Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Ο αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Αλλαγής & Βιώσιμης Κινητικότητας Κρήτης μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm προτάσσοντας μια διαφορετική λογική και θεώρηση για τον σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης και τα αναπτυξιακά προγράμματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέροντας ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι ένας τόπος που μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες
Η κλιματική αλλαγή, ο τουρισμός και η βιώσιμη ανάπτυξη αναδεικνύονται ως κρίσιμα ζητήματα στην Κρήτη σύμφωνα με δηλώσεις του Γιάννη Αναστασάκη, αντιπεριφερειάρχη Κλιματικής Αλλαγής & Βιώσιμης Κινητικότητας, στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. Η παρατεταμένη καλοκαιρία, η λειψυδρία και οι συνέπειες στην αγροτική παραγωγή αποτυπώνουν τις νέες προκλήσεις για την περιοχή.
«Η κλιματική αλλαγή είναι κοινωνικά άδικη, να δουλέψουμε από κοινού τώρα που προλαβαίνουμε», είπε χαρακτηριστικά στο περιθώριο της συνέντευξης. Αναφορικά με τη δική μας Περιφέρεια, την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, τη χαρακτήρισε ένα τόπο που μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς, παρατηρώντας ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, μεταξύ άλλων και στον τουρισμό.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την Κρήτη
Η έλλειψη βροχοπτώσεων έως και τον Νοέμβριο έχει προκαλέσει σημαντική ζημιά στα ελαιόδεντρα της Κρήτης, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι τοπικές αρχές, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς επιχειρούν να παρέχουν επιστημονική γνώση και πρακτικές λύσεις στους αγρότες. Όπως επισημαίνει ο Γ. Αναστασάκης στόχος είναι η συνετή διαχείριση των δέντρων, ώστε να ανακάμψουν τα επόμενα χρόνια.
Η άνοδος της θερμοκρασίας και η εξάντληση υδάτινων πόρων δεν απειλούν μόνο τη γεωργία αλλά και τον τουρισμό. Η Κρήτη, με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, καλείται να ενσωματώσει αειφόρες πρακτικές. «Το μοντέλο του τουρισμού πρέπει να αλλάξει για να διασυνδεθεί με την τοπική κοινωνία και να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα», τονίζει. Η ενίσχυση της χρήσης τοπικών προϊόντων στις τουριστικές επιχειρήσεις αποτελεί προτεραιότητα, ενώ προτάσεις όπως το «Κρητικό Πρωινό» χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση.
Η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων, των αγροτών και των τοπικών φορέων η είναι επιτακτική. Η κλιματική αλλαγή φέρνει κοινωνικές ανισότητες και όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης, «οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι». Έτσι, απαιτείται έγκαιρη δράση για να αποφευχθεί η κοινωνική ανισότητα και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα.
Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκλήσεις και συμπεράσματα
Η αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι εξίσου κρίσιμη. Ο Γ. Αναστασάκης αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αιρετοί λόγω ελλείψεων πόρων και υποστήριξης από την κεντρική διοίκηση.
Η σύνδεση της αυτοδιοίκησης με φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ και η θεσμοθέτηση σαφών αρμοδιοτήτων αποτελούν αναγκαία βήματα για μια πιο αποτελεσματική διοίκηση.
Τέλος, αυτό που υπογραμμίζει είναι ότι η Κρήτη βρίσκεται στο σταυροδρόμι των σύγχρονων προκλήσεων όπου η κλιματική αλλαγή, ο τουρισμός και η αγροτική οικονομία αλληλοεπηρεάζονται.
Η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και η προώθηση συνεργειών και η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη διασφάλιση της ανάπτυξη της περιοχής.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News