Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Σπουδάζουν γαστρονομία, γνώρισαν από κοντά τοπικά φαγητά και παράδοση
Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής (ΠΟΞ) φιλοξένησαν στο Λαογραφικό Μουσείο φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Γαστρονομικών Επιστημών του Πολένζο στη βόρεια Ιταλία.
Την πρώτη ημέρα δοκίμασαν τοπικά νηστίσιμα πιάτα, παραδοσιακά νηστίσιμα γλυκά και τοπικά προϊόντα. Έμαθαν λεπτομέρειες για τη διατροφή μας στη Θράκη και πως αυτή εξελίχθηκε μέχρι σήμερα. Παρακολούθησαν την περιφορά του επιταφίου στο χωριό και έμαθαν για τα ήθη και έθιμα της Ξυλαγανής.
Τη δεύτερη ημέρα έφτιαξαν τσουρέκια με την καθοδήγηση των μελών του ΠΟΞ, τα ζύμωσαν, τα έπλασαν, τα διακόσμησαν και φυσικά τα δοκίμασαν. Έμαθαν πως γίνεται ο ελληνικός καφές και πως… τρατάρεται συνοδευτικά με γλυκά του κουταλιού, λουκούμι και χειροποίητα κουλουράκια. Οι φοιτητές ζήτησαν από τις Ξυλαγανιώτες μαγείρισσες συνταγές από γλυκά του κουταλιού αλλά και χειροποίητα λικέρ όπως βύσσινο, αρμπαρόριζα κα.
Φυσικά ξεναγήθηκαν στο μουσείο και έμαθαν για τα παραδοσιακά επαγγέλματα που χάθηκαν στο χρόνο και τη ζωή παλιά. Πολλά πράγματα ήταν κοινά με τα δικά τους όπως μας είπαν. Η Ξυλαγανή ήταν η πρώτη στάση τους και θα συνεχίσουν το ταξίδι των γεύσεων και της γαστρονομίας σε όλη τη Θράκη τις επόμενες μέρες.
Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής ευχαρίστησε την Καλλιόπη Κουτούπα κι ευχήθηκε καλή διαμονή στους φοιτητές.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News