Κονκλάβιο: Τέσσερις ψηφοφορίες σήμερα για την εκλογή νέου Πάπα – Πού γέρνει η πλάστιγγα

Επειδή πολύς διάλογος γίνεται τελευταία για το επιθετικό real estate Tούρκων πολιτών που ζουν στην Ευρώπη, για αγορές ακινήτων ή επιχειρήσεων ακόμα και στον ακριτικό Έβρο και ήδη η υπόθεση αυτή ερευνάται και από την ΕΥΠ, θεωρούμε σκόπιμο ότι θα πρέπει να επισημάνουμε και κάποιες άλλες διαστάσεις που έχει το πρόβλημα, για να μη το βλέπουν κάποιοι μονόπλευρα.
Υπάρχουν βέβαια τέτοιου είδους αγορές και με βάση τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος που έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία με τη διπλή ιθαγένεια και επόμενο είναι κάποιοι να το εκμεταλλεύονται, όπως και τη χρυσή βίζα που ισχύει για τους πολίτες τρίτων χωρών.
Κυρίως όσοι αποκτούν την χρυσή βίζα κάνοντας αγορές ακινήτων άνω των 250.000 επιλέγουν τα αστικά κέντρα, αλλά και την Καβάλα ακόμα όπως είδαμε στο παρελθόν. Αυτό συνέβη λίγο μετά και το περίεργο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν, με το κυνήγι μαγισσών, με τις εκκαθαρίσεις και τις συλλήψεις που έκανε.
Έτσι περίπου 10.000 Τούρκοι πολίτες έχουν αγοράσει ακίνητα στην Ελλάδα και αυτό είναι μια κατάσταση που έχει αποτυπωθεί βέβαια και επίσημα. Συνεπώς μένει αδιευκρίνιστο το γεγονός το κατά πόσο κάποιες τέτοιου είδους αγορές σε ακριτικές περιοχές γίνονται νόμιμα.
Για επενδυτικούς δηλαδή ή για προσωπικούς λόγους, ή κατά πόσο κρύβεται από πίσω το μακρύ χέρι της Άγκυρας για να διεισδύσει στις ακριτικές μας περιοχές. Και ελπίζουμε η έρευνα να καταλήξει σε κάποια αποτελέσματα.
Υπάρχει όμως και αυτή η διάσταση πολλών τέτοιων Τούρκων επενδυτών, που αγοράζουν ακίνητα καθαρά για οικονομικούς και προσωπικούς λόγους, ώστε να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, σε μια ευρωπαϊκή χώρα και με νομισματική σταθερότητα.
Γιατί νιώθουν ασφάλεια στην επένδυσή τους, προστατεύουν τα κεφάλαια τα οποία απέκτησαν μια ζωή, επειδή ακριβώς η Τουρκία πλέον είναι μία χώρα υψηλού ρίσκου για να επενδύει κάποιος, όταν η οικονομία δεν πάει καλά, η λίρα έχει κατρακυλήσει έναντι των άλλων νομισμάτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ο πληθωρισμός που είναι στα ύψη έφερε μεγάλες αυξήσεις στα ακίνητα.
Πολλοί φοβούνται ακόμα μήπως κάποια στιγμή με τον απρόβλεπτο Ερντογάν θα κατηγορηθούν ως Γκιουλενιστές, ή ότι σχετίζονται με τρομοκράτες. Γεννάται βέβαια και το ερώτημα, γιατί δεν επενδύουν στη Βουλγαρία, μετά την άρση των απαγορεύσεων από τη συνθήκη Σένγκεν.
Γιατί οι Τούρκοι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι η Βουλγαρία έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά για να σταθεροποιηθεί η οικονομία της, άγνωστο αν θα μπορεί να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά και επειδή είναι εκτός της ζώνης του ευρώ που θα τους δημιουργήσει εμπόδια αν θελήσουν να τα ενοικιάσουν αργότερα με airbnb.
Η κάθε μια περίπτωση είναι διαφορετική για τις αγορές ακινήτων σε ακριτικές περιοχές και είναι θέμα βέβαια της κυβέρνησης να βάλει νομοθετικά τους κανόνες και τις απαγορεύσεις, ακόμα κι αν είναι επενδυτικό το ενδιαφέρον κάποιων Τούρκων. Και να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά και αν ενδεχομένως υπάρχει και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ή σκοτεινά σχέδια.
Πάντως όπως εκτιμούν κάποιοι γνωρίζοντες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρχει και μία νέα επίθεση «αγάπης» για αγορές ακινήτων από Τούρκους, που δεν οφείλονται βέβαια στις πολιτικές Ερντογάν και την υποτίμηση της λίρας, αλλά θα ανάγονται και στην ανασφάλεια λόγω Εγκέλαδου.
