Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Ναι στην εξόρυξη, αλλά με προϋποθέσεις, είπαν τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Κίρκης, αποδεικνύοντας ότι η προπαγάνδα της εταιρείας χρυσού κάνει δουλειά
Μόλις λίγες μέρες από την ομολογία του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, ότι το δυναμικό περίπου 420 τόνων χρυσού στη Μακεδονία και Θράκη αποτελεί στόχο μεταλλευτικής προτεραιότητας, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες φωνές υπέρ της επένδυσης σε τοπικό επίπεδο. Στην ετήσια εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας και μάλιστα ενώπιων δεκάδων εκπροσώπων αρχών, κυρίως του νομού Έβρου, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κίρκης, Αλέξανδρος Κάτσικας, έκανε γνωστή την ομόφωνη απόφαση του συλλόγου υπέρ της επένδυσης εξόρυξης χρυσού, εφόσον διασφαλιστούν οι περιβαλλοντολογικοί όροι και ότι οι θέσεις απασχόλησης θα προέρχονται από την περιοχή. Το δέλεαρ των θέσεων εργασίας από την εταιρεία χρυσού εμφανίζεται προκλητικό, σε μία περιοχή που βρίσκεται δεύτερη πανελλαδικά στην ανεργία και οι ενέργειες των ιθυνόντων για την αντιμετώπισή της περιορίζονται μόνο στην καταγραφή της.
Η εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου Κίρκης έγινε την περασμένη Κυριακή και εκεί βρέθηκαν οι βουλευτές του νομού Έβρου, Όλγα Ρενταρη, η Ελένη Τσιαούση, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Γιάννης Κανελάκης, Λίτσα Κουκουβέλα, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο πρόεδρος της ΚΕΠΑΔΑ-Αθλητικού Οργανισμού Αλεξανδρούπολης, Χρήστος Ζιώγας εκπροσωπώντας και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Βασίλης Δούρος, Γιώργος Ραπτόπουλος, όπως επίσης τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου. Την εκδήλωση αυτή επέλεξε ο πρόεδρος του συλλόγου, Αλέξανδρος Κάτσικας, για να αναφερθεί στην απόφαση που πήρε σύσσωμο το ΔΣ του συλλόγου υπέρ της δημιουργίας της επένδυσης εξόρυξης χρυσού στην περιοχή, εφόσον διασφαλιστούν οι περιβαλλοντολογικοί όροι, η εξασφάλιση των κατοίκων της περιοχής, όπως, επίσης και οι θέσεις απασχόλησης να προέρχονται από την περιοχή. Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση που εστάλη από τον σύλλογο.
Τα μέλη του συλλόγου και κάτοικοι της Κίρκης με περισσή ευκολία διακήρυξαν τη θετική τους διάθεση απέναντι σε μία τέτοια επένδυση και δεν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν την εμπεριστατωμένη εισήγηση του συμπολίτη τους, Κυριάκου Αρίκα, διδάκτορα του Ινστιτούτου ορυκτολογίας–πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου, που δημοσίευσε στην έκδοση της Τρίτης ο «Χ» και με λίγα λόγια γίνεται γνωστό ότι αν η Πολιτεία αδειοδοτήσει την εκμετάλλευση χρυσού σε Πέραμα και Σάπες, θα προδιαγράψει την περιβαλλοντική καταστροφή της Θράκης. Ο κ. Αρίκας στέλνει το μήνυμα του σε όλους όσοι θέλουν να το ακούσουν: «πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο λαμπρός χρυσός και τα κέρδη από την εκμετάλλευση χρυσού πηγαίνουν στις διεθνείς κοινοπραξίες και στις πλούσιες βιομηχανικές χώρες. Σεληνιακά τοπία και δηλητηριώδη μεταλλευτικά απόβλητα παραμένουν στις χώρες παραγωγής. Η Θράκη θα έχει την τύχη πολλών περιοχών του τρίτου κόσμου, οι οποίες έπεσαν θύμα της χρυσοθηρίας των κοινοπραξιών».
Αξίζει να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το φιλοζωικό σωματείο της Αλεξανδρούπολης «Κιβωτός» είχε δεχτεί χορηγία από τα Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. Τότε τα Χρυσωρυχεία Θράκης και ο γενικός τους διευθυντής, Γεώργιος Μαρκόπουλος, δώρισαν στο σωματείο Αλεξανδρούπολης 300 κιλά τροφές και 20 σπιτάκια για την περίθαλψη και τη φιλοξενία αδέσποτων και παραμελημένων ζώων.
Σταθερό «όχι» Λαμπάκη, προς το «ναι» προσανατολίζεται ο Μητροπολίτης
Στο μεταξύ, μετακινήθηκε από την απολύτως αρνητική θέση του για το θέμα της επένδυσης χρυσού στην Θράκη ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας “Πολίτης της Θράκης”. Σε αφιέρωμα της εφημερίδας ο Μητροπολίτης κλήθηκε να σχολιάσει την επένδυση και είπε: «καθιστώ γνωστό ότι όντως χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου, περισσότερη φειδώ στην άρνηση κάθε επενδύσεως- και της συγκεκριμένης- εξ αιτίας της διογκουμένης ανεργίας, τα αποτελέσματα της οποίας συναντώ καθημερινά στο γραφείο μου και οπουδήποτε αλλού. Η παρούσα άποψή μου δεν αντιδιαστέλλεται με την προ ετών εκπεφρασμένη δημοσίως, αλλά δίδει προτεραιότητα στον χειμαζόμενο άνθρωπο και επικεντρώνει δευτερευόντως την ευθύνη μας στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων”.
Σταθερά «όχι» στην επένδυση χρυσού στη Θράκη λέει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ.Ευάγγελος Λαμπάκης, σύμφωνα με δήλωσή του που δημοσιεύεται στην ίδια εφημερίδα «Ο πολίτης της Θράκης». Η δήλωση έγινε, επίσης, στο πλαίσιο αφιερώματος για τη συγκεκριμένη επένδυση. Από το αφιέρωμα προκύπτει πως ο δήμαρχος παραμένει σταθερός στη θέση του, σε αντίθεση με το Mητροπολίτη της Αλεξανδρούπολης, κ.Άνθιμο, που φαίνεται να διαφοροποιεί τη στάση του.
Ο δήμαρχος δήλωσε: «Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι τα εναλλασσόμενα στην εξουσία κόμματα είναι αιχμάλωτα σε πολιτικές που καθορίζονται από παράκεντρα που δεν έχουν σχέση με τα αληθινά συμφέροντα του λαού και των τοπικών κοινωνιών. Επειδή το παραπάνω αποτελεί τουλάχιστον για κάποιους ευαίσθητους, ασχολούμενους με την πολιτική, βαριά κατηγορία, θα επισημάνω δυο, τρία στοιχεία που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, έχοντας υπ’ όψιν την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή μας. α) Γιατί -αν πράγματι δεν υπάρχει πρόβλημα για τη ζωή και το περιβάλλον -επί 13 έτη οι κυβερνήσεις των δύο κομμάτων δεν τόλμησαν να ξεπεράσουν την άρνηση της τοπικής κοινωνίας για την εξόρυξη; β) Τι άλλαξε τώρα ξαφνικά και ενώ παραμένει ο ίδιος τρόπος εξόρυξης με κυάνιο και όλα τα συνοδευτικά θανατηφόρα για την καταστροφή της χλωρίδας, πανίδας, υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και τον άνθρωπο; γ) Αλήθεια, μπορούν να μας πουν με τον απαρχαιωμένο μεταλλευτικό κώδικα ποιο θα είναι το κέρδος για το κράτος μας, αφού η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στα χρυσορυχεία και στην πολυεθνική εταιρεία που εκπροσωπεί η εταιρεία «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ»; δ) Σε συνδυασμό με το παραπάνω και με το μεταλλευτικό κώδικα, γιατί κανένας δεν έχει αναφερθεί στο γεγονός ότι η τοπική κοινωνία δε θα εισπράξει τίποτα, παρά μόνο τον ΘΑΝΑΤΟ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ για έξι (6) χρόνια, όσο δηλαδή θα χρειασθεί για να πάρουν το χρυσό μας οι πολυεθνικές; ε) Δεν είναι οφθαλμοφανές ότι οι στυγνοί επιχειρηματίες απέκτησαν ξαφνικά ευαίσθητη ψυχή και μοιράζουν χρήματα σε αθλητικά σωματεία και άλλους συλλόγους προσπαθώντας να νομιμοποιηθούν στην κοινωνία μας, έχοντας όμως ένα και μοναδικό σκοπό, δηλαδή την κάμψη του ηθικού μας και της άρνησης μας που γίνεται σήμερα ακόμη πιο εύκολο με την ισχύουσα οικονομική κατάσταση; στ) Μήπως είναι επιταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να μας κρατήσουν σε ένα ικανό οικονομικό επίπεδο, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των δανειστών μας;
