Το ΔΠΘ ο νέος Κόμβος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας για τρόφιμα στην Ελλάδα | xronos.gr
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 2.400 ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Το ΔΠΘ ο νέος Κόμβος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας για τρόφιμα στην Ελλάδα

21/03/24 - 8:00
Το ΔΠΘ ο νέος Κόμβος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας  για τρόφιμα στην Ελλάδα

Μ. Μιχαλοπούλου: «Η δική μας πρόθεση είναι να κάνουμε όλες τις κινήσεις, ώστε αυτά που κάνουμε να φτάσουν στα αυτιά και στα μάτια αυτών που αποφασίζουν»

Μεγάλη η χαρά του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που η πρόταση που εκπονήθηκε από το ίδρυμα σε συνεργασία με την συμβουλευτική εταιρεία «ena», αξιολογήθηκε θετικά και αναδείχθηκε ως ο νέος κόμβος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας για Τρόφιμα στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο καινοτομίας στην Ευρώπη με περισσότερους από 2.400 συνεργάτες από κορυφαίους επιχειρηματικούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς οργανισμούς σε πάνω από 50 κόμβους καινοτομίας σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτό το πρόγραμμα δεν έχει να κάνει εσωτερικά με το πανεπιστήμιο αλλά είναι ένας κόμβος ο οποίος διασυνδέει όλο το οικοσύστημα που έχει να κάνει με το κομμάτι των τροφίμων, το οποίο θεραπεύουμε ως αντικείμενο», δήλωσε η Μαρία Μιχαλοπούλου, μέλος του συμβουλίου διοίκησης του ΔΠΘ, αναφερόμενη σε τμήματα που συμπεριλαμβάνουν αυτόν τον τομέα, όπως το Μοριακής Βιολογίας, της Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και τα νέα τμήματα στη Δράμα.

Οι στόχοι του προγράμματος
Όπως ενημέρωσε, στόχος του έργου είναι η διασύνδεση του ιδιωτικού τομέα και του συστήματος καινοτομίας ανεξάρτητα από το πανεπιστήμιο, με απώτερο σκοπό τη σύνδεση ατόμων, έργων και οργανισμών με αντίστοιχους στόχους φέρνοντας θετική επίδραση στην ασφάλεια των τροφίμων και την βιώσιμη παραγωγή τους. «Είναι δυο προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις οποίες καλούμαστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο με τα λόγια αλλά και με τις πράξεις, τις ενέργειες και τις χρηματοδοτήσεις μας και αυτό θα μπορούμε να κάνουμε οργανωμένα μέσα από αυτόν τον κόμβο» προσέθεσε.

Επεσήμανε επίσης ότι δεν πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα: «Ο στόχος του πανεπιστημίου είναι να βγει έξω από την έρευνα, να την αξιοποιήσει έτσι ώστε να έχουμε υγιή τρόπο ζωής μέσα από την ασφάλεια των τροφίμων και να έχουμε μηδενικό αποτύπωμα όσον αφορά την παραγωγή τους και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ανθεκτικό σύστημα, ώστε να μην εξαντλούμε το περιβάλλον στην προσπάθεια του επισιτισμού».

Απώτερος σκοπός της συμμετοχής σε προγράμματα εμφανίζεται να είναι η ευαισθητοποίηση της πολιτικής εξουσίας. Η Μαρία Μιχαλοπούλου ανέλυσε: «Η δική μας πρόθεση είναι να κάνουμε όλες τις κινήσεις, ώστε αυτά που κάνουμε να φτάσουν στα αυτιά και στα μάτια αυτών που αποφασίζουν και να έχουν από εμάς όλη την πληροφόρηση και όλη τη πίεση, μεταφέροντας την πίεση της κοινωνίας, ώστε να επηρεάσουμε θετικά τις αποφάσεις τους». Επεσήμανε ότι δεν είναι δουλειά ενός ανθρώπου, αλλά ενός δικτύου το οποίο εξελίσσεται προσπαθώντας να επηρεάσει και τις πολιτικές που εφαρμόζονται, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος διοργανώνεται σήμερα Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 18:30 στην αίθουσα περιφερειακού συμβουλίου εκδήλωση με θέμα «Ψηφιακός μετασχηματισμός στη Γεωργία» την οποία υποστηρίζουν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η εταιρία «ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης», το Ινστιτούτο IBO/EKETA και η εταιρία «farmBDigital Agriculture SA».

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr