Σεισμός κοντά στην Κωνσταντινούπολη – Πολύ αισθητός στη Θράκη

Το βαθύ θρησκευτικό νόημα της συνύπαρξης, της αλληλεγγύης, της αγάπης, της συνεργασίας και του σεβασμού της διαφορετικότητας της πίστης όλων που ζούμε στη Θράκη, χριστιανών και μουσουλμάνων, εκφράστηκε στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο ιφτάρ που διοργάνωσε η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής.
Με σεβασμό στους θεσμούς και με γνώμονα την αγάπη στον τόπο μας, διαφοροποιήθηκε πλήρως από τα γνωστά διπλωματικά ιφτάρ, που το μόνο σκοπό που έχουν τελικά είναι να προβάλλονται ορισμένοι αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί, ο Τούρκος πρόξενος, το μειονοτικό κόμμα και η άτυπη Συμβουλευτική.
Που μετά βίας μάζευαν κάποιες εκατοντάδες άτομα στις καλύτερες των περιπτώσεων, αλλά με πλήθος μεταφερόμενων και πολλά ίδια πρόσωπα σε όλες τις διοργανώσεις για να φαίνονται πολλοί.
Ενώ η ΔΕΜΠΚ τήρησε με ευλάβεια το θρησκευτικό έθιμο, χωρίς πολιτικές ή διπλωματικές προεκτάσεις, με διαφορετικά άτομα. Και προχθές έδωσαν το παρόν 2.200 άτομα. Και μαζί τους βρέθηκαν και αρκετοί χριστιανοί.
Που αυτό σημαίνει ότι πολλοί πλέον άρχισαν να καταλαβαίνουν το παιχνίδι που γίνεται από τους γνωστούς ακραίους κύκλους της μειονότητας, με την προσπάθεια τους να πολιτικοποιήσουν και να εργαλειοποιήσουν τη θρησκεία και την πίστη των απλών μουσουλμάνων, για τα συμφέροντα ορισμένων ατόμων.
Ούτε και το πιο απλό δεν έκαναν μία φορά όπως έπραξε και ο πρόεδρος της «μητέρας πατρίδας» Ταγήπ Ερντογάν που παρέθεσε ιφτάρ προς τιμήν των μειονοτήτων άλλων θρησκειών και παρευρέθηκε και ο Πατριάρχης.
Βασιλικότεροι του βασιλέως δηλαδή αποδείχτηκαν ορισμένοι στον οίστρο τους για να δικαιολογήσουν το έργο που παράγουν στην Θράκη, χωρίς να αναλογίζονται ότι με όλα αυτά που κάνουν διχάζουν και απομακρύνουν τον απλό κόσμο και τους πιστούς. Και αυτό θα γίνεται όλο και πιο εμφανές τα επόμενα χρόνια.
Η ομάδα των 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ξαναχτύπησε λίγο μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, για να υπενθυμίσει στα κεντρικά ότι δεν είναι όλα καλώς καμωμένα όπως θέλουν να τα περάσουν κάποιοι, δείχνοντας ακόμα ότι δεν συμμερίζονται ουσιαστικά και το κυβερνητικό success story.
Αυτή τη φορά εστίασαν τα βέλη τους επικεντρώθηκαν σε πολλούς υπουργούς για ένα θέμα που αφορά βέβαια και την άμυνα αλλά και την ασφάλεια της χώρα μας, αλλά και τη στήριξη των ακριτικών περιοχών. Ζητώντας να μπει ένα τέλος ή να ελέγχονται αυστηρά οι επιθετικές σχεδόν αγορές ακινήτων και επιχειρήσεων από τουρκικά κεφάλαια.
Που καμουφλαρισμένα εμφανίζονται βέβαια με τη μορφή ελληνικών, η ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με συνεργατικά σχήματα και εταιρίες που δύσκολα ανιχνεύονται τα πρόσωπα που επιχειρούν.
