Πολιτισμικό πρόγραμμα «Η περιπέτεια της γραφής σε διαχρονία» | xronos.gr
ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Πολιτισμικό πρόγραμμα «Η περιπέτεια της γραφής σε διαχρονία»

11/03/23 - 8:00
Πολιτισμικό πρόγραμμα «Η περιπέτεια της γραφής σε διαχρονία»

Την Πέμπτη 16 Μαρτίου στην Τσανάκλειο

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής (Τσανάκλειος) στο πλαίσιο των δράσεών της με την Κοιν.Σ.Επ. «Κομοτηνή Εν Δράσει», σε συνεργασία με τον Μικρό Διάκοσμο, πραγματοποιούν την εκδήλωση- προπομπό του πολιτισμικού προγράμματος «Η περιπέτεια της γραφής σε διαχρονία», την Πέμπτη 16 Μαρτίου και ώρα 18:30 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Ομιλητές: Γιάννης Κυριαζής αντιδήμαρχος Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης, Γιάννης Βουλτσίδης σκηνοθέτης και συγγραφέας, Άγγελος Ζαγοριανός συνθέτης και γραφίστας, Πασχάλης Κατσίκας ποιητής.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
H βιβλιοθήκη είναι η κιβωτός της γραφής. Η γραφή, έπεται της προφορικότητας και επηρεάζεται από το εικονικό στοιχείο (ιερογλυφικά) και τη διαδέχεται η συλλαβική. Το ζήτημα είναι για ποιο λόγο να ανακινήσουμε το ενδιαφέρον για αυτά τα πράγματα; Μα η γραφή, συνδέεται με τον άνθρωπο με πολλά πράγματα. Και σαν μέσον συνεννόησης, αλλά και για τον συμβολικό- εννοιολογικό της χαρακτήρα.

Η συνήθεια δεν ατονεί μόνο τα ένστικτα, αλλά γενικά στρώνει αθόρυβα ένα παχύ στρώμα λήθης, όπου συχνά τα πράγματα κινούνται πλέον αυτοματικά, σαν ένα τυπικό που πλέον έχει ξεχασθεί ή γενεσιουργός αιτία. Αυτή η καταβύθιση στα γενεσιουργικά αίτια της γραφής θα την ηλεκτρίσει κατά κάποιον τρόπο, θα την αποσπάσει από την συσσωρευθείσα «νεκρά ύλη». Μητέρα, λοιπόν, η προφορικότητα, κόρη η γραφή, σε αγαστή συνεργασία μαζί της, αλλά και σε διαμάχη πολλές φορές.

Φιλοδοξία μας είναι η συγκεκριμένη δράση, όπου θα πρωταγωνιστεί ο πρωτογενής της τομέας -δημιουργοί και λιγότερο μελετητές - να αφήσει ανεξίτηλα δημιουργικά ίχνη τόσο στον χώρο (έργα τέχνης γύρω από τη γραφή), όσο και στον χρόνο μέσω του παιδευτικού της χαρακτήρα.

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια διαχρονικά εμπνευσμένα από τη γραφή με τους: Άγγελο Ζαγοριανό (κιθάρα τραγούδι) και Γιάννη Βουλτσίδη (Τρίχορδο τραγούδι).

Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής. Τηλ. επικοινωνίας: 2531022589, mail: [email protected]

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr