Τον σύλλογο «αξίΖΩ» επισκέφτηκαν οι Σαρακατσάνοι

Ζωντανή συνέντευξη για: μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού, οικονομικά μέτρα για τους επαγγελματίες του Δήμου, δωρεές και πρωτοβουλίες, εξυπηρέτηση δημοτών
Σε μία πρωτότυπη ζωντανή διαδικτυακή συνέντευξη, που μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν παρακολουθήσει περί των 4.000 θεατών, φιλοξενήθηκε στον «Χ» ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, για τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού, τα οικονομικά μέτρα για τους επαγγελματίες, το τι μέλλει γενέσθαι με τα Ελευθέρια, κι άλλα ζητήματα. Ο δήμαρχος αποδέχθηκε «μία ιδιαίτερη πρόσκληση, γιατί είναι η πρώτη φορά που γίνεται συνέντευξη μέσω του Facebook», είπε.
Έγινε γνωστή η συνεισφορά 16 επιχειρηματιών στην σίτιση δημοτών που έχουν ανάγκη. Πώς το σχολιάζετε;
-Τους ευχαριστούμε όλους, και όσους δίνουν τα προϊόντα και όσους τα μαγειρεύουν, για τις οικογένειες της περιοχής. Αυτά τα γεύματα συμπληρώνουν την σίτιση που κάνει ο Δήμος Κομοτηνής. Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να βοηθούν όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Η πόλη μας, είναι πόλη του εθελοντισμού, κι αυτό φαίνεται μέσω αυτής της δράσης.
Έγινε γνωστή κι δωρεά του Δήμου Κομοτηνής, αξίας άνω των 40.000€, η οποία μάλιστα ελήφθη ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή, εν αναμονή κι έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο;
-Ευχαριστώ όλους τους δημοτικούς συμβούλους και τους επικεφαλής των παρατάξεων, γιατί το θέμα θα περάσει ως δωρεά από το επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Στην επαφή μου μαζί τους ήταν όλοι θετικοί. Μία τέτοια δωρεά βοηθάει το Νοσοκομείο μας, το οποίο -παρ’ όλα τα προβλήματα που έχει- είναι το Νοσοκομείο που θα μας δώσει το «φιλί» της ζωής σε οποιαδήποτε αρρώστια. Γι’ αυτό η δωρεά είναι πολύ σημαντική, γιατί έρχεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αγοράζουμε δύο αναπνευστήρες, οκτώ αντλίες και ένα μόνιτορ τελευταίας τεχνολογίας.
Θα πρέπει όσοι μπορούν, ενδεχομένως επιχειρηματίες, να κάνουν δωρεές στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν σε εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια, αλλά δεν τα βάζουμε στην άκρη, τα δίνουμε προς όφελος των δημοτών μας, επανδρώνοντας το Νοσοκομείο μας καλύτερα.
Τί γίνεται με τις αμοιβές δημάρχου και αντιδημάρχων. Θα δώσετε μέρος τους, γιατί δεν έχει γίνει κάτι γνωστό;
-Αν γίνει συντεταγμένη η προσπάθεια που αφορά τους δημάρχους, από την ΚΕΔΕ, φυσικά εννοείται ότι θα καταθέσω τον μισθό μου. Αλλά φαίνεται ότι ο καθένας δίνει όπου θέλει: αυτό όμως δεν είναι πρακτικό και ουσιώδες. (Το θέμα είναι) να πιάσουν τόπο τα χρήματα που θα κατατεθούν κι έτσι θα καταθέσω το 50% της αντιμισθίας μου.
Έχετε κάνει πρόταση προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για να αιτηθεί στην κυβέρνηση την παροχή έκτακτου επιδόματος Πάσχα στους εργαζομένους Καθαριότητας και του Βοήθεια στο Σπίτι. Υπάρχει εξέλιξη;
-Δεν το κάνουμε για πολιτικούς ή προσωπικούς λόγους, αλλά γιατί επιβάλλεται να γίνει αυτό τον καιρό για τους ανθρώπους που βάζουν «πλάτη» όλο το χρονικό διάστημα της πανδημίας. Έτσι η Καθαριότητα και το Βοήθεια στο Σπίτι είναι δύο υπηρεσίες που λειτουργούν άψογα και όλο το 24ωρο. Έγινε η επιστολή στην ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) ΑΜΘ και στην ΚΕΔΕ, η οποία μετέφερε το αίτημα πολλών δημάρχων, όχι μόνο το δικό μου, στα αρμόδια υπουργεία, κι αναμένουμε τα αποτελέσματα. Θεωρώ ότι θα έχει καλή έκβαση. Όμως θα πρέπει να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους υπαλλήλους του Δήμου, που βάζουν «πλάτη», γιατί οι λειτουργίες του Δήμου δεν έχουν απενεργοποιηθεί, δουλεύουν κανονικότατα, παρ’ ότι έχει μειωθεί ο κόσμος που έρχεται στο γκισέ του Δημαρχείου. Άρα, είμαι θετικός στο να επεκταθεί το δώρο Πάσχα και στους υπόλοιπους υπαλλήλους.