Γνωρίζαμε βέβαια ότι νομοθετικά στο παρελθόν ήταν αδύνατον οι κάτοικοι τρίτων χωρών και ιδιαίτερα βέβαια στις ακριτικές μας περιοχές, να αγοράσουν οικόπεδα, σπίτια ή επιχειρήσεις, αφού αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι πολλά παιχνίδια θα μπορούσα να παίξουν, ιδιαίτερα οι γείτονές μας Τούρκοι.
Με τα χρόνια όμως φαίνεται ότι υποχώρησαν οι αντιστάσεις, ατόνησε ο έλεγχος και πέρασαν λάθος νομοθετήματα. Οπότε και δόθηκε η δυνατότητα σε Τούρκους πολίτες που έχουν και ευρωπαϊκή ιθαγένεια, ή με εταιρικά μερίδια, να βρουν ένα παράθυρο ανοιχτό και χρησιμοποιώντας τα λάθη ως εφαλτήριο να αποκτήσουν ακίνητα και επιχειρήσεις σε παραμεθόριες και αμυντικές περιοχές.
Πρόσφατα μάλιστα είχαμε σχολιάσει στη στήλη και την καταγγελία του δημάρχου Αλεξανδρούπολης για αυτό το θέμα. Καταγγελία βέβαια την οποία επαναφέρουν στο ερώτημά τους οι 11 βουλευτές, τώρα που υπάρχει και δεδομένη τουρκική επιθετικότητα με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Καλώς ακόμα υπενθυμίζουν ότι υπάρχει και συστηματική προσπάθεια, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, για την τουρκοποίηση και εργαλειοποίηση της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Το ζήσαμε αυτές τις ημέρες ακόμα και στην περίοδο του ραμαζανιού, με τις συχνές επισκέψεις και την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στην περιοχή μας, δήθεν για να παρευρεθούν στα γνωστά ιφτάρ, αλλά ουσιαστικά να προπαγανδίσουν εκμεταλλευόμενοι την φιλοξενία και την ανοχή της πολιτείας.
Αντί όμως να ανοίγουν παράθυρα και να δίνουν ευκαιρίες να επενδύουν Τούρκοι στην ακριτική μας περιοχή -αλήθεια γιατί προτιμούν τη Θράκη και όχι την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα- δεν έπρεπε να σκύψουν στα προβλήματα, να ενεργοποιήσουν και να υλοποιήσουν τα πορίσματα της Διακομματικής Επιτροπής και να ενισχύσουν επενδυτικά και δημογραφικά τον τόπο;
Παρόλα αυτά υπάρχει μια ξεκάθαρη απαξίωση της ιδιαίτερα βέβαια της Θράκης που αποτυπώνεται στο τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, τη μεγάλη μετανάστευση νέων ανθρώπων, την ανεργία που μας μαστίζει και προφανώς γνωρίζουν ότι είμαστε οι τελευταίοι των τελευταίων σε πολλά, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Και τώρα θα πρέπει να ανταγωνιστούμε και να διαχειριστούμε και τα μεγάλα κεφάλαια που έχει τη δυνατότητα να διοχετεύει η Τουρκία μέσω κάποιων επιχειρηματιών, για να αγοράσουν γη, ακίνητα και επιχειρήσεις, που έχουν αδειάσει ή είναι παρατημένα από τους γηγενείς.
Το πόσο απαξιωμένη είναι η Θράκη φάνηκε και με τον πρόσφατο ανασχηματισμό, που ούτε ένας βουλευτής από την περιοχή μας, αλλά ακόμα και σε επίπεδο περιφέρειας δεν τοποθετήθηκε στο κυβερνητικό σχήμα. Συνεπώς δεν είναι τυχαίο που στους συνυπογράφοντες τη ερώτηση βρίσκονται δυο Θρακιώτες βουλευτές, πρώην υπουργοί και ακρίτες συνάδελφοι τους.
