Σεισμός κοντά στην Κωνσταντινούπολη – Πολύ αισθητός στη Θράκη

Κοινή επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τον υφυπουργό και τον γενικό γραμματέα. Σύμφωνα με την επιστολή, η λανθασμένη και αναβλητική πολιτική που διαχρονικά και διακομματικά εφαρμόζεται από τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ, έχουν ως αποτέλεσμα σε μία δεκαετία (2015-2024) να έχουν μειωθεί οι εκτροφές κατά 51% και τα ζώα της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κατά 48%
«Οι μέχρι σήμερα αποφάσεις σας για την κτηνοτροφία αλλά και η μέχρι σήμερα στάση σας, δείχνει ότι δεν έχετε αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που έχετε προκαλέσει»
«Ξυπνήστε γιατί χανόμαστε», τιτλοφορείται η κοινή επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, με αποδέκτες τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, τους υφυπουργούς Χρήστο Κέλλα, Διονύση Σταμενίτη και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Στρατάκο.
«Εμείς οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ, βιώνουμε από τον Ιούνιο του 2024 και επί 11 μήνες, τις επιπτώσεις των αποφάσεών του ΥΠΑΑΤ, σε σχέση με την εκρίζωση των ζωονόσων της πανώλης και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, αλλά και της καραντίνας που εφαρμόζεται στην περιφέρειά μας και σε όποιες περιοχές της χώρας υπήρξαν κρούσματα. Οι μέχρι σήμερα αποφάσεις σας για την κτηνοτροφία αλλά και η μέχρι σήμερα στάση σας, δείχνει ότι δεν έχετε αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που έχετε προκαλέσει», σημειώνουν στην κοινή επιστολή τους οι κτηνοτρόφοι.
Μέχρι σήμερα η μοναδική αποζημίωση που έχει αποδοθεί στους κτηνοτρόφους ως ΥΠΑΑΤ είναι αυτή για την υποχρεωτική θανάτωση των ζώων, με αύξηση του ποσού αποζημίωσης που προβλέπονταν για την καταστροφή των αιγοπροβάτων των μολυσμένων μονάδων, ως τιμή αναφοράς, από τα 100 ευρώ στα 220 ευρώ. «Εμείς από το Δεκέμβριο του 2023 σας είχαμε επισημάνει με έγγραφό μας την ανάγκη προσαρμογής αυτών των αποζημιώσεων στις εμπορικές αξίες που ισχύουν. Το ίδιο και το 2024, μετά την έναρξη της Πανώλης και της Ευλογιάς», εξηγούν οι κτηνοτρόφοι. «Όπως έγινε και το 2013 που είχαμε πάλι Ευλογιά, έτσι και τώρα αναπροσαρμόσατε τις αποζημιώσεις ως οφείλατε. Φυσικά οι αποζημιώσεις είναι ακόμα χαμηλές για πολλά από τα βελτιωμένα ζώα που καταστράφηκαν, όμως πλησίασαν προς την εμπορική αξία και αυτό είναι το μόνο θετικό», αναγνώρισαν.
Τίποτα για τις ζωοτροφές
Όπως καταγγέλλουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ, το ΥΠΑΑΤ μέχρι στιγμής δεν έχει πράξει τίποτα μέχρι σήμερα για τις αποζημιώσεις των ζωοτροφών λόγω καραντίνας, τίποτα για την απώλεια εισοδήματος όσων χρειάστηκε να πωλήσουν αμνοερίφια σε χαμηλότερη τιμή ή χωρίς συκωταριές, τίποτα για την απώλεια εισοδήματος όσων θανατώθηκαν τα ζώα και έμειναν άνεργοι για πολλούς μήνες, ενώ ταυτόχρονα κανένα χρέος, λογαριασμός ή ρύθμιση δεν πάγωσε.
«Το μέτρο 5.2 ή τύπου 5.2 που εξαγγέλλετε συνεχώς από το φθινόπωρο με δηλώσεις σας στα μέσα ενημέρωσης, αγνοείται! Δεν έχετε αντιληφθεί ότι δεν σας παρακαλούν οι κτηνοτρόφοι να ξανακάνουν ζώα, εσείς πρέπει να τους παρακαλέσετε ή ορθότερα, να τους δελεάσετε, μέσω της 100% επιδότησης, για να ξαναμπούν στην παραγωγή», υπογραμμίζουν κι εξηγούν ότι ταυτόχρονα το ΥΠΑΑΤ επιτρέπει την εισαγωγή ζώντων ζώων από την Ουγγαρία, που έχει κρούσματα αφθώδους πυρετού, ενώ και τον Ιούνιο του 2024 το ΥΠΑΑΤ επέτρεπε εισαγωγή από βαλκανικές χώρες κι ενώ η πανώλη εισήχθη από εκεί!
Απόγνωση ενόψει Πάσχα
Ενόψει του Πάσχα το ΥΠΑΑΤ απαγόρευσε τη μετακίνηση ζώντων ζώων για σφαγή σε άλλες περιοχές της χώρας, χωρίς καμία έρευνα και προετοιμασία μέσω των κατά τόπους ΔΑΟΚ, για τον αριθμό ζώων για σφαγή, αδιαφορώντας για την έλλειψη σφαγείων και εκδορέων, αφού οι υποδομές τους εξυπηρετούν τη συνηθισμένη κίνηση στην περιοχή.
Εδώ οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ αναρωτιούνται: Ποιος θ’ αποζημιώσει τη ζημιά στους κτηνοτρόφους αν δεν προλάβουν να σφάξουν πριν το Πάσχα; Ποιος θ’ αποζημιώσει τη ζημιά από τις χαμηλότερες τιμές που δίνουν οι έμποροι στην περιφέρειά μας, εκμεταλλευόμενοι το ολιγοπώλιο που δημιουργήθηκε από την απαγόρευση μετακίνησης ζώντων ζώων για σφαγή; Όλα τα παραπάνω τα έχετε αναλογιστεί;
Η κτηνοτροφία της ΑΜΘ εκπέμπει SOS
Σύμφωνα με τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους ΑΜΘ, η λανθασμένη και αναβλητική πολιτική που διαχρονικά και διακομματικά εφαρμόζεται από τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ, έχουν ως αποτέλεσμα σε μία δεκαετία (2015-2024) να έχουν μειωθεί οι εκτροφές κατά 51% και τα ζώα της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κατά 48%. Αναλυτικά: 2015 Εκτροφές 8.552, Ζώα 1.218.165. 2023 Εκτροφές 4.760, Ζώα 752.795. 2024 Εκτροφές 4.177, Ζώα 632.141.
Καταλήγοντας, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ζητούν από τους ανθρώπους του ΥΠΑΑΤ να αντιληφτούν τα πραγματικά προβλήματα και να δώσουν λύσεις.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News