Συγκινητική βράβευση της συζύγου του αείμνηστου Χρήστου Τεπελή

Παρά τις τρικλοποδιές του αθηνοκεντρικού κράτους και την αποβιομηχάνιση των τελευταίων δεκαετιών, τρεις εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων στέλνουν το μήνυμα ότι η Θράκη και θέλει και μπορεί, αρκεί η ελληνική Πολιτεία να σταθεί αντάξια στο δικό της χρέος, να δώσει ώθηση στις πραγματικά υγιείς επιχειρήσεις να αναπτυχθούν περισσότερο και στους επιχειρηματίες που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν να επιλέξουν τη Θράκη για τα πλεονεκτήματά της
Τις ενδιαφέρουσες απόψεις, προβληματισμούς και προτάσεις τριών ανθρώπων που γνωρίζουν το επιχειρείν στη Θράκη, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε στο πλαίσιο της πρόσφατης περιφερειακής συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη. Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή του κειμένου, ότι οι παρεμβαίνοντες δεν είναι κομματικά στελέχη, αλλά κλήθηκαν στη συνδιάσκεψη προκειμένου να προσφέρουν μία πιο ρεαλιστική ματιά στην επιχειρηματικότητα στον τόπο μας.
Ο λόγος για τον διευθυντή Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης («Βεργίνα») Νίκο Μπήλιο, τον πρόεδρο των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Σταμάτη Κουρούδη και διευθύνοντα σύμβουλο της Πρίσμα Ηλεκτρονικά Χρήστο Γιορδαμλή, πρόεδρο Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών ΑΜΘ.

Επενδύοντας στον τόπο και τους ανθρώπους του
Περιοχή με πολλές προκλήσεις, χαρακτήρισε τη Θράκη ο Νίκος Μπήλιος. Στο λόγο του έκανε γνωστή την ιστορία της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης (ΖΜΘ) και του ιδρυτή της Δημήτρη Πολιτόπουλου, που κατάφερε στη Θράκη να εμφιαλώσει την πρώτη 100% ελληνική μπύρα, σπάζοντας παράλληλα το ολιγοπώλιο διεθνών κολοσσών στον κλάδο της μπύρας στη χώρα μας.
Περιέγραψε με γλαφυρότητα πώς η «Βεργίνα» παράγει υπεραξία, στηριζόμενη στην ελληνική παραγωγή και τους ντόπιους καλλιεργητές με συμβολαιακή γεωργία που την έφερε πρώτη στην Ελλάδα, αλλά και μόνιμες παραγωγικές θέσεις εργασίας που προσφέρει στο εργοστάσιό της. Στάθηκε στις διαρκείς επενδύσεις στην περιοχή, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρώτο αμιγώς ελληνικών συμφερόντων βυνοποιείο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και το υπερσύγχρονο ζυθοποιείο. Όπως έκανε γνωστό, η ΖΜΘ έχει επενδύσει 30 εκ. ευρώ μόνο την τελευταία 5ετία. Παράλληλα, πρωταγωνιστεί στην εξαγωγή βύνης, αναπτύσσει τα προϊόντα TuVunu, ετοιμάζει νέο εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή, καινοτομεί στην καλλιέργεια τσαγιού με συνεργαζόμενους παραγωγούς στον ορεινό όγκο.
«Η Βεργίνα θα έπρεπε να είναι έμβλημα στην πόλη: καλώς ήλθατε στην πόλη της πρώτης ελληνικής μπύρας», τόνισε και έστειλε το μήνυμα ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να υπερασπίζονται με ζήλο τα τοπικά τους προϊόντα.
Οι Θρακιώτες να δώσουν πολλαπλασιαστική αξία στον τόπο
Την εμπειρία του μετέφερε ενώπιον του ακροατηρίου ο Σταμάτης Κουρούδης. Όπως περιέγραψε «η πρώτη παρέμβαση που έκανε το κράτος για να στραφούν επενδύσεις προς τη Θράκη ήταν το 1982». Έκτοτε πέρασαν 43 χρόνια. Ενδιάμεσα έγιναν κι άλλοι αναπτυξιακοί Νόμοι, ΕΣΠΑ με αυξημένες επιδοτήσεις, επιδότηση εργατικών εισφορών, αφορολόγητα αποθεματικά κι άλλες παρεμβάσεις. «Απέδωσαν; Επειδή παρακολούθησα τη διαδικασία αυτή από την αρχή, η δική μου άποψη είναι όχι, είναι ένα μοντέλο που δεν έπιασε», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Στ. Κουρούδη, στη Θράκη δεν έχουμε αξιοποιήσει ορθολογικά τη διασυνοριακότητα κι αυτό είναι μεγάλο λάθος, από το οποίο πρέπει να διδαχθούμε. Γι’ αυτό, χρέος της πολιτείας είναι να βελτιώσει τις υποδομές, τους θεσμούς και τους μηχανισμούς υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Στη συνέχεια, κόμισε τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις. Πρώτον, την σύνδεση του λιμανιού Αλεξανδρούπολη με τα Βαλκάνια, που πρέπει να αποτελέσει εθνικό έργο. Δεύτερον, τη διέλευση εμπορευματικών φορτίων από τους συνοριακούς σταθμούς. Τρίτον, τη δημιουργία ενός σωστού μηχανισμού (τύπου παρατηρητηρίου επιχειρηματικότητας & ανάπτυξης) που δεν θα έχει σκοπό να μοιράζει χρήματα, αλλά να βοηθάει πραγματικά με κατευθυντήριες γραμμές και διευκολύνσεις τις επιχειρήσεις. Τέταρτον, ζήτησε από τους ίδιους τους Θρακιώτες να αποτελέσουν καλύτερους διαφημιστές του τόπου κι όχι απλώς να επισημαίνουν τα αρνητικά του τόπου, ώστε να προσελκύσει η Θράκη περισσότερες υγιείς επενδύσεις.
Επενδύστε τώρα στις υποδομές του τόπου
Με την είδηση ότι το 2025 η Πρίσμα Ηλεκτρονικά μαζί με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα εκτοξεύσουν δύο νανοδορυφόρους, ξεκίνησε την ομιλία του ο Χρήστος Γιορδαμλής. «Είμαστε μία περιοχή όπου σήμερα έχουμε απομείνει δυστυχώς ελάχιστες επιχειρήσεις, αλλά όλες μία και μία», τόνισε.
Κάνοντας μία σημαντική ιστορική αναδρομή, θύμισε ότι πριν 150 χρόνια στην περιοχή υπήρχε σιδηρόδρομος που οδηγούσε σε Φιλιππούπολη, Κωνσταντινούπολη, Αδριανούπολη κι αλλού, ενώ το 2025 γνωρίζουμε όλοι την κατάσταση εγκατάλειψης του ελληνικού σιδηρόδρομου. Γι’ αυτό, ζήτησε από την ελληνική πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στη βελτίωση των υποδομών σε λιμάνια και σιδηροδρομικό δίκτυο, προκειμένου να μειωθεί το μεταφορικό κόστος των επιχειρήσεων.
Θύμισε επίσης, ότι τη δεκαετία του ’90 βιώσαμε «μία άνοιξη για την περιοχή, γιατί το πολιτικό σύστημα πήρε κάποιες γενναίες αποφάσεις κι έδωσε ισχυρά κίνητρα». Πλάι όμως σε όσες επιχειρήσεις αξιοποίησαν τα κίνητρα αυτά αξιοκρατικά, υπήρξαν επιχειρήσεις «φαντάσματα» κι έτσι η πολιτεία άλλαξε τα κίνητρα, ενώ την ίδια περίοδο η Βουλγαρία άρχισε να δίνει απίστευτα κίνητρα, με αποτέλεσμα την τεράστια αποβιομηχάνιση της Θράκης και τη φυγή επιχειρήσεων στη γειτονική Βουλγαρία. Χαρακτηριστικό είναι πως το διάστημα 2010-21 πάνω από το 70% σε μεταποίησης και υπηρεσίες που σχετίζονται με την μεταποίηση εξαφανίστηκαν από τον τόπο μας.
Στη συνέχεια, παρουσίασε εμπεριστατωμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη. Καυτηρίασε, ακόμη, ότι η ελληνική Πολιτεία και το αθηνοκεκτρικό Κράτος πολλές φορές στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη της Θράκης, ενώ τέλος χαρακτήρισε ευκαιρία το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της ΑΜΘ, που πρέπει να εφαρμοστεί.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News