Άρα δεν μπορούν να αγνοηθούν τα ερωτήματα που θέτουν γιατί είναι σημαντικά και δεν χωρούν εύκολες απαντήσεις, υπεκφυγές και φθηνές δικαιολογίες. Αλλά να κατανοήσουν κάποιοι ότι οι λάθος αποφάσεις τους και η αδιαφορία τους μελλοντικά μπορούν να αποβούν επιζήμια ακόμα και για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας μας.
Η Θράκη δεν αντέχει μια δημογραφική αλλοίωση, αφού και σε πολλά χωριά και της Ροδόπης έχουν αγοραστεί ακίνητα. Και δεν είναι λίγα όσο πουλιούνται αν απαριθμούν ήδη 10 κατοικίες σε κάθε οικισμό, Μαρώνεια, Ίμερο, Ξυλαγανή κλπ.
Ένα λιμάνι στο γειτονικό νομό, αγωγοί και lng, αλλά και μια μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας, σε μία Θράκη απαξιωμένη που δεν έχει ούτε καν σιδηρόδρομο και ουδείς γνωρίζει πότε θα αποκτήσει και με ένα κάθετο άξονα που δεν αξιοποιείται πλήρως για να δώσει προστιθέμενα οφέλη, τα προβλήματα θα αυξάνονται και θα τα βρουν μπροστά τους.
Πέραν όμως της αντιπολιτευτικής τακτικής και εσωκομματικής εσωτερικής αντιπολίτευσης, ή την πικρία ενδεχομένως που έχουν ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ από τους 11 που δεν υπουργοποιήθηκαν, που ίσως και αυτό ισχύει σε ένα βαθμό, το πρόβλημα που καταγγέλλουν με τις αγορές οικοπέδων και επιχειρήσεων Τούρκων επενδυτών στις ακριτικές μας περιοχές, είναι σοβαρό και θα πρέπει να ενεργοποιήσει άμεσα την κρατική μηχανή.
Για να λύσει προβλήματα στην περιοχή και να κάνει έργα που θα συγκρατήσουν τον πληθυσμό και θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη στη Θράκη. Για να φτάσουν ακόμα στο σημείο οι βουλευτές ενός κυβερνητικού κόμματος να θέτουν ερωτήσεις, θαρρείς και είναι αντιπολιτευόμενοι, σημαίνει ότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν εισακούγονται στα υπουργεία, δεν τους δίνουν την δέουσα σημασία, ώστε να μπορούν να παράξουν έργο και να λύσουν προβλήματα στην περιοχή.
Απέναντι σε μία Τουρκία που προφανώς λειτουργεί οργανωμένα στο σχέδιο αυτό της αγοράς ακινήτων και επιχειρήσεων, ακόμα και στο νομό Έβρου, αλλά και στην αντίπερα όχθη του ποταμού, ας μην υπάρχει εφησυχασμός και ωχαδερφισμός κάποιων που αποφασίζουν από τα κεντρικά, αλλά δεν βλέπουν τους κινδύνους που εγκυμονούν από αυτές τις ενέργειες τους.
Ας αναλογιστούν επίσης ότι πολλά από τα ιφτάρ τα οποία έχουν γίνει και τώρα, πολλές φορές χρηματοδοτούνται και από τέτοιου τύπου επιχειρηματίες, τουρκικής καταγωγής οι οποίοι βέβαια δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Ευρώπη.
Και φυσικά αυτό δεν το πράττουν τυχαία, αλλά και ως μέρος του ευρύτερου σχεδίου στην προσπάθεια εργαλειοποίησης της μειονότητας. Ούτε είναι τυχαίο ακόμα που διαμαρτύρονται και βουλευτές των ακριτικών μας νησιών γιατί είναι γνωστή και εκεί η προσπάθεια δημιουργίας εθνικής μειονότητας μάλιστα, για τους ελάχιστους εναπομείναντες μουσουλμάνος της Ρόδου και της Κω. Έχουν γνώση οι φύλακες, ή περί άλλων τυρβάζουν;
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News