Αγορά Εργασίας στη Ροδόπη (13-05-2025): Εταιρείες και επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού

Γράφει η Δανάη Παπαχριστοπούλου
O Μπλείκ Έντουαρντς, γνωστός από τις κωμωδίες του, αναλαμβάνει να μεταφέρει στον κινηματογράφο το μυθιστόρημα του αμφιλεγόμενου και προκλητικού Τρούμαν Καπότε. Η ενσάρκωση της Χόλι Γκολάιτλι, ενός call- girl στη Νέα Υόρκη που δέχεται να θυσιάσει την ανεξαρτησία της και την ανέμελη ζωή της μόνο για κάποιον νεαρό εκατομμυριούχο, απομακρύνθηκε αρκετά από την περιγραφή του βιβλίου για να ταιριάζει τόσο στην Όντρεϊ Χέμπορν όσο και στο κοινό προς το οποίο απευθυνόταν.
«Το πρόγευμα στο Τίφανις» αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές και διάσημες ταινίες των 60’ για δυο κυρίως λόγους.

Καταρχάς, σύστησε έναν από τους πιο γνωστούς χαρακτήρες της έβδομης τέχνης, την αξιαγάπητη Χόλι Γκολάιτλι, από την εξαιρετική Όντρεϊ Χέμπορν. Παρ? όλη την απογοήτευση του συγγραφέα Τρούμαν Καπότε για την επιλογή της ηθοποιού αντί της Μέρλιν Μονρόε και τη διάσταση μεταξύ του χαρακτήρα του βιβλίου και αυτού που αποτυπώνεται στη μεγάλη οθόνη, η Χέμπορν έπλασε μια εικόνα που έμεινε στην κινηματογραφική ιστορία και, κυρίως, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη μόδα της εποχής. Με τη βοήθεια του σχεδιαστή Ιμπέρ ντε ΖΙβανσί –του οποίου υπήρξε μούσα-, ο οποίος σχεδίασε τα ρούχα της Χόλι, αλλά και το έμφυτο αριστοκρατικό στιλ της, εκτόπισε από τη μόδα τα pin- ups της δεκαετίας του 50 και καθιέρωσε έναν διαφορετικό τύπο γυναίκας και έναν διαφορετικό τρόπο ντυσίματος.
Παράλληλα, η ταινία έχει πετύχει κάτι που καμία άλλη δεν το έχει καταφέρει σε τόσο μεγάλο βαθμό: πολλές σκηνές της έχουν γίνει τόσο διάσημες και είναι τόσο χαρακτηριστικές, σαν πίνακες ζωγραφικής. Η σκηνή των τίτλων αρχής, με την Χόλι Γκολάιτλι να τρώει το ομότιτλο πρωινό στο Τϊφανις, η μακριά πίπα της ηρωίδας στο πάρτι, το βλέμμα με τα κατεβασμένα γυαλιά. Αξέχαστες εικόνες, που μπορεί κανείς να της δει πλέον σε τοίχους ως διακόσμηση, σε ρούχα, σε αξεσουάρ.
Μια ταινία που μετά από πενήντα χρόνια παραμένει αναλλοίωτη και συνεχίζει να αποτελεί ένα υπέροχο θέαμα. Γεμάτη γνωστές σκηνές, ωραία ρούχα, ρομαντισμό, χιούμορ, μελαγχολία, αλλά κυρίως γεμάτη από Όντρεϊ Χέμπορν. Μια θαυμάσια ηθοποιό που με την εικόνα της δημιούργησε σχολή και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της σε καθετί γυναικείο.
Σκηνοθέτης:
Μπλέικ Έντουαρντς (1922-2010):

Αμερικανός σκηνοθέτης. Η καριέρα του ως σεναριογράφος και μετέπειτα σκηνοθέτης εκτείνεται σε έξι δεκαετίες. Δημιουργός κυρίως κωμωδιών, με στοιχείο κοινωνικής κριτικής και κάποια δόση μελαγχολίας. Η πιο διάσημη και φανταχτερή ταινία του είναι το «Πρόγευμα στο Τίφανις» (1961), όμως, ο Μπλέικ Έντουαρντς είναι επίσης δημιουργός της σειράς ταινιών «Ροζ Πάνθηρας» με τον επιθεωρητή Κλουζώ. Άλλες γνωστές του ταινίες είναι το «Πάρτι» (1968) και το «Βίκτορ/ Βικτώρια» (1982). Το 2004 έλαβε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου Τιμητικό Βραβείο Όσκαρ για το έργο του.
Υπόθεση:
Η Χόλι Γκολάιτλι ζει σε ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη και κερδίζει τα προ το ζην από διάφορους κυρίους που της δίνουν χρήματα στις κοινές τους εξόδους. Βρίσκεται συνέχεια με κόσμο σε πάρτι είτε στο σπίτι της είτε έξω, όμως, στην πραγματικότητα είναι μοναχική και απόλυτα ανεξάρτητη. Δεν ανήκει σε κανέναν, δεν της ανήκει τίποτα και μόνη συντροφιά της όταν οι κοσμικές εκδηλώσεις τελειώνουν είναι ένας ανώνυμος γάτος. Μια μέρα φτάνει στην πολυκατοικία ο καινούργιος της γείτονας, Πολ Βάρτζακ, άφραγκος συγγραφέας που συντηρείται από μια παντρεμένη γυναίκα. Οι δυο τους θα αναπτύξουν μια φιλική σχέση, όμως, η εξέλιξη της σε ρομαντικό ειδύλλιο δε θα αργήσει να συμβεί.
Πληροφορίες :
Σκηνοθεσία: Μπλέικ Έντουαρντς
Σενάριο: Τζορτζ Άξελροντ, Τρούμαν Καπότε
Πρωταγωνιστές: Όντρεϊ Χέμπορν, Τζορτζ Πέπαρντ
Έτος Παραγωγής: 1961
Βραβεία :
Κέρδισε 2 βραβεία Όσκαρ:
Μουσικής
Τραγουδιού
Ήταν υποψήφιο για άλλα 3:
Α? Γυναικείου Ρόλου
Σκηνικών
Διασκευασμένου Σεναρίου
Παραλειπόμενα :
• Το κατάστημα Τίφανις άνοιξε τις πόρτες του Κυριακή, για πρώτη φορά από το δέκατο ένατο αιώνα, για να μπορέσουν να γίνουν τα γυρίσματα της ταινίας.
? Ο Τρούμαν Καπότε, συγγραφέας του μυθιστορήματος στο οποίο βασίστηκε η ταινία, είχε φανταστεί τη Μέρλιν Μονρόε στο ρόλο της Χόλι Γκολάιτλι. Ωστόσο, η Μονρόε απέρριψε το ρόλο θεωρώντας ότι θα της χαλάσει την εικόνα.
? Η αμοιβή των 750.000 δολαρίων που έλαβε η Όντρεϊ Χέμπορν για την ταινία, την έκανε τη δεύτερη πιο ακριβοπληρωμένη ανά ταινία ηθοποιό μετά την Ελίζαμπεθ Τέιλορ.
?Το διάσημο μαύρο φόρεμα που φορά η Όντρεϊ Χέμπορν στους τίτλους αρχής της ταινίας, πωλήθηκε το Δεκέμβριο του 2006 για 850.000 δολάρια σε δημοπρασία στον Οίκο Κρίστις του Λονδίνου.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News