Παρέλαση 25ης Μαρτίου στην Κομοτηνή

Καλά τα είπε μάλλον ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή της περιφέρειας ΑΜΘ στην Αλεξανδρούπολη, με την παρουσία βέβαια πολλών ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, πολιτικών και αυτοδιοικητικών, αφού τον χειροκρότησαν οι περισσότεροι στο τέλος.
Μάλιστα υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου στήριξης προς τους κτηνοτρόφους, αναφέροντας τα ποσά που θα δοθούν, ανέλυσε την μέριμνα που υπάρχει για τους αγρότες, με βάση βέβαια και τις επιταγές της νέας ΚΑΠ, αλλά δεν υποσχέθηκε ούτε δεσμεύτηκε για κάτι επιπλέον.
Καταλήγοντας στην μόνιμη επωδό των τελευταίων χρόνων που ακούμε από κυβερνητικά χείλη, ότι όλα γίνονται «στο πλαίσιο της λογικής και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας μας», που σαφώς βέβαια δεν είναι και στα καλύτερα τους.
Για το χάλι όμως των δημοσιονομικών που αδυνατούν να καλύψουν πολλά αιτήματα, δεν ευθύνονται ούτε οι πολίτες, ούτε οι αγρότες, ούτε οι κτηνοτρόφοι, αλλά ούτε και οι επαγγελματίες, αλλά οι πολιτικοί που κυβέρνησαν για δεκαετίες ολόκληρες και οι λανθασμένες πολιτικές και αποφάσεις τους.
Επειδή όμως ανέφερε ο υπουργός ότι μέριμνα της πολιτείας είναι να διατηρηθούν και να παραμείνουν οι παραγωγοί στον τόπο τους και ιδιαίτερα οι ακρίτες, για να γίνει αυτό σαφώς η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να επανεξετάσει ένα νέο πλέγμα μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Γιατί με την υπάρχουσα πολιτική και την σημερινή πραγματικότητα αυτό δεν μπορεί να γίνει και αποδεικνύεται ήδη στην πράξη.
Και φυσικά εκτός από αυτό οι αγρότες καλούνται να αντιπαλέψουν τις χαμηλές τιμές των προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής, με τις πολύ υψηλές τιμές του καλλιεργητικού κόστους, σε καύσιμα, αγροεφόδια, σπόρους λιπάσματα, ζωοτροφές, που εξανεμίζουν και το λίγο κέρδος ακόμα που είχαν πολλοί.
Είναι σαφές λοιπόν ότι αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική στον αγροτικό τομέα, ελάχιστοι πλέον θα παραμείνουν στον τόπο και θα συνεχίσουν να παράγουν. Πολλοί ήδη έχουν φύγει στο εξωτερικό, ή άλλαξαν επάγγελμα για να επιβιώσουν.
Το αποδεικνύουν οι αριθμοί που φθίνουν ποσοστιαία τόσο σε παρατημένες καλλιέργειες στον αγροτικό τομέα, όσο και στους καπνοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους. Τα παρατούν γιατί ακριβώς δεν μπορούν να επιβιώσουν με την αγροτική τους εκμετάλλευση.
Στήριξη στον αγροτικό τομέα χρειάζεται επειγόντως η Ροδόπη που πάσχει και υπολείπεται κυριολεκτικά από μεγάλα έργα υποδομών και φραγμάτων, που θα βοηθούσαν τους μικρούς παραγωγούς και από αναδασμούς που σταμάτησαν εδώ και χρόνια και θα έβαζαν ένα τέλος στους μικρούς και ασύμφορους στην εκμετάλλευση γεωργικούς κλήρους.
Συνεπώς η πολιτεία έχει το περιθώριο να στηρίξει τον αγροτικό τομέα στην περιοχή. Και αν δεν μπορεί να το πράξει με επιδοματική πολιτική, που πολλά από αυτά δίνονται με ημερομηνία λήξης ή πρόσκαιρα, μπορεί να το κάνει με έργα και υποδομές.
Μπορεί επίσης να κάνει αυστηρούς ελέγχους για να μειώσει κατά πολύ τη μεγάλη ψαλίδα που υπάρχει στις τιμές των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι, με αποτέλεσμα να αισχροκερδούν λίγοι έμποροι και μεσάζοντες, εις βάρος χιλιάδων παραγωγών.
