Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Για όλα μιλάει ο καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο ράδιο Χρόνος 87.5fm
Στο ράδιο Χρόνιος 87.5fm παραχώρησε συνέντευξη ο Διονύσης Χιόνης, καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Αρχικά ανέπτυξε την άποψή του για την οικονομία της χώρας και υποστήριξε πως οι αντιδράσεις του κράτους σε ό, τι αφορά τη βιομηχανική κι οικονομική πολιτική και τα εφαρμοσμένα οικονομικά του κράτους έρχονται στο «και πέντε» και όχι «παρά πέντε» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πλήθος αναπτυξιακών συνεδρίων που πραγματοποιείται στην περιοχή μας, χωρίς να φαίνεται πως υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και ισχυρίστηκε ότι αυτό συμβαίνει καθώς τα συγκεκριμένα συνέδρια διεξάγονται για τους λάθος λόγους.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις μπερδεύουμε τα αναπτυξιακά συνέδρια με τις δημόσιες σχέσεις και την ανάγκη να βρεθούμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτά τα συνέδρια να μην πετυχαίνουν τον σκοπό τους» υποστήριξε, δηλώνοντας ακόμη και για τις δαπάνες που δίνονται σε αυτά τα συνέδρια πως επί της ουσίας δεν έχουν ως στόχο την αποκρυστάλλωση κάποιων πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την τοπική οικονομία, αλλά εξαντλούνται στις δημόσιες σχέσεις. Σημασία για τον καθηγητή Οικονομικών έχει και η έλλειψη ενός εποικοδομητικού διαλόγου, όπου μέσα από διαφορές θα βρεθούν οι κατάλληλες και όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένες λύσεις.
Δεν έλειψε από την συζήτηση και η αναβίωση του φαινομένου του πληθωρισμού, για τον οποίο ο Διονύσης Χιόνης δήλωσε πως δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως και καθοριστικά τονίζοντας πως αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η εσωστρέφεια των επιχειρήσεων. Αυτό δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στα χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα πρότεινε: «Θα πρέπει να κινούν και τους μισθούς και τις συντάξεις ανάλογα, γιατί αυτοί δεν μπορούν να κινούν τις τιμές όπως, ως ενός σημείου, ένας έμπορος, οπότε επιβαρύνονται δυσανάλογα».
Μπορεί να χρεοκοπήσει η Αμερική;
Σχετικά με το θέμα των δασμών και του εμπορίου μεταξύ Αμερικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης ο καθηγητής δήλωσε πως δεν είναι κάτι καινούριο και συνέβη κυρίως λόγω του ισοζυγίου δασμών και αγαθών της Ευρώπης το οποίο, σύμφωνα με τον Διονύση Χιόνη, κινείται σε βάρος των ΗΠΑ. Οπότε υπάρχουν οι δασμοί προκειμένου να υπάρχει καλύτερη απορρόφηση των αμερικανικών προϊόντων.
Ολοκληρώνοντας την συνέντευξή του ο καθηγητής του Δημοκρίτειου, δήλωσε πως χώρες σαν την Αμερική είναι πολύ δύσκολο να χρεοκοπήσουν, γιατί παράγουν πολύ χρήμα, πουλάνε τα πάντα πολύ εύκολα, έχουν το εκδοτικό προνόμιο, σύμφωνα με το οποίο όλες οι κυβερνήσεις που τυπώνουν χρήμα το οποίο γίνεται αποδεκτό εντός εθνικών συνόρων έχουν αυτό το πλεονέκτημα, αλλά οι ΗΠΑ έχουν επιπλέον πλεονέκτημα καθώς το δολάριο είναι αποδεκτό σε πολλές ξένες χώρες.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News