Από φτωχή οικογένεια οκτώ παιδιών ο νέος τιμώμενος καθηγητής Δ.Π.Θ. | xronos.gr
Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Από φτωχή οικογένεια οκτώ παιδιών ο νέος τιμώμενος καθηγητής Δ.Π.Θ.

07/11/17 - 11:00

Σπουδαία η ιστορία του Χρ. Χαραλαμπάκη και η αγάπη του για την ελληνική γλώσσα και σκέψη

Ένας ξεχωριστός γλωσσολόγος τιμήθηκε από το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για την αρωγή του στο ίδρυμα και -κυρίως- για το έργο του που είναι άμεσα συνυφασμένο με την ελληνική γλώσσα.


Πιο αναλυτικά, το βράδυ της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου διοργανώθηκε τελετή αναγόρευσης του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.


Στην τελετή παρευρέθηκε ο μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, η εκπρόσωπος του Δήμου Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου, πλήθος καθηγητών αλλά και φοιτητών. 


Η προσφώνηση έγινε από τον αντιπρύτανη Φώτη Μάρη, ο οποίος υπογράμμισε πως "η ζωή και το έργο του τιμώμενου διακρίνονται από επιτεύγματα που μας τιμούν όλους. Από όλα τα πόστα υπηρέτησε με υπευθυνότητα την εκπαίδευση και την ελληνική γλώσσα".


ΑΡΩΓΟΣ ΤΟΥ Δ.Π.Θ. ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΚΗ
"Ο τιμώμενος βοήθησε τα τμήματα του ΔΠΘ στα πρώτα του βήματα, άρα είναι τιμή μας που τον υποδεχόμαστε στους κόλπους των επίτιμων διδακτόρων", είπε ο κος Μάρης για τη συμβολή του Χριστόφορου Χαραλαμπίδη στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Δ.Π.Θ.


"Στα πρώτα βήματα του τμήματος συμμετείχε διοικητικά και οργανωτικά στο τμήμα μας, γιατί ήμασταν λίγοι και τον χρειαζόμασταν. Ήταν πάντα εκεί και δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ", επιβεβαίωσε η πρόεδρος του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών Μαρία Δημάση, η οποία είπε -με χιούμορ- πως "προσπαθώντας να προετοιμάσω μερικά λόγια, βρήκα ένα ...συνοπτικό βιογραφικό των σαράντα σελίδων".

Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΙΚΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ
Το ψήφισμα της αναγόρευσης ανέγνωσε η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Ζωή Γαβριηλίδου, η οποία μάλιστα προ ολίγων ημερών "κέρδισε" την θέση της κοσμήτορος της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Δ.Π.Θ. Η ίδια χαρακτήρισε τον τιμώμενο ως "μεγάλο επιστήμονα που υπηρέτησε μακρά και ευδόκιμα την επιστήμη". 


Όπως ανέδειξε "η συνεισφορά του αποτυπώθηκε εναργώς στο χρηστικό λεξικό που του πήρε έντεκα χρόνια και περιέχει 75.000 λήμματα. Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο ζωής". 


Πράγματι, το "Χρηστικό Λεξικό" της νεοελληνικής γλώσσας βασίζεται σε πρωτογενή έρευνα και είναι πρώτο στο είδος του. Οι καινοτομίες του Λεξικού συνοψίζονται στον τρόπο κατάρτισης του λημματολογίου, την αναγραφή της επιστημονικής ονομασίας ζώων και φυτών, τους σύντομους και ουσιαστικούς ορισμούς των λημμάτων, την καταγραφή αυθεντικών παραδειγμάτων, τη διάκριση της σημασίας από τη χρήση, τη συστηματική καταγραφή των συνδυαστικών δυνατοτήτων των λέξεων, κι άλλα πολλά χαρακτηριστικά. 


ΧΡ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ: "ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ"
Τον έπαινο για τον τιμώμενο εκφώνησε η καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, ενώ στη συνέχεια ο κος Χαραλαμπάκης απηύθυνε ευχαριστήριο λόγο. 


"Η συγκίνησή μου είναι πραγματικά μεγάλη. Πρόκειται για μια ύψιστη ακαδημαϊκή διάκριση που δεν θα ξεχάσω ποτέ", είπε. Η ιστορία του άλλωστε είναι πραγματικά όμορφη. Όπως εξηγεί ο ίδιος "η οικογένειά μου ήταν φτωχοί άνθρωποι. Πάτερ ο πατέρας μου, οκτώ παιδιά στην οικογένεια, όλοι βρήκαμε τον δρόμο μας".


Μάλιστα, ο ίδιος συνέδεσε τη δική του ιστορία με τους φοιτητές του τμήματος. "Με συγκινεί απίστευτα η παρουσία σας. Πρέπει να ξέρετε πως με πείσμα μπορείτε να τα καταφέρετε όλα". Επίσης, ο ίδιος στάθηκε και στο τριήμερο συνέδριο για τον Καζαντζάκη, το οποίο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο στο ίδρυμα, σημειώνοντας ότι "η ύψιστη αυτή διάκριση συμπίπτει με ένα κορυφαίο συνέδριο. 


Ο Καζαντζάκης ήταν ένας θρύλος, έδειξε τι σημαίνει υπομονή και επιμονή. Έζησε στην απόλυτη φτώχεια αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε σε τίποτα".
Καταληκτικά, έδωσε το δικό του σχόλιο για το τι εστί γλώσσα. "Ένα μέγα και αξιοθαύμαστο μυστήριο", σχολίασε και κατέληξε στο  ότι "δε μπορεί κανείς να τη μελετήσει στην ολότητά της. Κανένα λεξικό δεν είναι τέλειο".

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr