Μικροκομοτηναίικα 09-05-2025 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 09-05-2025

09/05/25 - 9:00
Μικροκομοτηναίικα 09-05-2025

Πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν, συμφωνίες να δρομολογηθούν, αλλά και να διευρυνθούν συνεργασίες που ήδη έχουν ξεκινήσει και άνοιξαν το δρόμο, στο σωστό βέβαια χρόνο και αν οι συγκυρίες είναι με το μέρος μας.
Κι αναφερόμαστε στο μνημόνιο συνεργασίας που ήδη έχει δρομολογηθεί μεταξύ του ΔΠΘ με ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Αιγύπτου. Παρόλο που τη συνεργασία αυτή την ήθελαν πολύ οι Αιγύπτιοι για να μπορέσουν να διεισδύσουν μέσω μιας ευρωπαϊκής χώρας και στα πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Όπως μεγάλο ρόλο έπαιξε και το γεγονός από τη δράση και το έργο του αείμνηστου συμπολίτη μας επιχειρηματία και ευεργέτη της πόλης Νέστορα Τσανακλή, που άφησε και ένα ισχυρό αποτύπωμα στην Αίγυπτο.
Αλλά ο δρόμος για να γίνουν πολύ πιο περισσότερα πράγματα ανοίγεται τώρα, μετά την πέμπτη επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου στη χώρα μας και τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, αλλά και με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, που αφορά πολλούς τομείς. Και ένας από αυτούς φυσικά είναι και η εκπαίδευση.
Και τώρα που το ΔΠΘ έχει ανοίξει ήδη το δρόμο σε τέτοιου είδους συνεργασίες, είναι μία χρυσή ευκαιρία και με την βοήθεια των δύο κυβερνήσεων και των αρμόδιων υπουργείων η συνεργασία αυτή να διευρυνθεί σε πολλά επίπεδα. Η συνεργασία αυτή εξάλλου προηγήθηκε από τις συμφωνίες που υπέγραψαν προχθές οι ηγέτες των δύο χωρών.


Η Ελλάδα με την Αίγυπτο έχουν ιστορικά σχέσεις που ξεκινούν από την αρχαιότητα ακόμα κι από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και υπήρχε μία ακμάζουσα ελληνική μειονότητα που έχει αφήσει το αποτύπωμα της, σε υποδομές, πολιτισμό βιβλιοθήκες και κουλτούρα συνεργασίας.
Ακόμα και τώρα έχουμε πολλούς επιχειρηματίες οι οποίοι μετανάστευσαν στην Αίγυπτο μεταφέροντας τις δραστηριότητες τους εκεί και μία από αυτές είναι και η γνωστή κεραμοποιία που λειτουργούσε βγαίνοντας έξω από την πόλη μας στη δυτική είσοδο. Και δραστηριοποιείται πολλά χρόνια εκεί.
Συνεπώς μάλλον θα πρέπει να ρίξουμε λίγο παραπάνω βάρος για να βρεθεί δίαυλος συνεργασίας και σε άλλα επίπεδα που δεν αφορούν μόνο την εκπαίδευση, αφού άνοιξε ο δρόμος τώρα και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των Αιγυπτίων.
Και η συνεργασία αυτή θα κρατήσει χρόνια, αφού θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για πρώτη φορά θα κατασκευαστεί διασυνδετήριος αγωγός ηλεκτρικού ρεύματος που θα συνδέει την Αφρική με την Ευρώπη.
Με τη στρατηγική αυτή συνεργασία που υπέγραψαν οι δύο χώρες, μέσα σε ένα περιβάλλον αβέβαιο ενεργειακά και με την εξάρτηση που υπάρχει από τη Ρωσία, η Αίγυπτος βλέπει ως ενεργειακή πύλη πλέον την Ελλάδα για να εισάγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.
Που σαφώς με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν εκεί, η αιολική ενέργεια με φωτοβολταϊκά, η με μεγάλα αιολικά πάρκα, θα μπορεί να τροφοδοτεί με πράσινη ενέργεια την Ευρώπη και μάλιστα και σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.