Συνδημότες μου, ως Δήμαρχος αυτού του ευλογημένου από τον Θεό τόπο, με στεντόρεια φωνή αρνούμαι την καταστροφή του. Σας παρακαλώ μην αναγκασθείτε να το αντιληφθείτε όταν οι χρυσοθήρες πληγώσουν τα σωθικά της γης μας. Ελάτε όλοι μαζί να βρούμε άλλους τρόπους σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς να αναπληρώσουμε τα εβδομήντα μεροκάματα που και αν ακόμη κρύβουν το θάνατο, σ’ αυτή την οικονομική συγκυρία κανείς δεν μπορεί να απαξιώσει. Αντιληφθείτε ότι όσοι προσπαθούν να σας μεταπείσουν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι υπάλληλοι με οικονομική σχέση με τα χρυσωρυχεία ΑΕ, εξυπηρετώντας μόνο τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών. Αν πράγματι είναι καλή για τον τόπο μας η εξόρυξη χρυσού ΑΣ το πουν ξεκάθαρα οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΜΩΝ. Αν όμως όχι, τότε θα προκύπτει ότι αυτοί που εννοείται ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα του τόπου μας δεν πρέπει να απαξιωθούν; Αυτό που διδάχθηκα στη ζωή μου είναι ότι οι θυσίες γίνονται σε δύσκολα περιβάλλοντα, όπως τώρα αυτό το οικονομικό και βέβαια ο τόπος μας αξίζει πολύ περισσότερο από μία υποθήκη για τις επόμενες γενιές. Αρκετό κακό δεν κάναμε μέχρι τώρα στα παιδιά μας με όλα όσα τους φορτώνουμε; Πρέπει εδώ στη Αλεξανδρούπολη να τους αποτελειώσουμε; Ως Δήμαρχος θεσμικά θα αγωνιστώ ώστε να μην επέλθει το μοιραίο και όταν αλλάξει ο μεταλλευτικός κώδικας και ο τρόπος εξόρυξης του χρυσού, τότε αληθινά θα είναι συμφέρουσα για όλους μας η υλοποίηση της εξόρυξης. Οι δήθεν ευαίσθητοι ψυχικά, κοινωνικοί δωρητές ,οικονομικοί σωτήρες, δεν είναι τίποτε άλλο από στυγνοί χρυσοθήρες που ψάχνουν τρόπους να μας πείσουν να δεχθούμε την καταστροφή μας. ΕΓΩ στην τοπική ιστορία θα έχω το θετικό πρόσημο ότι τουλάχιστον προσπάθησα όσο μπορούσα για να αποτρέψω την καταστροφή».
«Η Θράκη θα έχει την τύχη πολλών περιοχών του τρίτου κόσμου, οι οποίες έπεσαν θύμα της χρυσοθηρίας των κοινοπραξιών» διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ο καταγόμενος από την Κίρκη διδάκτορας του Ινστιτούτου ορυκτολογίας–πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου
Η εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου Κίρκης έγινε την περασμένη Κυριακή και εκεί βρέθηκαν οι βουλευτές του νομού Έβρου, Όλγα Ρενταρη, η Ελένη Τσιαούση, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Γιάννης Κανελάκης, Λίτσα Κουκουβέλα, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο πρόεδρος της ΚΕΠΑΔΑ-Αθλητικού Οργανισμού Αλεξανδρούπολης, Χρήστος Ζιώγας εκπροσωπώντας και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Βασίλης Δούρος, Γιώργος Ραπτόπουλος, όπως επίσης τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου. Την εκδήλωση αυτή επέλεξε ο πρόεδρος του συλλόγου, Αλέξανδρος Κάτσικας, για να αναφερθεί στην απόφαση που πήρε σύσσωμο το ΔΣ του συλλόγου υπέρ της δημιουργίας της επένδυσης εξόρυξης χρυσού στην περιοχή, εφόσον διασφαλιστούν οι περιβαλλοντολογικοί όροι, η εξασφάλιση των κατοίκων της περιοχής, όπως, επίσης και οι θέσεις απασχόλησης να προέρχονται από την περιοχή. Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση που εστάλη από τον σύλλογο.