Γιατί να επενδύσουν στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης μετά από τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό, όταν βομβαρδίζονται καθημερινά από τους σεισμολόγους για επικείμενο μεγαλύτερο και καταστροφικό σεισμό;
Ποιος θα ρίξει χρήματα σε μία τόσο σεισμογενή περιοχή και σε ένα ρήγμα που είναι σε αστάθεια, με το φόβο ότι κάποια στιγμή θα καταρρεύσουν όλα ως χάρτινος πύργος και θα χαθούν οι περιουσίες τους;
Η έντονη ζήτηση όμως ακινήτων σε όλες τις περιπτώσεις δημιούργησε ένα μεγάλο πρόβλημα έλλειψης στέγης, αφού και η οικοδόμηση είχε σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια, για αυτό βλέπουμε τις τιμές να αυξάνονται ραγδαία ακόμα και στην Κομοτηνή.
Και σαφώς με την λανθασμένη επιδοματική πολιτική που επιλέγει για να λύσει το πρόβλημα η κυβέρνηση, μάλλον θα διογκώσει το στεγαστικό πρόβλημα. Αναφορικά με την Κομοτηνή όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι πολλές αγορές ακινήτων, είναι κοινό μυστικό πλέον σε όλους ανθρώπους του κλάδου, πραγματοποιούνται και από μουσουλμάνους συμπολίτες μας.
Αφού ενώ παλαιότερα αγόραζαν σπίτια σε πόλεις της Τουρκίας για τα παιδιά τους που σπούδαζαν αλλά και παντρεύονταν εκεί, ή ακόμα για επένδυση αφού ήταν φθηνά, τώρα πλέον το θεωρούν ασύμφορο για πολλούς λόγους που ήδη αναφέραμε.
Η αγορά ακινήτων στην Τουρκία έγινε πανάκριβη, ο πληθωρισμός πήγε στα ύψη, η ανασφάλεια είναι μεγάλη, αλλά και πολλοί συμπολίτες μας έπεσαν θύματα και απάτης σε αγορές ακινήτων από κοινού με Τούρκους, αλλά και επιχειρηματικές συνεργασίες.
Εξάλλου η αγορά κατοικίας στην Τουρκία πλέον και σε μεγάλες πόλεις είναι πολύ πιο ακριβότερη σε σχέση με τη χώρα μας και συνεπώς πολλοί μουσουλμάνοι δεν ρισκάρουν πλέον να πάρουν τα παιδιά τους σπίτια εκεί.
Άλλαξαν δηλαδή λόγω των συνθηκών αγοραστική συμπεριφορά και προτιμούν να επενδύσουν τις οικονομίες μιας ζωής στον τόπο τους, νιώθοντας πιο ασφαλείς και γνωρίζοντας ότι θα έχουν και καλύτερη απόδοση.
Και για αυτό η έλλειψη σε στέγη είναι τόσο μεγάλη στην πόλη μας που ακόμα και αυτοί οι οποίοι ψάχνουν να βρουν σπίτια επιδοτούμενα και χρηματοδοτούμενα μέσω των οικιστικών προγραμμάτων, αδυνατούν οι περισσότεροι να βρουν κάτι της αρεσκείας τους. Πέραν από τις δυσκολίες που έχουν να ξεπεράσουν από τον τραπεζικό δανεισμό και από την ένταξή τους στα προγράμματα.
Συνεπώς υπάρχει ένας κύκλος κάποιων επενδυτών που ενδεχομένως να έχουν ένα δεύτερο αφήγημα στο πίσω μέρος της κεφαλής τους επενδύοντας σε ακριτικές περιοχές, αλλά υπάρχει και η ανάγκη να επενδύσουν κάποιοι σε ακίνητα στην περιοχή μας και γενικότερα στην Ελλάδα, καθαρά για οικονομικούς και προσωπικούς λόγους.
Όπως ακριβώς γίνεται και με τους Βούλγαρους πολίτες που επενδύουν πλέον εδώ και μία δεκαετία στην περιοχή μας, λόγω του ανοίγματος του κάθετου άξονα και όχι μόνο, σε κατοικίες στα χωριά και στην παραθαλάσσια ζώνη.
Αλλά και σε μικρές επενδύσεις που αφορούν κυρίως τον τουριστικό τομέα, γιατί ακριβώς βλέπουν το μέλλον που υπάρχει στην περιοχή και έχουν τη δυνατότητα οι ίδιοι να μπορούν να προσελκύσουν συμπολίτες τους ως τουρίστες.
Συνεπώς πέραν του αρνητικού πνεύματος να στοχοποιούνται τα πάντα, θα πρέπει να το δούμε και με μία άλλη διάσταση σαν αυτή που περιγράψαμε. Αρκεί βέβαια η ελληνική πολιτεία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν το χρέος τους και να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
Αφήνοντας να εξελίσσονται οι υγιείς επενδύσεις και να βάζουν φρένο στις περιπτώσεις που αφορούν αγορές με μαύρο χρήμα, ή αυτούς που θα προσπαθήσουν να παίξουν πολιτικά και διπλωματικά παιχνίδια. Για να μη βλέπουμε μόνιμα εχθρούς.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News