Τον σύλλογο «αξίΖΩ» επισκέφτηκαν οι Σαρακατσάνοι

Μετά από συνεχόμενα πτωτικά καλοκαίρια, η σταθερότητα δεν θεωρείται αρνητική – Τι διαπιστώνει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου
Σταθερή σε σχέση με πέρσι ήταν η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Κομοτηνής αυτό το καλοκαίρι, κάτι που μέσα στα χρόνια της κρίσης μπορεί να αναγνωστεί και ως …θετικό. Σήμερα Σάββατο 31 Αυγούστου είναι και η τελευταία ημέρα θερινών εκπτώσεων στην αγορά της Κομοτηνής. Έτσι, το ωράριο επανέρχεται στο χειμερινό, αρχής γενομένης της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου 2019. Δηλαδή τα εμπορικά καταστήματα της πόλης θα ανοίγουν καθημερινές και Σ 8:30 με 14:30 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή επίσης 17:30 με 21:00.
Μηνύματα θερινών εκπτώσεων
Σχολιάζοντας στον «Χ» την κίνηση την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου γνωστοποίησε ότι και φέτος ο τοπικός σύλλογος διενήργησε την καλοκαιρινή του έρευνα, τα αναλυτικά πορίσματα της οποίας θα γίνουν γνωστά την επόμενη εβδομάδα. Σε αδρές γραμμές, όμως, όπως πληροφορεί η πρόεδρος «κάναμε μία έρευνα σε περίπου 100 εμπορικά καταστήματα – αυτό που εισπράξαμε είναι ότι τα καταστήματα περίπου στο 50% μας είπαν ότι πήγαν στα ίδια με πέρσι, 30% λίγο καλύτερα και 20% χειρότερα». Σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση το γεγονός ότι δεν υπήρχε πτώση, είναι μήνυμα οριακής σταθερότητας.
«Η περίοδος στην οποία κινήθηκαν τα καταστήματα καλύτερα ήταν από 15 Ιουλίου μέχρι 15 Αυγούστου, γιατί πριν είχαμε την ανασφάλεια της προεκλογικής περιόδου. Μετά κινήθηκε κάπως καλύτερα η αγορά και είναι θετικό που οι καταναλωτές προτίμησαν την αγορά της Κομοτηνής». Η έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου έλαβε υπόψη της καταστήματα κέντρου και περιφέρειας, όπου παραδοσιακά το κέντρο κινήθηκε καλύτερα από τους περιφερειακούς δρόμους. «Κάθε χρόνο ήμασταν πτωτικά, φέτος μείναμε σταθεροί», διευκρινίζει η πρόεδρος απολογιστικά των εκπτώσεων.
Επισκέπτες, τουρίστες, φοιτητές
Άξιο αναφοράς, σύμφωνα με την πρόεδρο, είναι ότι αυτό το καλοκαίρι υπήρχαν περισσότεροι επισκέπτες – καταναλωτές από το εξωτερικό, κυρίως από Τουρκία και Γερμανία, αν και η μερίδα από τον κάθετο άξονα παρέμεινε μικρή. Η αυξημένη κινητικότητα από Τουρκία και Γερμανία αποδόθηκε στο ότι το μπαϊράμι έπεσε μέσα στο καλοκαίρι. Πάντως, ως ενθαρρυντικό θεωρείται το στοιχείο ότι οι επισκέπτες επέλεξαν την τοπική αγορά της Κομοτηνής κι όχι άλλες γειτονικές.
Από εδώ και στο εξής, από 1η Σεπτεμβρίου κυρίως, οι καταστηματάρχες ευελπιστούν σε κινητικότητα και από τους φοιτητές που έρχονται στην πόλη. «Τα καταστήματά μας είναι έτοιμα, για να προμηθευτούν οι φοιτητές εξοπλισμό για τα σπίτια τους και ό,τι άλλο χρειάζονται (ρουχισμός κλπ)», δήλωσε η κα Κωνσταντινίδου.
