ελλάδας τόνισε για άλλη μία φορά την σημασία της ιεράρχησης, καθώς το ποσό που παρέχεται στην χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου δεν μπορεί να καλύψει κάθε μας ανάγκη, επομένως θα πρέπει να επιλέξουμε ποια/ες ενέργεια/ες θα πραγματοποιηθούν βάσει προτεραιότητας.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr