Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Γράφει η Βασιλική Τζίμου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Η νηστεία της Σαρακοστής αποτελεί την μεγαλύτερη σε διάρκεια νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο, με διάρκεια 48 ημέρες. Απαγορεύει το κρέας, το αυγό, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Κατά την περίοδο αυτή, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται εάν ακολουθώντας τη νηστεία, μπορούν ταυτόχρονα να τρέφονται ισορροπημένα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, πολλά άτομα τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία απώλειας ή πρόσληψης βάρους, δεν γνωρίζουν εάν είναι δυνατό να εντάξουν την νηστεία στην προσπάθεια αυτή. Στην πραγματικότητα, εάν ένα πρόγραμμα διατροφής είναι σωστά δομημένο, η νηστεία μπορεί να τηρηθεί από όλους και σε κάθε περίοδο της ζωής. Μπορούμε λοιπόν με απλά βήματα να αποφύγουμε ορισμένες διατροφικές «παγίδες» που ενδέχεται να συναντήσουμε.
Αρχικά, η απαγόρευση των ζωικών τροφίμων που αποτελούν τις κύριες πηγές πρωτεΐνης της διατροφής, οδηγεί συνήθως σε μεγαλύτερη κατανάλωση υδατανθράκων. Για αυτό λοιπόν, θα χρειαστεί να δώσουμε προσοχή στο είδος των υδατανθράκων που επιλέγουμε. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, που περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, μπορούν να συμβάλουν στον ευκολότερο και μεγαλύτερης διάρκειας κορεσμό. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Ο συνδυασμός επίσης με τροφές πλούσιες σε ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως ξηροί καρποί, ταχίνι, βούτυρα ξηρών καρπών, ελαιόλαδο, αβοκάντο, προσφέρει πολλαπλά οφέλη.
Σημαντική επίσης είναι η διατήρηση της καθημερινής επαρκούς πρόσληψης πρωτεΐνης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών που περιέχουν τρόφιμα, όπως το χταπόδι, το καλαμάρι, τα μύδια, οι γαρίδες, η γάμπαρη, η σουπιά, είτε μέσω φυτικών πρωτεϊνών που περιέχουν τρόφιμα όπως τα προϊόντα σόγιας (τόφου, γιαούρτι σόγιας), τα όσπρια, η κινόα. Αρκετά βοηθητικός είναι ο συνδυασμός των οσπρίων με τα δημητριακά, (για παράδειγμα όσπρια με παξιμάδια ολικής άλεσης, φρυγανιές ολικής άλεσης με χούμους), ο οποίος δίνει τελικά τον κατάλληλο συνδυασμό αμινοξέων για τη δημιουργία των πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.
9 ενδεικτικά πρωινά γεύματα κατά την σαρακοστιανή νηστεία:
•Ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι και μέλι και ρόφημα βρώμης εμπλουτισμένο με πρωτεΐνη
•Τορτίγια ολικής άλεσης με φαλάφελ και λαχανικά
•Κουλούρι Θεσσαλονίκης με φυτικό τυρί σόγιας και τοματίνια
•Φυτικό «γιαούρτι» σόγιας με βρώμη, μέλι και ξηρούς καρπούς
•Φρυγανιές ολικής άλεσης με τόφου και αβοκάντο
•Φρυγανιές ολικής άλεσης με χούμους και ελιές
•Smoothie με φρούτα, ξηρούς καρπούς και βρώμη
•Porridge με κινόα, φυτικό ρόφημα, ξηρούς καρπούς, μέλι και φρούτα
•Σπιτικές μπάρες δημητριακών
9 ενδεικτικά μεσημεριανά γεύματα κατά την σαρακοστιανή νηστεία (συνοδεύουμε με σαλάτα):
•Ζυμαρικά ολικής άλεσης με χταπόδι και κόκκινη σάλτσα
•Ρεβυθοκεφτέδες με άγριο ρύζι
•Φασόλια γίγαντες με ψωμί ολικής άλεσης
•Καλαμάρι ψητό με άγριο ρύζι
•Πατατοσαλάτα με γάμπαρη και φρέσκο κρεμμυδάκι
•Φακόρυζο
•Μύδια αχνιστά με πλιγούρι
•Γαριδομακαρονάδα
•Σουπιές κοκκινιστές με σπανάκι
Καλή Σαρακοστή!
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News