Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε να μειωθούν τα περιθώρια κέρδους για να μην περάσουν νέες ανατιμήσεις στην αγορά αλλά δεν είναι καθόλου δεδομένο σε αυτή τη φάση ότι το αίτημα θα εισακουστεί
Ο εφιάλτης των μεγάλων ανατιμήσεων στο ράφι επιστρέφει. Η απειλή επιβολής δασμών από τη μία και τα ξέφρενα χρηματιστηριακά ράλι σε βασικά είδη διατροφής από την άλλη, δημιουργούν νέες πληθωριστικές εστίες.
Πάνω που άρχισαν να αποτυπώνονται οι πρώτες σημαντικές μειώσεις στην τιμή του ελαιολάδου – του προϊόντος που ακρίβυνε το 2024 περισσότερο από κάθε άλλο – έρχονται οι αναταράξεις στις χώρες που παράγουν την πρώτη ύλη του καφέ να στείλουν τη χρηματιστηριακή του τιμή στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και τους εμπόρους να προειδοποιούν ότι οι λιανικές τιμές είναι πολύ πιθανό να επιβαρυνθούν κατά 15-30% επιπλέον το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Αρκεί να σημειωθεί ότι η χρηματιστηριακή τιμή του καφέ τύπου Arabica έχει ανατιμηθεί κατά περισσότερο από 30% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ το ποσοστό ανατίμησης σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 φτάνει στο 121%. Το θέμα τέθηκε με σαφήνεια στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σούπερ μάρκετ, της βιομηχανίας τροφίμων καθώς και των πολυεθνικών εταιρειών που εφοδιάζουν την αγορά.
Το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε να μειωθούν τα περιθώρια κέρδους για να μην περάσουν νέες ανατιμήσεις στην αγορά, αλλά δεν είναι καθόλου δεδομένο σε αυτή τη φάση ότι το αίτημα θα εισακουστεί. Ειδικά στον καφέ, οι εκπρόσωποι του κλάδου δηλώνουν αδυναμία απορρόφησης των τόσο μεγάλων ανατιμήσεων, γι’ αυτό και οι αλλαγές στο ράφι είναι προ των πυλών. Και να ήταν μόνο ο καφές! Είναι πολλά τα παραδείγματα. Ένα χαρακτηριστικό; Το κακάο, η χρηματιστηριακή τιμή του οποίου έχει επίσης αυξηθεί κατά 70% σε ετήσια βάση.
Συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: Ο καφές είναι ένα φυσικό προϊόν, μια ευαίσθητη καλλιέργεια που επηρεάζεται από έντονα καιρικά φαινόμενα και την αύξηση της θερμοκρασίας. Στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στον κόσμο, η πρόσφατη χρονιά σημαδεύτηκε από ξηρασίες που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της σοδειάς. Στο Βιετνάμ, τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή Robusta, πολλοί αγρότες εγκαταλείπουν την καλλιέργεια καφέ για πιο ανθεκτικές και αποδοτικές καλλιέργειες. Αυτές οι συνθήκες έχουν μειώσει την προσφορά, ενώ η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται.
Αύξηση της ζήτησης: Ο καφές είναι διαχρονικά το δεύτερο πιο δημοφιλές ρόφημα μετά το νερό και το προϊόν με τη μεγαλύτερη ζήτηση μετά το πετρέλαιο. Οι συνθήκες στον post-COVID κόσμο αύξησαν την οικιακή κατανάλωση, εκτοξεύοντας τη ζήτηση. Παράλληλα, η αλλαγή στην κουλτούρα κατανάλωσης καφέ στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας δημιούργησε ένα πολυπληθές και απαιτητικό νέο κοινό.
Υψηλότερα κόστη μεταφοράς: Τα ενεργά πολεμικά μέτωπα και η διεθνής πολιτική αστάθεια έχουν αυξήσει τα κόστη μεταφοράς. Εκτός από την άνοδο στην τιμή των καυσίμων, αρκετοί εμπορικοί δρόμοι, όπως αυτοί που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα, επηρεάζονται από πειρατικές και αντάρτικες επιθέσεις, οδηγώντας σε πιο δαπανηρές εναλλακτικές διαδρομές.
Ισοτιμία ευρώ/δολαρίου: Κάθε εκλογική περίοδος στις ΗΠΑ προκαλεί αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, επηρεάζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Οι διακυμάνσεις αυτή την περίοδο δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για το ευρώ, συμβάλλοντας περαιτέρω στην άνοδο των τιμών του καφέ.
Πηγή: thetoc.gr
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News