Μεγάλη πανελλαδική έρευνα της ΕΣΕΕ
Στην δημοσιότητα έδωσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας την ετήσια μεγάλη πανελλαδική της έρευνα για την κινητικότητα των εμπορικών καταστημάτων στις θερινές εκπτώσεις με τίτλο «Αποτελέσματα έρευνα θερινών εκπτώσεων 2019: Περιορισμένες οι πωλήσεις παρά την σταδιακή βελτίωση του κλίματος». Πιο συγκεκριμένα, όπως συνάγεται από τα αποτελέσματα της έρευνας οι πωλήσεις κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων δεν ικανοποίησαν τις επιχειρήσεις, ενώ προκύπτουν διαφοροποιήσεις αναλόγως του μεγέθους και του κλάδου δραστηριοποίησης. Ωστόσο, η σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος συνέβαλε στην αποκλιμάκωση της πτωτικής τάσης.
Σύνοψη αποτελεσμάτων:
Για τη μεγαλύτερη μερίδα των επιχειρήσεων (9 στις 10) οι πωλήσεις κατά τις θερινές εκπτώσεις διαμορφώθηκαν στα ίδια ή σε χειρότερα επίπεδα, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Εν τούτοις, πρέπει να σημειωθεί πως περίπου οι μισές εξ αυτών (52%) δήλωσαν επιδείνωση, ποσοστό το οποίο είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο των θερινών εκπτώσεων του 2018 (60%). Ως εκ τούτου, ενισχύθηκε το μερίδιο των επιχειρήσεων που δεν εμφάνισε μεταβολή στο τζίρο τους από 27% το 2018 σε 35% φέτος. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων που κατέγραψε πτώση των πωλήσεων ανήκει στον κλάδο ειδών ψυχαγωγίας και επιμορφωτικών ειδών.
Οι επιχειρήσεις με υψηλότερο ετήσιο κύκλο εργασιών καθώς και εκείνες που απασχολούν προσωπικό, εμφανίζουν σε γενικές γραμμές καλύτερες επιδόσεις κατά την εκπτωτική περίοδο, γεγονός που επιβεβαιώνει την άνιση κατανομή των ωφελειών υπέρ των μεγαλύτερων μονάδων.
Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (45%) υιοθέτησαν ποσοστό έκπτωσης από 21% έως 40%, ενώ το 37% αυτών επέλεξε ακόμη υψηλότερα ποσοστά. Σε επίπεδο επιμέρους κλάδων: 1 στις 2 επιχειρήσεις Ένδυσης/Υπόδησης προχώρησε σε γενναίες εκπτώσεις άνω του 40%, γεγονός ενδεικτικό των πιέσεων που έχουν ασκηθεί στο συγκεκριμένο κλάδο κατά την τελευταία περίοδο.
Για 2 στις 3 επιχειρήσεις που εμφάνισαν αύξηση του τζίρου τους, η βελτίωση των πωλήσεών τους κυμάνθηκε σε έως και 10% (Διάγραμμα 6). Αντίθετα, σχεδόν 7 στις 10 επιχειρήσεις από εκείνες που δήλωσαν επιδείνωση των πωλήσεών τους, κατέγραψαν ποσοστό πτώσης άνω του 10%.
Για μία ακόμη φορά ο Ιούλιος αναδείχτηκε η καλύτερη περίοδος από άποψη αγοραστικής κίνησης σε σύγκριση με τον Αύγουστο.
Περισσότερες από τις μισές συναλλαγές (55%) διεξήχθησαν φέτος μέσω χρήσης πλαστικού χρήματος (κάρτες), όταν το 2018 το αντίστοιχο ποσοστό κυμάνθηκε στο 48%.
Τέλος, μόνο το 21% προχώρησε στην αγορά νέου εμπορεύματος ειδικά για την εκπτωτική περίοδο, εύρημα που επιβεβαιώνει την επιφυλακτικότητα του εμπορικού κόσμου για το χρόνο πλήρους αποκατάστασης της κανονικότητας της αγοράς.
Η ταυτότητα της έρευνας: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26 και 29 Αυγούστου 2019. Ήταν τηλεφωνική με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε δείγμα 250 επιχειρήσεων, εφαρμόζοντας στρωματοποιημένη δειγματοληψία σε δύο στάδια, σε εμπορικές αγορές αστικών κέντρων της χώρας.


Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News