Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Γενετική μελέτη αποκαλύπτει ακόμα μια γονιδιακή ποικιλομορφία που περιορίζει τη διάρκεια του ύπνου.
Σε μια ανακάλυψη που ίσως βοηθήσει στην αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου, αμερικανοί γενετιστές αναφέρουν ότι εντόπισαν μια μετάλλαξη που επιτρέπει σε κάποιους ανθρώπους να κοιμούνται μόνο 4 ώρες την ημέρα χωρίς αρνητικές συνέπειες.
Η μετάλλαξη του γονιδίου SIK3, το οποίο εκφράζεται στον εγκέφαλο, είναι μια από τις σχετικά λίγες γονιδιακές ποικιλομορφίες που έχουν βρεθεί να επηρεάζουν τη διάρκεια του ύπνου, αναφέρουν οι ερευνητές στο ηλεκτρονικό περιοδικό PNAS.
Προηγούμενη μελέτη στην Ιαπωνία είχε δείξει ότι μια άλλη μετάλλαξη του ίδιου γονιδίου κάνει τα ποντίκια να κοιμούνται περισσότερο από το κανονικό.
«Ο οργανισμός μας συνεχίζεται να εργάζεται όταν κοιμόμαστε», καθώς αποτοξινώνεται και επιδιορθώνει βλάβες» δήλωσε στο Nature η Γινγκ-Χούι Φου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η ομάδα της Φου μελετά τον ύπνο από τη δεκαετία του 2000 και έχει έρθει σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους που κοιμούνται μόνο 3-4 ώρες την ημέρα. Μέχρι σήμερα έχει αναγνωρίζει πέντε μεταλλάξεις σε τέσσερα γονίδια που περιορίζουν τη διάρκεια του ύπνου.
Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές αναζήτησαν ύποπτες μεταλλάξεις σε έναν εθελοντή που κοιμόταν λίγο. Εντόπισαν έτσι την επίμαχη μετάλλαξη του γονιδίου SIK, το οποίο παράγει ένα ένζυμο που δρα μεταξύ άλλων στις συνάψεις του εγκεφάλου.
Για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος της μετάλλαξης, οι ερευνητές την εισήγαγαν σε ποντίκια, τα οποία όπως διαπιστώθηκε χρειάζονταν περίπου μισή ώρα ύπνο λιγότερο την ημέρα, από τις περίπου 12 ώρες που χρειάζονται κανονικά.
H μείωση αυτή είναι μικρότερη από αυτή που παρατηρείται στους ανθρώπους με τη μετάλλαξη, κάτι που σημαίνει ότι ίσως υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Μια άλλη εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι ο ύπνος των τρωκτικών έχει διαφορετική δομή από τον ανθρώπινο.
Επόμενες μελέτες μένει να αποσαφηνίσουν πώς οι μεταλλάξεις που έχουν αναγνωριστεί ως σήμερα επηρεάζουν τη διάρκεια του ύπνου.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο εντοπισμός των μεταλλάξεων που εμπλέκονται θα προσφέρει νέα στοιχεία για τη ρύθμιση του ύπνου στον άνθρωπο.
Πηγή: in.gr
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News