Και φυσικά η συνεργασία σε αυτό το επίπεδο ανοίγει και άλλους σημαντικούς νέους δρόμους για πολλές περιοχές στην Ελλάδα, όπως στη ναυτιλία, στον πολιτισμό, στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, αλλά ακόμα και στο διπλωματικό πεδίο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αίγυπτος ήδη οριοθέτησε την ΑΟΖ με τη χώρα μας, βάζοντας ουσιαστικά φρένο στις ορέξεις στον Τούρκων και ακυρώνοντας το τουρκολυβικό μνημόνιο. Συνεπώς μέσα σε ένα τέτοιο ευνοϊκό πεδίο ευρύτερων συνεργασιών, καλό είναι να βρεθεί και κάποιος αναβαθμισμένος ρόλος για την περιοχή μας.
Να μην αρκεστούμε μόνο στη συνεργασία που ήδη έχει ξεκινήσει το ΔΠΘ και φαίνεται ότι θα πάει καλά, αλλά να μιμηθούμε και τους δρόμους που άνοιξαν πολύ πιο πριν πετυχημένοι επιχειρηματίες, όπως ο Νέστορας Τσανακλής.
Να επιδιώξουμε συνεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο, στον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα κλπ πέραν της βαλκανικής διάστασης και προοπτικής, αλλά και των άμεσων συνεργασιών που έχουμε με τις γειτνιάζουσες χώρες.
Μπορεί να ανοίξει ένα μεγαλύτερο παράθυρο συνεργασίας η Θράκη στην Αίγυπτο, μετά το μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες, για να μπουν οι βάσεις ώστε να ανοιχτούν και περισσότερα μελλοντικά; Όχι μόνο με το ΔΠΘ, αλλά και από την αυτοδιοίκηση και τα επιμελητήρια;
Λόγου χάριν εκατοντάδες αδελφοποιήσεις έχουμε κάνει με δήμους της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Και χωρίς μεγάλα αποτελέσματα πρακτικά. Δεν θα ήταν επ’ ωφελεία μας να αδελφοποιηθούν οι μεγάλοι δήμοι μας με ένα δήμο της Αιγύπτου, ή τα επιμελητήρια να προσανατολιστούν μέσω και των πρεσβειών να ξεκινήσουν επαφές και συνεργασίες με τα αντίστοιχα επιμελητήρια της Αιγύπτου;


Πολλά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε για ένα ξεκίνημα ευρύτερων συνεργασιών, αλλά ας βάλουν κάποιοι θεσμικοί παράγοντες και οι συνεργάτες τους το μυαλό τους να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση στην περιοχή μας.
Ακόμα και η περιφέρεια ενδεχομένως μπορεί να βρει διαύλους συνεργασίας σε πολλά επίπεδα, ξεκινώντας και από τον τουρισμό. Τόσα κονδύλια καταναλώσαμε μέχρι τώρα για να φέρουμε βαλκάνιους τουρίστες, που ούτως ή άλλως έρχονται και λόγω του κάθετου άξονα της Νυμφαίας, αλλά και των οδικών αξόνων με τη γειτονική μας χώρα Τουρκία.
Εκτός λοιπόν από τη συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού και κυρίως της Ευρώπης που δεν φέρνουν και μεγάλο προστιθέμενο όφελος, ας αφιερώσουν και λίγο παραπάνω φαιά ουσία ή χρόνο οι θεσμικοί μας φορείς, για να εξετάσουν και τις δυνατότητες συνεργασίας που μπορούν να έχουν και με την Αίγυπτο.
Που επιθυμεί διακαώς όπως φαίνεται με όλους τους τρόπους να πλευρίσει και να συνεργαστεί με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και καινοτόμες και εξαγωγικές βιομηχανίες της περιοχής μας, όπως η interplasτ να αναφέρουμε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, που για να διευρύνουν το πελατολόγιο και τις πωλήσεις τους άνοιξαν γραφεία και στην Αίγυπτο.
Και εξάλλου διαχρονικά πάντοτε το δρόμο της συνεργασίας τον ανοίγουν επιχειρηματίες μέχρι να φτάσουν οι κυβερνήσεις να κάνουν κάποιες συμφωνίες και να βάλουν το πλαίσιο για να διευκολύνονται για να προχωρήσουν, κάνοντας περισσότερα βήματα.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr