Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Συλλεκτικές φωτογραφίες από την περίοδο ενσωμάτωσης της Κομοτηνής στην Ελλάδα
Ένα συλλεκτικό ημερολόγιο τοίχου για το 2017 δημιούργησε και διανέμει ο Σύλλογος Εβριτών Νομού Ροδόπης. Το ημερολόγιο φιλοξενεί φωτογραφίες της Κομοτηνής από το 1920 – δηλαδή από την περίοδο που η πόλη ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό.
Στόχος του εγχειρήματος, πέρα από τη «ρομαντική» θεώρηση των πραγμάτων που έχει ο Σύλλογος, όπως είπε ο πρόεδρος, είναι το ημερολόγιο αυτό να αποτελέσει μέρος του αρχείου κάθε Κομοτηναίου που ενδιαφέρεται για την ιστορική διαδρομή της πόλης.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από καρτ ποστάλ της εποχής και να για προλάβουν αντιδράσεις, οι ιθύνοντες του συλλόγου σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι πολλές από τις λεζάντες είναι γραμμένες στη βουλγαρική γλώσσα, καθώς την περίοδο 1913-1919 η Κομοτηνή ήταν βουλγαροκρατούμενη.
Ξεφυλλίζοντας πάντως το ημερολόγιο, ο αναγνώστης έρχεται «αντιμέτωπος» με κτίρια και τοποθεσίες που είναι σύμβολα της πόλης, όπως το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο, η Τσανάκλειος Σχολή, ο πύργος του Ρολογιού, η οδός Βενιζέλου, η πλατεία Ειρήνης κ.α.
«Διαλέξαμε αυτές τις φωτογραφίες για να προκαλέσουμε και έναν προβληματισμό», είπε ο Κώστας Κατσιμίγας που επιμελήθηκε τα κείμενα που συνοδεύουν τις φωτογραφίες: «καλό είναι να σκεφτούμε όλοι μας πώς πήραμε την πόλη μας το 1920 και πώς την έχουμε φτιάξει σχεδόν 100 χρόνια μετά».
Πάντως πολλά από τα κτίρια που απεικονίζονται στο ημερολόγιο είναι ακόμη «ζωντανά» στην πόλη, κάποια έχουν «αναγεννηθεί» και κάποια έχουν περάσει στη λήθη. Αξίζει να σημειώσουμε όμως ότι μέσα από την ιστορική διαδρομή της πόλης, προκύπτει ότι από το πολύ μακρινό παρελθόν κατείχε σημαντική γεωπολιτική θέση, αφού από το 1870 είχε επιλεγεί ως έδρα «σαντζακίου» που ανήκε στο βιλαέτι της Αδριανούπολης – εξ ου και η κατασκευή του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου, που την εποχή εκείνη χρησίμευε ως Διοικητήριο. Αντιστοίχως, η Τσανάκλειος Σχολή φιλοξένησε την Περιφερειακή διοίκηση Θράκης μετά το 1922 και γενικώς κάθε φωτογραφία του ημερολογίου είναι μια ψηφίδα στο ιστορικό μωσαϊκό της Κομοτηνής και ταυτόχρονα το έναυσμα για όποιον αρέσκεται σε ιστορικές αναζητήσεις.
Να σημειώσουμε τέλος ότι οι φωτογραφίες έχουν παρουσιαστεί ξανά στο κοινό, όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Χατζηπέμου, στην έκθεση που είχε συνδιοργανώσει ο σύλλογος με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας και το 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής στο πλαίσιο των Ελευθερίων 2016, τον περασμένο Μάιο.
Αυτό που άλλαξε τώρα όμως, είναι ότι το κοινό όχι μόνο μπορεί να δει τις φωτογραφίες, αλλά και να τις αποκτήσει.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News