Οι περισσότερες υπηρεσίες του Δήμου, πάντως, γίνονται τηλεφωνικά/ηλεκτρονικά για να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό;
-Ναι, κι ο κόσμος πειθαρχεί, αντιλαμβάνεται ότι δεν πρέπει να έρχεται αυτοπροσώπως στον Δήμο για να κάνει τη δουλειά του, αλλά την κάνει μέσω τηλεφώνου ή μέσω διαδικτύου. Σε όσες υπηρεσίες, όμως, πρέπει να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία, αυτή γίνεται με ραντεβού, οπότε νομίζω ότι το σύστημα λειτουργεί πάρα πολύ καλά. Αυτό θα συνεχιστεί και μετά (τον κορωνοϊό), δηλαδή η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα είναι ένα κομμάτι που πάρα πολύς κόσμος θα αξιοποιεί.
Ο Δήμος Κομοτηνής έχει λάβει αρκετά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τί έχει γίνει, τί θα γίνει, επαρκούν αυτά τα μέτρα;
-Περνάμε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο για όλο τον κόσμο. Από την αρχή της κρίσης ο Δήμος Κομοτηνής αντιλήφθηκε το μέγεθος της κρίσης, γι’ αυτό ξεκινήσαμε από τις αρχές Μαρτίου να κλείνουμε σιγά-σιγά τις δομές μας -ΚΑΠΗ, σχολεία, δημοτικές επιχειρήσεις, γυμναστήρια, λαϊκές αγορές, χώρους με συνωστισμό, παιδικές χαρές- και γενικότερα προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τον συνωστισμό του κόσμου. Απολυμάναμε σχολεία και δημόσια κτίρια, ενώ συνεχίζεται το πρόγραμμα απολύμανσης της Κομοτηνής και των οικισμών. Αυτή η απολύμανση θα συνεχίζεται όσο χρειαστεί.
Ο κορωνοϊός στο ν. Ξάνθης είναι σε έξαρση, γι’ αυτό έχουν ληφθεί με απόφαση της κυβέρνησης επιπλέον περιοριστικά μέτρα στους Δήμους Ξάνθης και Μύκης.
Γνωρίζω ότι υπήρξε τηλεδιάσκεψη στο ν. Ροδόπης επί του θέματος. Ζητάτε πρόσθετα μέτρα στον Δήμο Κομοτηνής;
-Μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πολύ λίγα, ένα στον Δήμο Κομοτηνής (σ.σ. το δεύτερο είναι στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών). Ωστόσο, δεν παύει να μας ανησυχεί, γιατί το ένα μπορεί να διπλασιαστεί, να τετραπλασιαστεί, γιατί τα κρούσματα αυξάνονται γεωμετρικά. Θεωρούμε ότι πρέπει να παρθούν τουλάχιστον κάποια μέτρα, που θα προστεθούν σε αυτά που υπάρχουν, ώστε να έχουμε λιγότερα κρούσματα. Γι’ αυτό η σημερινή τηλεδιάσκεψη είχε σαν προβληματισμό, αν θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία όπως η Ξάνθη, να μην υπάρχει κίνηση από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί. Είμαστε σε επαφή με την κεντρική διοίκηση.
Άλλωστε αυτά τα μέτρα λαμβάνονται με κυβερνητική απόφαση, σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.
-Έτσι είναι. Την απόφαση παίρνει η κεντρική διοίκηση κι εμείς την εκτελούμε. Ωστόσο, είναι θετικό ότι όλοι οι δήμαρχοι και η Αντιπεριφέρεια, συντονίζεται σε αυτή την πρόταση. Αλλά η κυβέρνηση, με βάση τα στοιχεία που έχει, θα πάρει την απόφαση.
Υπάρχει ζήτημα με την απουσία επίσημης ενημέρωσης για τα τοπικά κρούσματα στην ΑΜΘ. Πράγματι ο μοναδικός αρμόδιος ενημέρωσης, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ενημερώνει μεν για τα τοπικά κρούσματα, αλλά με καθυστέρηση περίπου πέντε ή και περισσότερων ημερών. Ο κόσμος όμως εύλογα ανησυχεί.
-Δεν διαφωνώ σε αυτό που λέτε. Όμως, ούτε ο αντιπεριφερειάρχης, ούτε οι δήμαρχοι ούτε κάποιοι άλλοι όπως η διοικήτρια του Νοσοκομείου, δεν μπορούν να κάνουν δηλώσεις για τα κρούσματα. Την επίσημη ενημέρωση έχει αναλάβει η κεντρική διοίκηση. Δεν έχει το δικαίωμα κανένας άλλος μας να κάνει ενημέρωση, χωρίς να έχει την απαιτούμενη άδεια από την κεντρική διοίκηση. Κι εμείς ενημερωνόμαστε από το Υπουργείο Υγείας. Ο κόσμος θέλω να καταλάβει ότι δεν έχουμε εμείς την είδηση… και την κρατάμε.
Οι επαγγελματίες βάλλονται οικονομικά, τί έχει προβλεφθεί για την ανακούφισή τους από τον Δήμο Κομοτηνής;
-Πέρασε και μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), το να βοηθήσουμε τους συναδέλφους επαγγελματίες που έχουν κλείσει αυτό τον καιρό τα μαγαζιά τους. Έτσι, τους απαλλάξαμε από τα τέλη που αφορούν το χρονικό διάστημα που θα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις. Αυτά είναι ανταποδοτικά τέλη, κι αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι πως δεν μπορεί το δημοτικό συμβούλιο από μόνο του να αποφασίσει ότι θα τα χαρίσει ή δεν θα τα εισπράξει. Έτσι, η ΠΝΠ μάς δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε απόφαση ως δημοτικό συμβούλιο, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και είναι κλειστά τα μαγαζιά, να μην πληρώσουν και τα δημοτικά τέλη -που έρχονται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ- αλλά και τον έξτρα χώρο που πληρώνουν για τα τραπεζοκαθίσματα που έχουν τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όσοι έχουν πληρώσει, εννοείται πως όλα αυτά θα συμψηφιστούν με τις μελλοντικές απαιτήσεις.
Πάντως, η ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης ζητάει κι επιπρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των επαγγελματιών, τοπικού χαρακτήρα.
-Έχουμε πάρει την επιστολή και είμαστε σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ, γιατί δεν μπορεί ατομικά κάθε συμβούλιο να το κάνει από μόνο του. Με έγγραφο ζητάμε από το Υπουργείο Οικονομικών να επεκταθούν τα μέτρα παραπάνω. Αυτό που πρέπει να κάνουμε ως δημοτική αρχή το κάνουμε αμέσως και θα το τηρήσουμε. Εφόσον υπάρξει καινούργια ΠΝΠ για τους πρώτους μήνες που θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις -και θα είναι δύσκολο να λειτουργήσουν- εννοείται ότι κι εμείς θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους επαγγελματίες.
Φέτος συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κομοτηνής. Τί θα γίνει με τις εκδηλώσεις των Ελευθερίων;
-Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο σχεδιασμός έχει ανατραπεί. Η καλύτερη επένδυση για τα 100 χρόνια, είναι η πράξη δωρεάς που κάναμε στο Νοσοκομείο. Όλο το χρονικό διάστημα που θα λείψουν οι εκδηλώσεις, η ουσία των 100 χρόνων είναι πως κάνουμε μία δωρεά στο Νοσοκομείο μας. Από τη στιγμή που θα ξεπεράσουμε την κρίση, για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, ο σχεδιασμός συνεχίζει να υπάρχει. Όσο, όμως, διαρκεί η κρίση, όλα μένουν μετέωρα. (Για την παρέλαση) δεν το γνωρίζουμε ακόμη, θα δούμε πως θα πάει η κρίση.
Σημεία της συνέντευξης που δεν αφορούν τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του, θα δημοσιευτούν την προσεχή εβδομάδα.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News