Σεισμός κοντά στην Κωνσταντινούπολη – Πολύ αισθητός στη Θράκη

Την ώρα που ορισμένοι πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και ακραίοι της μειονότητας στην περιοχή μας, υποδέχονται μετά βαΐων και κλάδων πλήθος Τούρκων αξιωματούχων για να πολιτικοποιήσουν τα ιφτάρ και να εργαλειοποιήσουν τη μειονότητα στη Θράκη, στην Τουρκία επικρατεί πλήρης αναβρασμός και ουσιαστικά καταλύεται η δημοκρατία.
Αφού επιστρατεύτηκαν 3.000 αστυνομικοί για να συλλάβουν το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και 106 συνεργάτες του, απαγορεύοντας κάθε εκδήλωση, συνάθροιση και διαδήλωση θαρρείς και έγινε πραξικόπημα και έθεσαν ακόμα και σε παύση γραμμές του μετρό, ελέγχοντας συγχρόνως και το διαδίκτυο.
Πρωτόγνωρα και ασύλληπτα πράγματα από τον Τούρκο πρόεδρο, που αγωνιά για το πολιτικό του μέλλον και προσπαθεί να εξοντώσει όλους τους εν δυνάμει ισχυρούς πολιτικούς του αντιπάλους, για να διαφεντεύει στην εξουσία.
Ήδη σχεδιάζει και την αλλαγή του συντάγματος που θα του δίνει τη δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα και για τρίτη θητεία. Οπότε ο ισχυρός αντίπαλος του Εκρέμ Ιμάμογλου έπρεπε να αδρανοποιηθεί πλήρως.
Για αυτό δεν αρκέστηκαν στην ακύρωση του πτυχίου του μετά από 35 χρόνια για να του κόψουν το δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές, αφού είναι απαραίτητο βέβαια για να μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, αλλά έπρεπε να τον εξοντώσει πλήρως.
Με βαρύ κατηγορητήριο για οικονομικές δοσοληψίες και καταχρήσεις, αλλά ακόμα και για συναλλαγές με το κουρδικό κόμμα καταλογίζονταν τον και τρομοκράτη, που αυτά βέβαια θα τον οδηγήσουν στη φυλακή. Εξάλλου και η δικαστική εξουσία είναι στην πλήρη δικαιοδοσία και αρμοδιότητα του Ταγήπ Ερντογάν.
Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία αλλά στον κατάλληλο χρόνο που επέλεξε ο Τούρκος πρόεδρος εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από την Ευρώπη που τώρα τον χρειάζεται. Για αυτό θα δούμε όμως και το κατά πόσο θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι, με όλα αυτά τα αντιδημοκρατικά που συμβαίνουν στην Τουρκία.
Μια γιαλαντζί δημοκρατία αλά τούρκα με έναν πρόεδρο που συγκεντρώνει πολλές εξουσίες σαν δικτάτορας και ήδη ετοιμάζεται να διορίσει και τον επόμενο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, προεξοφλώντας την καταδίκη του νυν δημάρχου με πραξικοπηματικό τρόπο.
Άραγε ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να αναβάλει την προγραμματισμένη του επίσκεψη τους στις 6 Απριλίου για να συναντηθεί με τον Ταγήπ Ερντογάν, ή όπως όλοι οι Ευρωπαίοι θα τα παραβλέψουν όλα αυτά για να του δώσουν άλλοθι στις πράξεις του και χείρα φιλίας με κλίμα υποχωρητικότητας;
Αυτή λοιπόν την δημοκρατία της Τουρκίας επαινούν ορισμένοι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί στην περιοχή μας, που συναντήθηκαν προχθές βράδυ στην προξενική αυλή. Για να γιορτάσουν μαζί με τον Τούρκο πρόξενο τη μνήμη των μαρτύρων από τη μάχη της Καλλίπολης του 2015. Τη νίκη δηλαδή των Τούρκων έναντι των συμμάχων.
Και αφού η χαρά δεν τους αφήνει, επαινέθηκαν για αυτό στις σελίδες τους κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ότι τραγούδησαν όλοι μαζί των εθνικό ύμνο της Τουρκίας, το γνωστό εμβατήριο της ανεξαρτησίας και προφανώς αισθάνθηκαν υπερήφανοι.
Άξιος ο μισθός ορισμένων, απαράδεκτος όμως ο ρόλος των θεσμικών μας, που δεν αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους. Άφωνη η ελληνική πολιτεία βλέπει αυτά να εξελίσσονται στη Θράκη, αφήνοντας τον Τούρκο πρόξενο ανεξέλεγκτα να υπερβαίνει συνεχώς τα διπλωματικά του καθήκοντα.
Ουσιαστικά δηλαδή να μη σέβεται τους νόμους και τους θεσμούς της χώρας που τον φιλοξενεί. Αφού ακόμα και βάση το πρωτόκολλο δεν μπορεί να αποδέχεται κοινές εμφανίσεις με τους μη νόμιμους μουφτήδες και παράτυπους, ή τα μέλη της άτυπης Συμβουλευτικής επιτροπής που δεν έχουν καμιά νομική υπόσταση, αλλά ακόμα και τους προέδρους των καταργημένων σωματείων.
Όλα αυτό δείχνουν μία ξεκάθαρη διπλωματική ασέβεια έναντι της ελληνικής πολιτείας. Και για τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς που του δίνουν βήμα και άλλοθι, θαρρείς και είναι ο ανώτερος ηγέτης τους στην περιοχή μας, γνωρίζουν πολύ καλά ότι όλα αυτά δεν συνάδουν με το θεσμικό τους ρόλο.
Ούτε φυσικά μπορούν να κάνουν τη δική τους διπλωματία στην περιοχή, αλλά είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τους νόμους της χώρας και να λειτουργούν καθαρά θεσμικά. Υπερβαίνουν όμως πολλές κόκκινες γραμμές προσπαθώντας να γίνουν αρεστοί στην προξενική αυλή. Και αυτά τα περίεργα από ότι φαίνεται μόνο στη Θράκη συμβαίνουν και μένουν ατιμώρητα.
Γιατί όμως η ελληνική πολιτεία δεν εξετάζει όλες τις περιπτώσεις παραβατικότητας με το ίδιο πρίσμα και να παραπέμψει κάποιους έστω και για έλεγχο νομιμότητας τέτοιων ενεργειών και πράξεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση; Άλλα ισχύουν για την Θράκη και άλλα στην Πελοπόννησο;
Και τα αναφέρουμε όλα αυτά γιατί ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης δήλωσε ότι η υπόθεση του δημάρχου Ανατολικής Μάνης έχει παραπεμφθεί και εξετάζεται ήδη στην αντίστοιχη Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που είναι αρμόδια να κινήσει και σχετικές διαδικασίες ελέγχου.
Για ποιο λόγο όμως παραπέμπει τον δήμαρχο ο υφυπουργός και ποιο ήταν το ατόπημα του; Γιατί σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αρεόπολη για την επέτειο της Επανάστασης του 1821, ο δήμαρχος προσφώνησε τον Παύλο ντε Γκρες ως «πρίγκιπα». Δηλαδή έδωσε ένα τίτλο σε κάποιον που δικαιωματικά δεν του ανήκει πλέον, αφού η βασιλεία έχει καταργηθεί στην Ελλάδα.
Μάλιστα ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και το άρθρο 4 δεν υπάρχουν τίτλοι ευγενείας, ούτε διακρίσεις, ούτε απονέμονται και ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες και ότι έχουν την υποχρέωση όλοι, αυτοδιοικητικοί και πολίτες να εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.
Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει και η σχετική νομοθεσία για να προχωρήσουν οι κατάλληλες διαδικασίες σε όσους παραβατούν. Το αν διωχθεί βέβαια πειθαρχικά ή όχι ο δήμαρχος, αυτό θα το αποφασίσει η Αποκεντρωμένη.
Παρεξηγήθηκαν όμως γιατί αποκάλεσε κάποιος πρίγκιπα έναν πρώην πρίγκιπα όταν είχαμε βασιλεία στην Ελλάδα; Αλλά γιατί δεν πράττουν το ίδιο και για κάποιους αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς στη Θράκη;
Δεν εξεγείρονται δηλαδή και δεν προβληματίζονται όταν στη Θράκη κάποιοι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και απροκάλυπτα μάλιστα; Αφού δεν αποδέχονται τους νόμιμους μουφτήδες, αλλά προσφωνούν με τον ίδιο τίτλο τους ψευτομουφτήδες, ως παράτυπους θρησκευτικούς ηγέτες.
Δεν ενοχλούνται πάλι στα κεντρικά όταν κάποιοι δίνουν ρόλο πέραν των διπλωματικών του καθηκόντων και δικαιωμάτων στον Τούρκο πρόξενο, που κινείται και διαφεντεύει στον τόπο ως ηγέτης της μειονότητας;
Και αφήνουν τον κάθε Τούρκο αξιωματούχο να κάνει τη δική του προπαγάνδα στην περιοχή αγνοώντας και γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του ακόμα και τη συνθήκη της Λωζάννης με δημόσιες αναφορές σε «τουρκική» μειονότητα και όχι μουσουλμανική.
Συνεπώς όσοι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί οργανώνουν ή παρευρίσκονται σε τέτοιες εκδηλώσεις, ουσιαστικά αποδέχονται τους παράτυπους και παραθεσμικούς ηγέτες ως νόμιμους και δεν σέβονται τους νόμους και τους θεσμούς αυτού του κράτους.
Τι παραπάνω δηλαδή περιμένει η κυβέρνηση, αλλά και η Αποκεντρωμένη, ακόμα και η περιφέρεια για να ενεργήσει, να ελέγξει και να εξετάσει αυτές τις περιπτώσεις και το κατά πόσο νομιμοποιούνται κάποιοι να τα πράττουν όλα αυτά; Άλλο καθεστώς και άλλο Σύνταγμα επικρατεί για τη Θράκη και διαφορετικό για την υπόλοιπη Ελλάδα;
Με την ίδια λογική όμως και το ίδιο σκεπτικό δεν αποδέχονται με τίτλους που δεν τους ανήκουν όλους τους παράτυπους, οι θεσμικοί εκπρόσωποι της μειονότητας; Και πως συνάδει θεσμικοί αυτοδιοικητικοί να έχουν θέσεις και τίτλους στην άτυπη Συμβουλευτική επιτροπή, που δεν έχει νομική υπόσταση;
Αυτά δεν χρήζουν καμιά διαδικασία διερεύνησης; Μήνες έκανε να ενεργοποιηθεί η Αποκεντρωμένη για το μεγάλο ζήτημα που προέκυψε με τις ενέργειες παλαιότερα του πρώην δημάρχου Ιάσμου, που οδήγησε το δήμο σε περιπέτειες και οικονομική δυσπραγία, σε απολύσεις προσωπικού και πλήρη αποδιοργάνωση, μέχρι να πάρει τις οριστικές της αποφάσεις.
Ας μάθουν να ενεργούν πιο γρήγορα.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News