Χρ. Τοψίδης: Με σταθερά βήματα και πνεύμα συνεργασίας η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλάζει
Διεθνές Συνέδριο Ζυθοποίησης το τριήμερο 13-15 Δεκεμβρίου στη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης στην Κομοτηνή υπό την αιγίδα του Σωματείου Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος (ΣΜΑΖΕ)
Πάνω από 30 μικροζυθοποιίες και πάνω από 100 σύνεδροι από Ελλάδα, Τουρκία, Ρουμανία, Αλβανία και άλλες χώρες θα βρεθούν το επόμενο διάστημα στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής
Για πέμπτη χρονιά διοργανώνεται το Independent Craft Brewers Roundtable (ICBR) (Στρογγυλή Τράπεζα Ανεξάρτητων Ζυθοποιών) με συμμετοχές από ζυθοποιούς και διεθνώς διακεκριμένους ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό. Οι συμμετοχές αναμένεται και φέτος να φτάσουν σε αριθμό τα 100 άτομα, εκπροσωπώντας περισσότερες από 30 ανεξάρτητες μικροζυθοποιίες από την Ελλάδα, Τουρκία, Ρουμανία, Αλβανία και άλλες χώρες.
Βασικός σκοπός του ICBR είναι η υπεράσπιση και εξέλιξη των συμφερόντων των ανεξάρτητων ζυθοποιών έναντι στις πολυεθνικές, που ενδεχομένως κυριαρχούν στην εκάστοτε αγορά, και πάνω απ' όλα η δημιουργία εξαιρετικής μπύρας, παρέχοντας στους ίδιους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές ανταλλαγές απόψεων τόσο με ομολόγους τους από Ελλάδα και εξωτερικό όσο και με εκπροσώπους από μεγάλους προμηθευτές του κλάδου.
Η Κομοτηνή στο παγκόσμιο επίκεντρο της ανεξάρτητης ζυθοποιίας
Η Κομοτηνή αποτέλεσε την ιδανική επιλογή ως τοποθεσία του σεμιναρίου, καθώς βρίσκεται στο κέντρο των Βαλκανίων. Επιπλέον, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης («Βεργίνα») με τις πλέον ανεπτυγμένες τεχνολογικά εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την συνεργασία της με Διεθνή Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού παρέχει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή αντίστοιχων διεθνών εκπαιδευτικών σεμιναρίων.
Ο Σύνδεσμος Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος
Το Συνέδριο για ακόμη μία χρονιά γίνεται υπό τη σκέπη του Συνδέσμου Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος (ΣΜΑΖΕ).
Ο Σύνδεσμος Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος ιδρύθηκε το 2003 από επτά μέλη και, ήδη από την ίδρυσή του, διεκδίκησε και πέτυχε σε φορολογικά, περιβαλλοντικά και κλαδικά θέματα. Σήμερα τα μέλη του φτάνουν τα 38, στα οποία αναμένεται να προστεθούν σύντομα και άλλες μικρές ανεξάρτητες ελληνικές ζυθοποιίες.
Βασικός σκοπός του ΣΜΑΖΕ είναι η εκπροσώπηση του κλάδου της ανεξάρτητης μικροζυθοποιίας, η υπεράσπιση και προώθηση των συμφερόντων των μικροζυθοποιών, καθώς και η δημιουργία εξαιρετικής ελληνικής μπύρας. Επιπρόσθετα, το Σωματείο του ΣΜΑΖΕ διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια με στόχο την βελτίωση του τελικού προϊόντος και των συνθηκών παραγωγής του και παρέχει στα μέλη του τεχνικές γνώσεις και υποστήριξη καθώς και χημικές αναλύσεις και υπηρεσίες.
Η «Βεργίνα» στο πλευρό των ανεξάρτητων ζυθοποιών
Για το σημαντικό αυτό επικείμενο Συνέδριο φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm η υπεύθυνη συντονισμού Γραμματείας Εταιρικής Ανάπτυξης της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης (Βεργίνα) Μαρίνα Κουτσογιάννη. Όπως έκανε γνωστό, πάνω από 100 συμμετέχοντες από περισσότερα από 30 ανεξάρτητα ζυθοποιία από όλες τις γειτονικές μας χώρες κι όχι μόνο, δίνουν ραντεβού στην Κομοτηνή, όπου μεταξύ άλλων θα παραστούν εξειδικευμένοι επιστήμονες της ζυθοποιίας και πολύ σημαντικοί προμηθευτές. Το Συνέδριο ξεκίνησε το 2017 και φέτος θα είναι η 5η χρονιά που διεξάγεται, μετά από ένα αναγκαίο διάλειμμα λόγω κορωνοϊού.
Γιατί όμως μία μεγάλη πλέον ζυθοποιία, όπως η Κομοτηναία «Βεργίνα», πρωταγωνιστεί στο να βοηθάει μικρότερες τοπικές ζυθοποιίες σε Ελλάδα κι εξωτερικό; Σύμφωνα με τη Μαρίνα Κουτσογιάννη αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό στη φιλοσοφία της «Βεργίνα», καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «σκοπός μας είναι να προβάλλουμε τα συμφέροντα των ανεξάρτητων ζυθοποιών, να βοηθάμε κι εμείς όσο μπορούμε ως οι μεγαλύτερες ζυθοποιίες στο Σωματείο, για να παράγουν ποιοτική μπύρα».
Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, είναι ένα από τα 38 μέλη του Συνδέσμου Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδας (ΣΜΑΖΕ), τον οποίο στηρίζει με τις δυνάμεις της.
Η μικροζυθοποιία στην Ελλάδα
«Το να φτιάχνεις μπύρα είναι εμπειρία, δεν είναι μία απλή δουλειά – θέλουμε να φτιάχνουμε ωραία πράγματα με συνεργατικό πνεύμα για τους καταναλωτές μας», ήταν το μήνυμα της η υπεύθυνης συντονισμού Γραμματείας Εταιρικής Ανάπτυξης της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Μαρίνας Κουτσογιάννη.
Όπως εξήγησε, πλέον στην Ελλάδα σχεδόν κάθε πόλη έχει τη δική της μικροζυθοποιία και «είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα και τον κόπο αυτών των ανθρώπων. Έτσι ξεκινήσαμε κι εμείς, έτσι θέλουμε να προχωρούν κι οι υπόλοιποι», τόνισε.
Συγχρόνως, στο πλαίσιο του τριήμερου Συνεδρίου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά πως λειτουργεί η «Βεργίνα», που αποτελεί μία οργανωμένη βιομηχανία, διατηρώντας ένα σύγχρονο ζυθοποιείο, «για το οποίο καμαρώνουμε και θέλουμε να το δείχνουμε και προς τα έξω», κατέληξε η Μ. Κουτσογιάννη.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News