Ένας Βρετανός φιλέλληνας περιηγείται στην Κομοτηνή και μας παραδίδει "μαθήματα" | xronos.gr
ΣΕΒΕΤΑΙ, ΑΓΑΠΑ, ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ένας Βρετανός φιλέλληνας περιηγείται στην Κομοτηνή και μας παραδίδει "μαθήματα"

19/05/18 - 10:00
2314245-10.jpg

Μακάρι όλοι οι Έλληνες εντός συνόρων να ήταν τόσο φιλέλληνες όσο ο Ντέιβιντ Χόλτον

Έναν πραγματικό φιλέλληνα είχαμε την ευκαιρία, κυρίως δε την τύχη, να γνωρίσουμε σε μία τυχαία επίσκεψή μας στο μουσείο Καραθεοδωρή της Κομοτηνής. Εκεί, θα συναντήσουμε τον Ντέιβιντ Χόλτον, ο οποίος - όπως αποδεικνύει η συζήτησή μας - είναι λάτρης του ελληνικού πολιτισμού και χειρίζεται την ελληνική γλώσσα καλύτερα από πολλούς Έλληνες. 


Ο ίδιος μας εξηγεί ποιά είναι η αφορμή της επίσκεψής του στην Θράκη: "Αυτή είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στην περιοχή κι επισκέπτομαι το πανεπιστήμιο της Θράκης. Αυτή τη φορά με κάλεσαν οι συνάδελφοι του Τμήματος Φιλολογίας για να μιλήσω για ένα ερευνητικό πρόγραμμα που διηύθυνα στην Αγγλία για την ιστορία της ελληνικής".

Η απάντησή του δίνεται σε άψογα ελληνικά, κι αυτό μου δίνει την αφορμή να τον ρωτήσω ποιά ακριβώς η σχέση του με την Ελλάδα, μιας που ακούγεται σαν Έλληνας της ομογένειας. "Στα νιάτα μου σπούδασα κλασική φιλολογία - αρχαία ελληνικά και λατινικά - και πάντα με ενδιέφεραν οι δύο αυτές γλώσσες, ιδιαίτερα θα έλεγα η αρχαία ελληνική, η λογοτεχνία της που με ενθουσίασε περισσότερο από την ιστορία και την φιλοσοφία.

Ουσιαστικά ήμουν φιλόλογος. Κάποια στιγμή όμως επισκέφτηκα την Ελλάδα, μου άρεσε η χώρα, γνώρισα Έλληνες και τότε αποφάσισα να αλλάξω πορεία στο πανεπιστήμιο, γιατί μου άρεσε πιο πολύ να μιλώ με ...ζωντανούς Έλληνες παρά να διαβάζω νεκρούς Έλληνες. Από τότε και σε όλη μου την σταδιοδρομία ασχολούμαι με την Μεσαιωνική και Νεοελληνική φιλολογία και γλωσσολογία", είναι η απάντησή του, τροφή προς σκέψη για όλους εμάς που ζούμε εντός της Ελλάδας και πρέπει να διδασκόμαστε από το μεγαλείο των Ελλήνων που έχουν περάσει από τον τόπο.


Όσον αφορά στην επίσκεψή του στο μουσείο Καραθεοδωρή δεν διστάζει να μας πει πως βρέθηκε τυχαία στο μουσείο, χωρίς να το έχει ακουστά παρόλα αυτά "η κα Μαρκουλάκη μου έκανε μία πολύ όμορφη και πληροφοριακή περιήγηση μέσα στο μουσείο". Όπως μας λέει "έμαθα πάρα πολλά πράγματα για τον μαθηματικό Καραθεοδωρή, για την οικογένειά του, για τις σχέσεις που είχε με την Ελλάδα και με ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας καθώς κι έξω από αυτήν, στη Δυτική Ευρώπη και στην Τουρκία. Έμαθα τον ρόλο που έπαιξε ο Καραθεοδωρή στην ίδρυση του πανεπιστημίου της Σμύρνης, το οποίο όμως δυστυχώς δεν επιβίωσε στα χρόνια".


Ο ίδιος μας αποχαιρετά ως εξής: "Είναι μεγάλη μου χαρά που βρέθηκα στο μουσείο και στην Κομοτηνή. Απολαμβάνω τα αξιοθέατα και την ατμόσφαιρα της πόλης, που διαφέρει σημαντικά από άλλες ελληνικές πόλεις". Κύριε Ντέιβιντ Χόλτον, η γνωριμία μας ελπίζω να εμπνεύσει τους εντός συνόρων Έλληνες να γίνουν τόσο Έλληνας όσο κι εσείς.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr