Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Γράφει η Βασιλική Τζίμου, διαιτολόγος-διατροφολόγος
Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο βοηθά στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και άλλων ανοσολογικών παραγόντων που είναι απαραίτητοι για την καταπολέμηση λοιμώξεων
Καθώς ο καιρός ψυχραίνει και αρχίζει η περίοδος των κρυολογημάτων και των ιώσεων, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς μια ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας μας να προλάβουμε ή να ανακάμψουμε ταχύτερα από ένα κρυολόγημα ή μια ίωση. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο βοηθά στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και άλλων ανοσολογικών παραγόντων που είναι απαραίτητοι για την καταπολέμηση λοιμώξεων.
Η βιταμίνη C είναι ίσως το πιο γνωστό θρεπτικό συστατικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Βρίσκεται σε τροφές όπως τα πορτοκάλια, οι πιπεριές, το ακτινίδιο και οι φράουλες, και συμβάλλει στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, μειώνοντας τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων ενός κρυολογήματος.
Η βιταμίνη D είναι επίσης σημαντική, καθώς ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έλλειψή της συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων και βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ μπορούμε να τη λάβουμε και από τον ήλιο.
Ο ψευδάργυρος είναι ένα ακόμα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το μοσχάρι, τα στρείδια και οι ξηροί καρποί. Έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη ψευδαργύρου στην αρχή ενός κρυολογήματος μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων.
Τα προβιοτικά, που βρίσκονται στο γιαούρτι και το κεφίρ, υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και συμβάλουν στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.
Όταν κάποιο άτομο νοσεί, η όρεξή του για τροφή συχνά μειώνεται. Ωστόσο, η σωστή θρέψη είναι απαραίτητη για την γρηγορότερη ανάρρωση. Η επαρκής κατανάλωση υγρών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ζεστά ροφήματα όπως το πράσινο τσάι μπορούν να καταπραΰνουν τον πονόλαιμο. Μια βοηθητική επιλογή είναι επίσης οι ζεστές σούπες και οι ζωμοί που δρουν αποσυμφορητικά για το αναπνευστικό σύστημα, παρέχουν ενυδάτωση, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέτοια ελαφριά, θρεπτικά γεύματα, είναι οι σούπες με κοτόπουλο ή μοσχάρι και λαχανικά, σούπα με τραχανά, γιουβαρλάκια, ακόμα και σούπες λαχανικών. Αντιοξειδωτικές ενώσεις που συναντάμε σε τροφές όπως τα ρόδια, το σπανάκι και τα μούρα, διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και υποστηρίζουν επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι επίσης σημαντικό, να αποφεύγονται οι έντονες και λιπαρές τροφές, καθώς μπορεί να είναι δύσπεπτες και να επιβαρύνουν τον οργανισμό.
Φυσικά, για την πρόληψη των κρυολογημάτων, η διατροφή έχει καθοριστική σημασία, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να διατηρούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συνολικά, με χρήσιμες καθημερινές πράξεις όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή της επαφής με άτομα που νοσούν, ο επαρκής ύπνος που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, η τακτική άσκηση. Δεν παραλείπουμε επίσης να ακολουθούμε τις συμβουλές των ιατρών, καθώς και την λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.
Πηγές:
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
https://nutritionguide.pcrm.org/nutritionguide/view/Nutrition_Guide_for_Clinicians/1342035/all/Influenza
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News