Σ. Κεδίκογλου: «Το Υπουργείο σχεδιάζει πολιτική που αφορά την καλλιέργεια του καπνού» | xronos.gr
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Σ. Κεδίκογλου: «Το Υπουργείο σχεδιάζει πολιτική που αφορά την καλλιέργεια του καπνού»

26/01/23 - 8:00
Σ. Κεδίκογλου: «Το Υπουργείο σχεδιάζει πολιτική που αφορά την καλλιέργεια του καπνού»

Ερώτηση του Ιλ. Αχμέτ συζητήθηκε στη Βουλή

Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου με θέμα «την εφαρμογή της Έκθεσης Διακομματικής Επιτροπής για τον Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό ΑΜ-Θ και την Απευθείας χρηματική ενίσχυση από την Ε.Ε. για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές». Ο βουλευτής Ροδόπης επανέφερε με την επίκαιρη ερώτησή του την πρόταση για στρεμματική ενίσχυση σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως είναι αυτές που καλλιεργείται ο καπνός στη Θράκη, με στόχο την τόνωση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών, την συγκράτηση του πληθυσμού στους τόπους παραγωγής και τον δραστικό περιορισμό του φαινομένου της εξωτερικής και εσωτερικής μετανάστευσης. Από την πλευρά του ο κος Κεδίκογλου επεσήμανε ότι «τόσο η καπνοκαλλιέργεια όσο και οι καπνοκαλλιεργητές επωφελούνται από το μέτρο 13: ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, εξισωτική αποζημίωση σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Στην επιλεξιμότητα του μέτρου εμπίπτουν όλα τα αγροτεμάχια στα οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, ενώ δικαιούχοι είναι τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που είναι ενεργοί γεωργοί και ασκούν εμπορική δραστηριότητα εντός των περιοχών αυτών».

Μελετώνται τρόποι χρηματοδότησης
Ο ίδιος, τόνισε ότι μελετώνται από το ΥΠΑΑΤ οι τρόποι χρηματοδότησης σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ για την ειδική στρεμματική ενίσχυση. «Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει η παραγωγή του καπνού ποικιλίας μπασμά. Το ενδιαφέρον της χώρας μας είναι εύλογο και έντονο. Ο καπνός ανταποκρίνεται περισσότερο από άλλα προϊόντα προς τις φυσικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στη Θράκη, κυρίως στη Ροδόπη, γιατί μπορεί να αποδώσει ικανοποιητικό γεωργικό εισόδημα στα μικρά μεγέθη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που χαρακτηρίζουν γενικότερα τον ελληνικό κλήρο, ακόμα περισσότερο στη δική σας περιοχή» είπε.

Ο κος Κεδίκογλου κατέστησε σαφές ότι «ο καπνός δεν εξαιρείται από την ενίσχυση για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές» και παρέσχε τη διαβεβαίωση ότι «το Υπουργείο σχεδιάζει μια πολιτική που αφορά το σύνολο της παραγωγής και της καλλιέργειας καπνού ειδικά για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Ροδόπης και της Θράκης». Τέλος, υποστήριξε ότι με βάση τη μελέτη που συντάχθηκε το 2018 για τις ζημιές που υπέστησαν τότε τα καπνά από την νεκρωτική ίωση, εστάλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αίτημα για την ενεργοποίηση του άρθρου 219, «Μέτρα κατά της διατάραξης της αγοράς» και αναμένεται η απάντηση προκειμένου να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί και για τις περυσινές απώλειες που είχαν σε παραγωγή και εισόδημα από την ασθένεια που έπληξε και πάλι το προϊόν τους.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr