2017: Πως τελικά πέθανε η 62χρονη Βρετανίδα τουρίστρια στη Μαρώνεια | xronos.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 30 ΣΕΛΙΔΩΝ

2017: Πως τελικά πέθανε η 62χρονη Βρετανίδα τουρίστρια στη Μαρώνεια

28/10/22 - 8:00
2017: Πως τελικά  πέθανε η 62χρονη Βρετανίδα τουρίστρια στη Μαρώνεια

Σκύλοι, όχι λύκοι, το πιθανότερο σκότωσαν τη Βρετανίδα τουρίστρια στη Μαρώνεια σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα

Σκύλοι, όχι λύκοι, το πιθανότερο προκάλεσαν τον θάνατο Βρετανίδας τουρίστριας στη Βόρεια Ελλάδα. Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει 30σέλιδη επιστημονική μελέτη, την οποία υπογράφουν οι επιστήμονες Γιώργος Ηλιόπουλος, Χρήστος Ασταράς και Ειρήνη Χατζημιχαήλ, με αφορμή το θάνατο της Celia Hollingworth στη Ροδόπη.

Η υπόθεση του 2017, όταν η 62χρονη τότε Βρετανίδα τουρίστρια βρήκε τραγικό θάνατο μεταξύ Μαρώνειας και Δικέλλων, έμεινε όλα αυτά τα χρόνια ανοιχτή από τον «Χ» αναφορικά με το πως προκλήθηκε ο θάνατος, αφού υπήρχαν από την πρώτη στιγμή αβάσιμες διαρροές ότι η επίθεση ήταν λύκων, όχι σκύλων. Η απόφαση του δικαστηρίου, που εκδόθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2022 και καθαρογράφτηκε αυτές τις ημέρες, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος της άτυχης γυναίκας οφειλόταν σε επίθεση από τα σκυλιά φύλαξης της εποχικής θέσης σταβλισμού κοπαδιού αιγών κοντά στο σημείο θανάτου.


Τι έδειξε η έρευνα
Για την παραπάνω απόφαση ελήφθη η γνώμη ειδικών επιστημόνων στην πανίδα, οι οποίοι αφότου έκλεισε δικαστικά η υπόθεση, δημοσίευσαν την έρευνα τους 30 σελίδων, αναφορικά με τη διαδικασία που ακολούθησαν και τα πορίσματα αυτής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, διαθέσιμα ή επαρκή στοιχεία υπήρξαν για την αξιολόγηση 11 από τα 13 συνολικά κριτήρια που καθορίζουν με 100% βεβαιότητα το τι προκάλεσε τον θάνατο. Για τα υπόλοιπα κριτήρια, τα διαθέσιμα στοιχεία είτε δεν αναλύθηκαν καθόλου (DNA από κυνοειδή που συλλέχθηκε στο σημείο επίθεσης), είτε δεν συλλέχθηκαν κατάλληλα (DNA από τα στόματα των σκύλων της στάνης). Μέσω συνδυασμού του συνόλου των διαθέσιμων στοιχείων, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του θύματος οφειλόταν σε θανατηφόρα επίθεση σκύλων το πιθανότερο.

Το πόρισμα υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από πέντε βασικά γεγονότα, τα οποία περιγράφονται ως εξής: α) η υψηλή δραστηριότητα σκύλων και ανθρώπων στο σημείο και η ώρα της επίθεσης, που έρχονται σε αντίθεση με τη μηδενική δραστηριότητα λύκων, β) η παρουσία μεγάλης αγέλης σκύλων χωρίς συχνή επίβλεψη από άνθρωπο, γ) η υψηλή αναλογία αρσενικών σκύλων στην ομάδα, δ) η εγγύτητα του σημείου της επίθεσης με τον χώρο φύλαξης των κτηνοτροφικών ζώων και ε) η προηγούμενη επιθετικότητα των σκύλων. Τα πρότυπα κατανάλωσης του πτώματος, η χρονική κλίμακα κατανάλωσης και οι τοποθεσίες εύρεσης των λειψάνων του θύματος, υποδεικνύουν ότι η μεταθανάτια κατανάλωση προήλθε από τα ίδια σκυλιά ή θα μπορούσε συνδυαστικά και από άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων και λύκων.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr