Το μικρότερο καλάθι στον κόσμο μόλις 8 χιλιοστών, στο μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά | xronos.gr
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΘΡΥΛΟΡΙΟ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

Το μικρότερο καλάθι στον κόσμο μόλις 8 χιλιοστών, στο μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά

31/10/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Εθνοαρχαιολόγοι, λαογράφοι μελετητές κι ερευνητές έρχονται να δουν τα εκθέματα και να καταγράψουν σπάνια στοιχεία για την έρευνά τους Η Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου καθηγήτρια Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τους συνόδευε στο μουσείο όπου τους ξενάγησε ο διευθυντής του Αντώνης Λιάπης Εντυπωσιασμένοι από το θεραπευτικό καλάθι από οξιάς και τις ιδιότητες σαλικιλικού οξέως -της πρώτης μορφής ασπιρίνης- ήταν  επισκέπτες Έλληνες και Τούρκοι γιατροί που υπηρετούν  στο νοσοκομείο Μπαλουκλή στην Πόλη Ρεπορτάζ Δήμος Μπακιρτζάκης

Αποκάλυψη σ΄ ένα άλλο κόσμο προσφέρει το μουσείο καλαθοπλεκτικής των Ρομά που άνοιξε χθες και προχθές φιλοξενώντας εκλεκτούς επισκέπτες στο Θρυλόριο Ροδόπης. Το ένα γκρουπ ήταν γιατροί από την Κων/πολη και το άλλο οι φίλοι του μουσείου Μπενάκη από την Αθήνα. Ο χρόνος ήταν εκεί και κατέγραψε τις εντυπώσεις, αλλά και την προσπάθεια που γίνεται να στηριχθεί ένα μικρό αλλά πολύτιμο μουσείο μοναδικό στην θεματολογία του και το αντικείμενο σε όλη την Ευρώπη.
 «Θεωρώ την Θράκη πολύ ενδιαφέρουσα ως περιοχή,αλλά νοιώθω ότι είναι υπό εγκατάλειψη. Ήμουν σε εκλεκτορικά σώματα στο πανεπιστήμιο της Κομοτηνής κι ερχόμουν κι ως καλεσμένη της κ. Γιαννακίδου κι έβλεπα την εγκατάλειψη. Ενδιαφέρθηκα να φέρω κόσμο να γνωρίσουν την Θράκη, έτσι ήρθα με το Μουσείο της πόλεως των Αθηνών και τώρα το πρότεινα στο μουσείο Μπενάκη και ήρθαν 45 άτομα πολύ αξιόλογα πραγματοποιώντας αυτή την εκδρομή και επισκεπτόμενοι τους τρεις νομούς της Θράκης αλλά και την Αδριανούπολη. Το μουσείο καλαθοπλεκτικής των Ρομά στο Θρυλόριο είναι ένα μουσείο που έχει μια πλήρη ταυτότητα αν  δε ήταν σε μέρος που να φαίνεται πιο πολύ, αν  γινόταν μια καμπάνια προβολής του θα είχε μεγαλύτερη  επισκεψιμότητα. Απευθύνθηκα στο Μουσείο Μπενάκη και ήρθαν 45 άτομα με πάρα πολλά ενδιαφέροντα είναι σπουδαίο παρ΄ όλο που είναι μικρό το μουσείο Καλαθοπλεκτικής και θα είχε μια μοναδικότητα αν ήταν σε μέρος που να φαίνεται πάρα πολύ πολλά από τα εκθέματα του είναι σε αποθήκες. Θα καλύψουμε όμως πολλά πράγματα θα πάμε Μαρώνεια, Ξάνθη, πομακοχώρια θα πάμε στην Αδριανούπολη όπου υπάρχει ενδιαφέρον από οθωμανικά πράγματα υπάρχει  κι εκεί ένα μουσείο.  
Έχω ασχοληθεί με τα οθωμανικά πολλά χρόνια κι έτυχε να δημοσιεύσω για τα πλακάκια στο Ισνίκ που γίνονταν στην παλιά Νίκαια. Το αντικείμενο του βιβλίου που μεταφράστηκε στα αγγλικά από το ίδρυμα Κοτς και θα παρουσιαστεί στο Ζωγράφειο Λύκειο στις 5 Νοεμβρίου και θα έρθει και ο πατριάρχης ο οποίος θα μιλήσει και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι΄ αυτό. Είναι τα κεραμικά  του Ισνίκ της Μονής Παναχράντρου Άνδρου. Η παρουσίαση στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει από τον διευθυντή του Ζωγράφειου Ιωάννη Δερμιτζόγλου.
Τα μουσεία μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον πολιτισμό και τουρισμό, αλλά εδώ υπάρχουν μουσεία που με το ζόρι βρίσκεις προσωπικό είναι επισκέψιμα συλλογές που δεν αξιοποιούνται.
-Ασφαλώς θα προσέλκυαν ανθρώπους ειδικού τουρισμού, δυστυχώς αυτή την στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ιδιωτικές συλλογές, αλλά δεν μπορούν να τα κληροδοτήσουν. Τα μουσεία θέλουν χρήματα από πίσω. Πως θα επιβιώσει ένα μουσείο; Δεν είναι μόνο να στηθεί αλλά να αντέξει στο χρόνο. 