Μπορεί η πολιτεία να βάλει τάξη σε ένα τέτοιο άναρχο τοπίο και αυτό θα πρέπει να το αποδείξει το υπουργείο και η κυβέρνηση στην πράξη. Υπάρχουν δηλαδή πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν από την ελληνική πολιτεία, πέραν των επιδοματικών ενισχύσεων, που επαινούν συνεχώς, ξεχνώντας βέβαια ότι προέρχονται από την ΕΕ για να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα.
Πέραν λοιπόν των ευρωπαϊκών επιδοματικών ενισχύσεων που μοιράζουν στους αγρότες, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν παύει στην Ελλάδα του τουρισμού, της μεταποίησης, των υπηρεσιών και της βιομηχανίας, η αγροτική παραγωγή να είναι ένας βασικός πυλώνας ανάπτυξης και εσόδων, που απασχολεί και εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, με εξαγώγιμα κατά το πλείστον προϊόντα.
Και η γεωμορφολογία της καλλιεργήσιμης γης στη χώρα μας σαφώς δεν επιτρέπει πολύ μεγάλες και καθετοποιημένες εκμεταλλεύσεις και φάρμες στα πρότυπα του εξωτερικού, όπως ίσως ονειρεύονται κάποιοι στα κυβερνητικά τους σχέδια.
Συνεπώς είναι ανάγκη να στηριχθεί η μικρομεσαία αγροτική επιχείρηση και οι νέοι άνθρωποι που επανακάμπτουν και επανέρχονται στα χωριά τους, για να απασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Όσο για τα λάθη τους το αποδεικνύουν και οι πολλές αλλαγές στο συγκεκριμένο υπουργείο, αφού μέχρι τώρα στην κυβερνητική θητεία έξη χρόνων είχαμε πέντε υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και έξη προέδρους στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Θετική λοιπόν η παρουσία ενός υπουργού που συνομιλεί απευθείας με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, αλλά θα είχε μεγαλύτερη βαρύνουσα σημασία αν η παρουσία αυτή συνοδεύονταν και από κάποιες δεσμεύσεις και λύσεις ακόμα στα προβλήματα που υπάρχουν, ή συγκεκριμένες προτάσεις που να μπορούν να υλοποιηθούν.
Ειδάλλως όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο μιας έξυπνης ομολογουμένως επικοινωνιακής πολιτικής, που δείχνει ότι το υπουργείο βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους του κλάδου. Έστω κι αν ο διάλογος δεν οδηγεί πουθενά και δεν επιτυγχάνονται πρακτικά αποτελέσματα.
Η αστεία κυριολεκτικά προπαγάνδα των γειτόνων μας που περιγράφαμε χθες δεν σταματάει μόνο σε θέματα εκπαιδευτικά, αλλά και πολιτισμού. Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα ορισμένα τουρκόφωνα ΜΜΕ στην περιοχή μας όπως και τουρκικά, τα βάζουν με τη χώρα μας και για την επιλογή του τραγουδιού και της τραγουδίστριας στη φετινή eurovision.
Στο στόχαστρο τους η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας, που το συνδέουν κατά την άποψή τους με την ποντιακή γενοκτονία και τους πρόσφυγες. Ενώ για την Τουρκία όλες οι γενοκτονίες θεωρούνται αμφισβητούμενες.
Μάλιστα η παραφιλολογία του τουρκικού και τουρκόφωνου τοπικού τύπου έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, που ορισμένοι επιθυμούν να γίνει και επίσημη παρέμβαση της Τουρκίας ακόμα σε υψηλότερο επίπεδο προς την Ελλάδα, για να απαγορευτεί η συμμετοχή της χώρας μας με αυτό το τραγούδι στη eurovision.
Η προπαγάνδα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο βέβαια που και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ακόμα τοποθετήθηκε για το γεγονός σε τηλεοπτική εκπομπή, αφού υπήρξαν και αντιδράσεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας.
Με τον Παύλο Μαρινάκη να αναφέρει ότι η ιστορία είναι καταγεγραμμένη και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και εξάλλου η επιλογή και ο θεσμός της eurovision δεν έχει καμία πολιτική σκοπιμότητα και είναι ψήφος του κοινού σε μία μουσική διαδικασία.
Δεν είναι κανένας πολιτικός διαγωνισμός διευκρίνισε και βέβαια δεν υπάρχει καμία προσβλητική αναφορά, αλλά ούτε γίνεται αναφορά σε ιστορικά γεγονότα. Η ευτελής και μαύρη όμως προπαγάνδα των γειτόνων μας με τα επιτόπια παπαγαλάκια στη Ροδόπη πάει σύννεφο, ανακαλύπτοντας νέες ελληνοτουρκικές διαφορές.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News