10 χρόνια ετοίμαζαν την επανάσταση στην Αίγυπτο | xronos.gr
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

10 χρόνια ετοίμαζαν την επανάσταση στην Αίγυπτο

03/02/11 - 12:00

Μοιραστείτε το

Ο ελληνικός λαός πρέπει να πρωταγωνιστεί σε τέτοιες εξεγέρσεις και επαναστάσεις, να μετέχει ενεργά, να μην είναι στη σκιά, να μη μένει πίσω. Να μη φοβάται, να μην κλειστεί στο κλουβί του? Συνέντευξη Δήμος Μπακιρτζάκης

Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Νασίμ Αλατράς μιλά στον «Χρόνο» για την εξέγερση στην Αίγυπτο που παρακολουθούμε όλοι.

Μέσα από μια συνέντευξη που τα λέει όλα, με τη ματιά του δημοσιογράφου που αγωνίζεται, που παρακολουθεί τα απελευθερωτικά κινήματα, που έχει άποψη και την καταθέτει. Η ματιά μας εστιάζεται στη φλεγόμενη Αίγυπτο, στα γεγονότα που ζωντανεύουν σε όλες τις πόλεις, αλλά και στο χάος που επικρατεί με την ηγεσία Μουμπάρακ να προσπαθεί να περισώσει ότι μπορεί, αλλά και να ελέγξει την επόμενη μέρα.

Δώστε μας πληροφορίες για τα όσα συμβαίνουν.
-Αυτή την επανάσταση στην Αίγυπτο την ετοίμαζαν και την οργάνωναν εδώ και 10 χρόνια οι νέοι της Αιγύπτου. Εγώ τους παρακολουθώ εδώ και 10 χρόνια και είχαν αγωνία…
Χωρίς κομματική ή ισλαμική ή άλλη στήριξη. Είναι ένα κίνημα των νέων, δηλαδή;
-Είναι όλοι οι νέοι και προέρχονται από πάρα πολλά διαφορετικά πολιτικά και θρησκευτικά ρεύματα, μετέχουν μέσα και αριστεροί, κομμουνιστές, μετριοπαθείς, πατριώτες, ισλαμιστές, ό,τι θέλετε. Είναι μια κοινωνία, ζωντανή και δυναμική, όχι μια κοινωνία πολύχρωμη. Είναι η νέα κοινωνία των Αιγυπτίων νέων πολιτών, που ανέχεται όλα τα ρεύματα. Δεν είναι ρατσιστική και αυτό είναι που τους έδωσε τη δυναμική γι’ αυτό το ξέσπασμα  οργής του Αιγυπτιακού λαού ή των Αιγυπτίων πολιτών ήταν τόσο σαρωτικό, γιατί έβρισκαν οι νέοι μια κοινή γλώσσα να μιλούν και κανένα κόμμα δεν κατάφερε να επικρατήσει, είτε είναι νόμιμο, είτε παράνομο. Δεν κατάφερε να επικρατήσει στην επανάσταση αυτή και όχι μόνο να επικρατήσει, αλλά είναι όλα τα κόμματα, νόμιμα και παράνομα, είναι πίσω τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα από τους πολίτες.

Κάποιοι προσπαθούν να καπελώσουν την προσπάθεια αυτή και αυτόν τον αγώνα, αν και δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Είναι ένας αγώνας ανατροπής ενός καθεστώτος που κυριαρχεί εδώ και 30 χρόνια.
-Σωστά, αλλά δεν ισχύει αυτό που λένε τα δυτικά ΜΜΕ και το δηλώνουν όλα τα κόμματα, ακόμη και οι αδελφοί μουσουλμάνοι το δηλώνουν. Εμείς δε θέλουμε να καπελώσουμε τον αγώνα, δεν τον καθοδηγούμε, δεν παίζουμε καθοριστικό ρόλο. Οι πολίτες είναι μπροστά και εμείς προσπαθούμε να τρέξουμε να τους φτάσουμε, αυτό το λένε και οι αδελφοί μουσουλμάνοι, το λένε και οι αριστεροί και οι κομμουνιστές, οι πατριώτες, όλοι. Ξέρουν ότι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μια επανάσταση πολιτών και την αφήνουν να εξελίσσεται, χωρίς να μπορεί κανείς να την καπελώνει, να την ελέγχει ή να την καθοδηγεί.

Πού θα οδηγήσει αυτό;
-Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πολιτικά χαρακτηριστικά, γι’ αυτό η εξέλιξή του είναι απρόοπτη, δεν είναι καθοδηγούμενη, δεν είναι ελεγχόμενη, δεν έχει ξένο δάκτυλο, γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη. Ούτε μέχρι τώρα, μέχρι και σήμερα που μίλησα με Αίγυπτο και με Κάιρο και έχω επικοινωνήσει και με ιστοσελίδες, δεν έχουν βρει έναν κοινό υποψήφιο.

Άρα, γίνεται προσπάθεια να βρεθεί κάποιος να ηγηθεί του κινήματος.
-Δεν μπορούν να βρουν κοινό υποψήφιο, γιατί είναι κίνηση πολιτών και τους πολίτες αυτό που τους νοιάζει πρώτα, είναι να αποκαθηλώσουν όλο το καθεστώς του Μουμπάρακ, γιατί μιλάμε για ένα καθεστώς τεράστιας πολιτικής και οικονομικής ισχύος στη Μέση Ανατολή.

Με στρατό δικό του, που από ότι φαίνεται τον εγκαταλείπει σιγά-σιγά, δεν ξέρω τι παιχνίδια παίζονται εκεί. Προς το παρόν μόνο η αστυνομία φαίνεται ότι είναι με το μέρος του.
-Οι διαδηλωτές, οι πολίτες, έχουν διαλύσει όλα τα αστυνομικά τμήματα σε όλη σχεδόν την Αίγυπτο, έχουν πυρπολήσει όλα τα κτήρια της κρατικής ασφάλειας, έχουν πυρπολήσει όλα τα γραφεία του κόμματος του Μουμπάρακ και ελέγχουν όλες τις πόλεις. Δηλαδή, κάνουν ό,τι θέλουν στις πόλεις και στις πόλεις έχουν στήσει ήδη λαϊκές επιτροπές και αυτές ελέγχουν ακόμη και την κυκλοφορία, ελέγχουν την τροφοδοσία της αγοράς. Ακόμη υπάρχουν συντονιστικές επιτροπές, 5-6, που έχουν φτιαχτεί στην πλατεία Απελευθέρωσης στο Κάιρο για να καθοδηγούν τη συγκέντρωση και την πορεία που θα ξεκινήσει.

Απ’ ότι φαίνεται θα είναι η πιο μεγάλη αντικαθεστωτική διαδήλωση που θα γίνει στην Αίγυπτο.
-Ακριβώς.

Τι προβλέπετε εσείς να γίνει;
-Οι διαδηλωτές όλοι έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δε δέχονται καμία Αμερικανική λύση, καμία. Ακόμη και η λύση που βρήκε ο Μουμπάρακ με τον Άμος Σουλεϊμάν, τον διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών, παρόλο που ο Σουλεϊμάν προέρχεται από τον Αιγυπτιακό στρατό, παρόλο που ο στρατός είναι ένας θεσμός που τον σέβονται οι πολίτες της Αιγύπτου, δεν τον δέχτηκαν και μάλιστα τον είπαν «προδότη» και του φώναζαν συνθήματα στην πλατεία Απελευθέρωσης χθες και σήμερα, ότι είναι πράκτορας των Αμερικανών. Δε δέχονται καμία λύση, καμία πρόταση, ούτε από την Αμερική, ούτε από καμία Ευρωπαϊκή χώρα και το λένε ξεκάθαρα. Πρώτα θα γκρεμίσουμε το καθεστώς του Μουμπάρακ ολοκληρωτικά και πάνω στα ερείπια του θα χτίσουμε.



Βλέπετε να γίνεται ισλαμοποίηση της Αιγύπτου;
-Γιατί να μη βλέπω και χριστιανοποίηση της Γερμανίας; Τη Γερμανία την κυβερνάει ένα χριστιανικό κόμμα, έτσι δεν είναι; Περίπου 15 κόμματα στην Ευρώπη είναι χριστιανικά κόμματα, γιατί δικαιούνται οι Ευρωπαίοι στην Ευρώπη… Ανησυχούν γιατί τα περισσότερα ισλαμικά κόμματα στη Μέση Ανατολή είναι αντιιμπερεαλιστικά, αυτό είναι το πρόβλημα τους;

Για να μη γίνει Ιράν η Αίγυπτος, γι΄αυτό ανησυχούν οι περισσότεροι.
-Η Αίγυπτος ποτέ δε θα είναι σαν το Ιράν, καμία σχέση. Καταρχήν, η βασική διαφορά είναι ότι η Αίγυπτος είναι Σουνετική χώρα, η Αίγυπτος έχει 10 εκατομμύρια χριστιανούς, έχει πολλές κοινότητες και έχει πίσω της έναν τεράστιο πολιτισμό και πολλά βιολογικά και θρησκευτικά κινήματα και ρεύματα.

Μια μεγάλη αλήθεια που πρέπει να πούμε είναι ότι οι εισηγητές στον Ισλαμικό κόσμο τους καταπίεζαν πάρα πολύ, οι Σουνίτες για εκατοντάδες χρόνια και ο Σεΐχης τότε έφτιαξε ένα κοσμικό κράτος απέναντι σε ισλαμικά σουνετικά κράτη. Όταν ξέσπασε η επανάσταση στο Ιράν, ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους ηγετικό κράτος απέναντι σε 65 σουνετικά κράτη, δηλαδή, υπήρχε και αυτή η παράμετρος, κάτι που δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση στην Αίγυπτο και το λένε και οι ίδιοι οι αδελφοί μουσουλμάνοι, ότι εμείς θα μετέχουμε σε κοινή κυβέρνηση, σε κυβέρνηση εθνικής εταιρίας με όλα τα κινήματα και τα ρεύματα που υπάρχουν.



Πολλοί λένε ότι ήδη αποβιβάζονται οι πρώτοι Έλληνες με τα C130, περίπου 3000 Έλληνες ζουν εκεί. Οι επιπτώσεις, βέβαια, και στην τιμή του πετρελαίου που θα το βλέπουμε να αυξάνεται καθημερινά, θα είναι μεγάλες. Τι άλλο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει αυτή η εξέλιξη, αν δεν τελειώσει νωρίς, για τη χώρα μας;
-Εγώ πιστεύω ότι οι Έλληνες, δεν ξέρω, δεν έπρεπε να φύγουν από την Αίγυπτο, γιατί πραγματικά η Αίγυπτος ζει ιστορικές στιγμές και οι Έλληνες είναι ένας λαός που έχει υποφέρει και έχει σταθεί στο πλευρό της Αιγύπτου και του Αιγυπτιακού λαού. Υπήρχαν και υπάρχουν ιστορικές σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Αιγυπτίων. Έπρεπε σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα που κάνει ο λαός της Αιγύπτου, να είναι εκεί και να μετέχουν στον αγώνα αυτό. Εμένα με στεναχωρεί που βλέπω στην πλατεία απελευθέρωσης να είναι Ισπανοί, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Αμερικανοί, μαζί με τον κόσμο εκεί, να γράφουν και συνθήματα και να βγάζουν φωτογραφίες και να μη βλέπω Έλληνες. Με λυπεί αυτό, γιατί εγώ άκουσα πολλές φορές από το ραδιόφωνο να δημιουργούν ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας και έχουν κάνει τον ελληνικό λαό να φοβάται και τη σκιά του ακόμη. Κρίμα. Αυτός ο λαός πρέπει να πρωταγωνιστεί σε τέτοιες εξεγέρσεις και επαναστάσεις, να μετέχει ενεργά, να μην είναι στη σκιά, να μην είναι πίσω. Να μη φοβάται, να μην κλειστεί στο κλουβί του.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr