Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στη Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής

Όλο και περισσότεροι πολίτες, σωματεία, εμπορικοί σύλλογοι, θεσμικοί φορείς, αλλά και επαγγελματίες που κλείνουν ακόμα και τα καταστήματα τους, δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών και ότι θα πάνε στο συλλαλητήριο της Παρασκευής για να διαδηλώσουν.
Μεγάλη κινητικότητα και ενδιαφέρον για το συλλαλητήριο της Παρασκευής υπάρχει και στο νομό Ροδόπης, που αναβάλλονται εκδηλώσεις, πληθαίνουν συνεχώς οι συμμετοχές, για να δώσουν έμπρακτα όλοι το δικό τους παρόν. Ένα παρόν όμως που δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται και να πολιτικοποιείται και ένα μήνυμα που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, χωρίς δεύτερη ανάγνωση.
Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν διαδηλώνει για να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά βρίσκει την ευκαιρία, παρόλο που μετράμε 57 θύματα να στείλει πολλαπλά μηνύματα, για να αλλάξει επιτέλους αυτό το κράτος και οι υπηρεσίες του.
Να αλλάξουν νοοτροπία, πρακτική και τρόπους συμπεριφοράς και σκέψης πρωτίστως οι πολιτικοί και να αναλογιστούν ότι έχουν όλοι ευθύνες. Το ποιοι, πόσο και σε τι ποσοστό, δεν είναι βέβαια η ώρα για να αξιολογηθεί.
Αλλά δεν μπορεί πάντοτε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι σε οποιοδήποτε τραγικό δυστύχημα να είναι κάποιοι υπάλληλοι μόνο ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Που έχουν βέβαια ευθύνη πολλοί εξ αυτών και θα πρέπει να τιμωρηθούν.
Αλλά υπάρχουν και διαχρονικές ευθύνες των πολιτικών και κυρίως αυτών που κυβέρνησαν. Για να διορθωθούν όμως όλα αυτά θα πρέπει να κατανοήσουν και στην αντιπολίτευση ακόμα, ότι οι πολίτες δεν βγαίνουν στο δρόμο τόσο μαζικά για να κάνουν τα δικά τους πολιτικά παιχνίδια.
Και ούτε απέχουν για να χαροποιήσουν την κυβέρνηση, αλλά δείχνουν ξεκάθαρα την αγανάκτησή τους για όλους τους θεσμούς που χρήζουν σημαντικών βελτιώσεων, ζητώντας πρωτίστως δικαιοσύνη.
Παρόλο βέβαια που κυβέρνηση και κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εργαλειοποίησης των μαζικών αντιδράσεων, η εξήγηση αυτή ανεπαρκής και απλουστευτική.
Μπορεί να ισχύει για ορισμένους, αλλά για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών όχι. Οι περισσότεροι ακόμα και ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας κατεβαίνει ο καθένας στο δρόμο για διαφορετικούς λόγους.
Αλλά οι λόγοι αυτοί όλοι ανάγονται και στο επίπεδο μιας καθολικής αντίδρασης για να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, να διευρυνθούν οι θεσμοί με μεγαλύτερη διαφάνεια και να υπάρχει περισσότερη δημοκρατία.
Ούτε ισχύει φυσικά και το αφήγημα ορισμένων αξιωματούχων περί ακυβερνησίας και πολιτικής αστάθειας που επιδιώκουν κάποιοι. Και να θέλουν δεν μπορούν να το καταφέρουν. Ίσως και το καλύτερο που έπρεπε να πράξουν τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, θα ήταν να συμπαρασταθούν και αυτοί στις διαδηλώσεις.
Όσοι τουλάχιστον δεν διακατέχονται από την απατηλή αίσθηση ότι όλα βαίνουν καλώς και έχουν την διάθεση και τη διορατικότητα να αλλάξουν πολλά στρεβλά πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Οι πολίτες στο συλλαλητήριο της Παρασκευής δεν θέλουν να μέμφονται τη δικαιοσύνη και την κυβέρνηση.
Απλώς ζητούν να υπάρξει μεγαλύτερη ταχύτητα στις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, να μην υπάρχει ούτε ίχνος συγκάλυψης και να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια, που πολλά από αυτά τα οποία ακούγονται παραμένουν αναπάντητα και αδιευκρίνιστα ακόμα.
Και επιτέλους σε αυτή τη χώρα θα πρέπει κάποτε να λειτουργήσουν οι θεσμοί και οι ανεξάρτητες αρχές χωρίς καμία παρεμβατικότητα. Γιατί το παρελθόν και η ιστορία έχει αποδείξει, ότι με τον τρόπο που χειρίστηκαν όλες αυτές τις υποθέσεις, οι πολιτικοί πάντοτε είναι στο απυρόβλητο.
Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται σταδιακά η εμπιστοσύνη στην πολιτική και τους θεσμούς και να δίνεται η αίσθηση στους πολίτες, ότι πολλά συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα και μένουν κρυφά και αναπάντητα.
Όταν όμως υπάρχουν για την υπόθεση των Τεμπών έντονοι προβληματισμοί και πολλές αμφιβολίες και ερωτήματα, από που προήλθε η έκρηξη, γιατί βιάστηκαν γρήγορα να αποκαταστήσουν και να μπαζώσουν ένα τόπο με τόσους νεκρούς και γιατί να καθυστερεί τόσο η απονομή της δικαιοσύνης και ο καταλογισμός ευθυνών, ας μην κωφεύουν κάποιοι.
Όλα αυτά θα πρέπει να απαντηθούν επαρκώς, τεκμηριωμένα και χωρίς καμιά προσπάθεια συγκάλυψης, για να μπορούν να πειστούν και οι πολίτες ότι ζουν σε μία χώρα που τους παρέχει ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα, αληθινή ενημέρωση και σωστή απονομή δικαιοσύνης.
Όσο για την αντιπολίτευση, αν δεν πήρε βέβαια το μάθημα της ότι η προσπάθεια πολιτικοποίησης αυτών των μεγάλων συγκεντρώσεων δεν λειτουργεί υπέρ τους, ούτε καν ψηφοθηρικά, τότε θα πληρώσουν και αυτοί το ανάλογο τίμημα.
Ας αδράξουν την ευκαιρία να ζητήσουν όχι να πέσει η κυβέρνηση γιατί αυτό οι εκλογές θα το κρίνουν, αλλά να αλλάξουν πολλά πράγματα σε αυτή τη χώρα. Και αυτοί κυβέρνησαν τόσα χρόνια αφήνοντας το σιδηρόδρομο στην τύχη του και ημιτελή, και δεν βελτίωσαν τα συστήματα ασφαλείας, άσχετα αν η βόμβα αυτή έσκασε επί κυβέρνησης της ΝΔ.
Φαίνεται ότι ενοχλεί πολύ και τους γείτονες μας Τούρκους αλλά και τους Ρώσους, η αμερικανική βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη. Κι έτσι τα δημοσιεύματα πρώτα του ρωσικού τύπου ότι κλείνει, που αναδημοσιεύτηκαν και σε ελληνική εφημερίδα, χαροποίησαν ιδιαίτερα τους γείτονες.
Που μάλιστα μετέφεραν στα ελεγχόμενα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι δεν χρειαζόμαστε τους Αμερικάνους στην περιοχή και μπορούμε να τα βρούμε μια χαρά με τους Έλληνες. Αλλά η χαρά τους δεν κράτησε πολύ.
Γιατί στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το επίμαχο δημοσίευμα, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός του Άμυνας απάντησαν ότι η συγκεκριμένη ιστορία δεν είναι σωστή.
Που αυτό σημαίνει φυσικά ότι η βάση στην Αλεξανδρούπολη παραμένει. Και προφανώς η διπλωματική τους πολιτική δεν είναι να αποσύρονται από τέτοιες νευρολογικές περιοχές και ιδιαίτερα αυτά που προσφέρει και το λιμάνι, στην γρήγορη προώθηση των αμυντικών τους συστημάτων στην νοτιανατολική Ευρώπη.
Αλλά και την εποπτεία και την ασφάλεια της περιοχής στο Αιγαίο και στην ευρύτερη Μεσόγειο κα με τη χρησιμότητά της για τα αμερικανικά συμφέροντα, τα οποία στη συγκεκριμένη περίοδο δένουν και με τα ελληνικά συμφέροντα.
Όσο κι αν υπάρχουν αντιρρήσεις και κάποιοι σε οργανώσεις και κόμματα διαμαρτύρονται στην περιοχή μας για να φύγουν οι αμερικανικές βάσεις, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι διπλωματικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν είναι στο ίδιο επίπεδο όπως επί Μπάιντεν, οι βάσεις αυτές προσφέρουν ένα διαπραγματευτικό χαρτί στην προσέγγιση με την νέα ηγεσία των ΗΠΑ.
Και φυσικά πέραν από τα συνήθη οφέλη, οικονομικά, διπλωματικά και γεωστρατηγικά, αφού διακαής πόθος της Τουρκίας είναι να φύγει η βάση από την Αλεξανδρούπολη, η παραμονή της μάλλον μας συμφέρει, όσο κι αν τους ενοχλεί.
Εξάλλου η Τουρκία επιθυμεί όχι μόνο να μην εποπτεύεται από το ΝΑΤΟ για τα επικίνδυνα της σχέδια στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και αποστρατικοποιημένα τα νησιά μας, για να μπορεί να κάνει χωρίς έλεγχο τις δικές της επιθετικές κινήσεις.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News