Τα μέλη του συλλόγου και κάτοικοι της Κίρκης με περισσή ευκολία διακήρυξαν τη θετική τους διάθεση απέναντι σε μία τέτοια επένδυση και δεν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν την εμπεριστατωμένη εισήγηση του συμπολίτη τους, Κυριάκου Αρίκα, διδάκτορα του Ινστιτούτου ορυκτολογίας–πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου, που δημοσίευσε στην έκδοση της Τρίτης ο «Χ» και με λίγα λόγια γίνεται γνωστό ότι αν η Πολιτεία αδειοδοτήσει την εκμετάλλευση χρυσού σε Πέραμα και Σάπες, θα προδιαγράψει την περιβαλλοντική καταστροφή της Θράκης. Ο κ. Αρίκας στέλνει το μήνυμα του σε όλους όσοι θέλουν να το ακούσουν: «πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο λαμπρός χρυσός και τα κέρδη από την εκμετάλλευση χρυσού πηγαίνουν στις διεθνείς κοινοπραξίες και στις πλούσιες βιομηχανικές χώρες. Σεληνιακά τοπία και δηλητηριώδη μεταλλευτικά απόβλητα παραμένουν στις χώρες παραγωγής. Η Θράκη θα έχει την τύχη πολλών περιοχών του τρίτου κόσμου, οι οποίες έπεσαν θύμα της χρυσοθηρίας των κοινοπραξιών».
Αξίζει να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το φιλοζωικό σωματείο της Αλεξανδρούπολης «Κιβωτός» είχε δεχτεί χορηγία από τα Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. Τότε τα Χρυσωρυχεία Θράκης και ο γενικός τους διευθυντής, Γεώργιος Μαρκόπουλος, δώρισαν στο σωματείο Αλεξανδρούπολης 300 κιλά τροφές και 20 σπιτάκια για την περίθαλψη και τη φιλοξενία αδέσποτων και παραμελημένων ζώων.
Σταθερό «όχι» Λαμπάκη, προς το «ναι» προσανατολίζεται ο Μητροπολίτης
Στο μεταξύ, μετακινήθηκε από την απολύτως αρνητική θέση του για το θέμα της επένδυσης χρυσού στην Θράκη ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας “Πολίτης της Θράκης”. Σε αφιέρωμα της εφημερίδας ο Μητροπολίτης κλήθηκε να σχολιάσει την επένδυση και είπε: «καθιστώ γνωστό ότι όντως χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου, περισσότερη φειδώ στην άρνηση κάθε επενδύσεως- και της συγκεκριμένης- εξ αιτίας της διογκουμένης ανεργίας, τα αποτελέσματα της οποίας συναντώ καθημερινά στο γραφείο μου και οπουδήποτε αλλού. Η παρούσα άποψή μου δεν αντιδιαστέλλεται με την προ ετών εκπεφρασμένη δημοσίως, αλλά δίδει προτεραιότητα στον χειμαζόμενο άνθρωπο και επικεντρώνει δευτερευόντως την ευθύνη μας στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων”.
Σταθερά «όχι» στην επένδυση χρυσού στη Θράκη λέει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ.Ευάγγελος Λαμπάκης, σύμφωνα με δήλωσή του που δημοσιεύεται στην ίδια εφημερίδα «Ο πολίτης της Θράκης». Η δήλωση έγινε, επίσης, στο πλαίσιο αφιερώματος για τη συγκεκριμένη επένδυση. Από το αφιέρωμα προκύπτει πως ο δήμαρχος παραμένει σταθερός στη θέση του, σε αντίθεση με το Mητροπολίτη της Αλεξανδρούπολης, κ.Άνθιμο, που φαίνεται να διαφοροποιεί τη στάση του.
Ο δήμαρχος δήλωσε: «Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι τα εναλλασσόμενα στην εξουσία κόμματα είναι αιχμάλωτα σε πολιτικές που καθορίζονται από παράκεντρα που δεν έχουν σχέση με τα αληθινά συμφέροντα του λαού και των τοπικών κοινωνιών. Επειδή το παραπάνω αποτελεί τουλάχιστον για κάποιους ευαίσθητους, ασχολούμενους με την πολιτική, βαριά κατηγορία, θα επισημάνω δυο, τρία στοιχεία που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, έχοντας υπ’ όψιν την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή μας. α) Γιατί -αν πράγματι δεν υπάρχει πρόβλημα για τη ζωή και το περιβάλλον -επί 13 έτη οι κυβερνήσεις των δύο κομμάτων δεν τόλμησαν να ξεπεράσουν την άρνηση της τοπικής κοινωνίας για την εξόρυξη; β) Τι άλλαξε τώρα ξαφνικά και ενώ παραμένει ο ίδιος τρόπος εξόρυξης με κυάνιο και όλα τα συνοδευτικά θανατηφόρα για την καταστροφή της χλωρίδας, πανίδας, υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και τον άνθρωπο; γ) Αλήθεια, μπορούν να μας πουν με τον απαρχαιωμένο μεταλλευτικό κώδικα ποιο θα είναι το κέρδος για το κράτος μας, αφού η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στα χρυσορυχεία και στην πολυεθνική εταιρεία που εκπροσωπεί η εταιρεία «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ»; δ) Σε συνδυασμό με το παραπάνω και με το μεταλλευτικό κώδικα, γιατί κανένας δεν έχει αναφερθεί στο γεγονός ότι η τοπική κοινωνία δε θα εισπράξει τίποτα, παρά μόνο τον ΘΑΝΑΤΟ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ για έξι (6) χρόνια, όσο δηλαδή θα χρειασθεί για να πάρουν το χρυσό μας οι πολυεθνικές; ε) Δεν είναι οφθαλμοφανές ότι οι στυγνοί επιχειρηματίες απέκτησαν ξαφνικά ευαίσθητη ψυχή και μοιράζουν χρήματα σε αθλητικά σωματεία και άλλους συλλόγους προσπαθώντας να νομιμοποιηθούν στην κοινωνία μας, έχοντας όμως ένα και μοναδικό σκοπό, δηλαδή την κάμψη του ηθικού μας και της άρνησης μας που γίνεται σήμερα ακόμη πιο εύκολο με την ισχύουσα οικονομική κατάσταση; στ) Μήπως είναι επιταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να μας κρατήσουν σε ένα ικανό οικονομικό επίπεδο, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των δανειστών μας;
Συνδημότες μου, ως Δήμαρχος αυτού του ευλογημένου από τον Θεό τόπο, με στεντόρεια φωνή αρνούμαι την καταστροφή του. Σας παρακαλώ μην αναγκασθείτε να το αντιληφθείτε όταν οι χρυσοθήρες πληγώσουν τα σωθικά της γης μας. Ελάτε όλοι μαζί να βρούμε άλλους τρόπους σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς να αναπληρώσουμε τα εβδομήντα μεροκάματα που και αν ακόμη κρύβουν το θάνατο, σ’ αυτή την οικονομική συγκυρία κανείς δεν μπορεί να απαξιώσει. Αντιληφθείτε ότι όσοι προσπαθούν να σας μεταπείσουν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι υπάλληλοι με οικονομική σχέση με τα χρυσωρυχεία ΑΕ, εξυπηρετώντας μόνο τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών. Αν πράγματι είναι καλή για τον τόπο μας η εξόρυξη χρυσού ΑΣ το πουν ξεκάθαρα οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΜΩΝ. Αν όμως όχι, τότε θα προκύπτει ότι αυτοί που εννοείται ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα του τόπου μας δεν πρέπει να απαξιωθούν; Αυτό που διδάχθηκα στη ζωή μου είναι ότι οι θυσίες γίνονται σε δύσκολα περιβάλλοντα, όπως τώρα αυτό το οικονομικό και βέβαια ο τόπος μας αξίζει πολύ περισσότερο από μία υποθήκη για τις επόμενες γενιές. Αρκετό κακό δεν κάναμε μέχρι τώρα στα παιδιά μας με όλα όσα τους φορτώνουμε; Πρέπει εδώ στη Αλεξανδρούπολη να τους αποτελειώσουμε; Ως Δήμαρχος θεσμικά θα αγωνιστώ ώστε να μην επέλθει το μοιραίο και όταν αλλάξει ο μεταλλευτικός κώδικας και ο τρόπος εξόρυξης του χρυσού, τότε αληθινά θα είναι συμφέρουσα για όλους μας η υλοποίηση της εξόρυξης. Οι δήθεν ευαίσθητοι ψυχικά, κοινωνικοί δωρητές ,οικονομικοί σωτήρες, δεν είναι τίποτε άλλο από στυγνοί χρυσοθήρες που ψάχνουν τρόπους να μας πείσουν να δεχθούμε την καταστροφή μας. ΕΓΩ στην τοπική ιστορία θα έχω το θετικό πρόσημο ότι τουλάχιστον προσπάθησα όσο μπορούσα για να αποτρέψω την καταστροφή».
«Η Θράκη θα έχει την τύχη πολλών περιοχών του τρίτου κόσμου, οι οποίες έπεσαν θύμα της χρυσοθηρίας των κοινοπραξιών» διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ο καταγόμενος από την Κίρκη διδάκτορας του Ινστιτούτου ορυκτολογίας–πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News