Ένας παλιός αχυρώνας που στεγάζει κι αποκαλύπτει την πολύτιμη συλλογή καλαθιών

Ο διευθυντής του μουσείου καλαθοπλεκτικής των Ρομά Αντώνης Λιάπης μίλησε για την αυξητική τάση της επισκεψιμότητας του μουσείου λέγοντας ότι ο χρόνος δικαιώνει τις προσπάθειές τους. Η συλλογή δεν περιορίστηκε σε κάποια εκθέματα που υπάρχουν στο κοινό, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται απ΄ όλες τις χώρες της χερσονήσου του Αίμου αλλά και από όλο τον κόσμο, αφού πλέον ένα δίκτυο φίλων σε όλη την Ελλάδα επιδιώκουν να συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του μουσείου.

Καλάθια που παραπέμπουν διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές μορφές χρήσης σε  διαφορετικά υλικά πλεξίματος, τεχνικές, ενώ αναφέρθηκε στην πλεκτή βαλίτσα του 1821  που μετέφερε Πόντιος πρόσφυγας την διαφύλαξαν οι απόγονοί του και την χάρισε ως κειμήλιο του ελληνισμού ο ζωγράφος κ. Ερμόπουλος, ενώ έγινε ανακατασκευή μια αρχαίας πέλτης, μιας ασπίδας των αρχαίων Θρακών, αναπαράσταση καλαθιού της αρχαίας Δήμητρας που βρέθηκε στην Πομπηία». 

«Ένας παλιός αχυρώνας που τον ανακατασκευάσαμε είναι ο χώρος που φιλοξενεί το μουσείο που δεν έχει καμιά βοήθεια», θα συμπληρώσει λέγοντας ότι τα έσοδα είναι πενιχρά σε σχέση με τα έξοδα που γίνονται. Ήδη τα τελευταία 3 χρόνια το μουσείο πορεύεται μόνο του στηριζόμενο στις δικές του δυνάμεις. «Μια μικρή παραγγελία καλαθιών από την ορεινή Μεσαρά θα μας στοιχίσουν πάνω από 1000 ευρώ και έτσι κατ έτος  τα κονδύλια που δαπανούμε είναι πολλαπλάσια των εσόδων μας.  Η επισκεψιμότητα και το πωλητήριο βοηθούν να υποστηριχθεί το μουσείο και για τα λειτουργικά του έξοδα αλλά και  για την έρευνα και την ανακατασκευή καλαθιών», θα πει ο κ. Λιάπης. 
Μια  δεύτερη επίσκεψη αφορούσε την επίσκεψη Τούρκων κι Ελλήνων γιατρών από την Κωνσταντινούπολη πολλοί από τους οποίους υπηρετούν στο νοσοκομείο του το Βαλουκλή που τους έκανε εντύπωση και το θεραπευτικό καλάθι από οξιάς με τις ιδιότητες του σαλικιλικού οξέως, της πρώτης μορφής «ασπιρίνης» που εξέφρασαν πολύ θετικά σχόλια, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην Τουρκία.   

«Το παράπονό μας είναι ότι η τοπική κοινωνία δεν γνωρίζει πολλά γύρω από το μουσείο καλαθοπλεκτικής κι αυτό μας στεναχωρεί, ενώ η επισκεψιμότητα είναι από γκρουπ από πολλών περιοχών της Ελλάδας, ενώ έρχονται και ειδικοί επιστήμονες να μελετήσουν τα εκθέματά μας εθνοαρχαιολόγοι άνθρωποι που ασχολούνται από την παλαιοαρχαιολογία, την λαογραφία» θα πει ο διευθυντής του μουσείου.

Αν ενδιαφέρεσθε να πληροφορηθείτε περισσότερα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  του μουσείου για περισσότερες πληροφορίες www.romagr.gr ή επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6977585844  για επί τόπου επίσκεψη και ξενάγηση. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr