Ντ. Χινέλη: «Διαχειρίσιμα από τους άρτια προετοιμασμένους μαθητές» | xronos.gr
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «2001 ΟΡΟΣΗΜΟ»

Ντ. Χινέλη: «Διαχειρίσιμα από τους άρτια προετοιμασμένους μαθητές»

06/06/23 - 14:48
Ντ. Χινέλη: «Διαχειρίσιμα από τους άρτια προετοιμασμένους μαθητές»

Σχολιασμός των Αρχαίων

Τα θέματα Αρχαίων στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών σχολίασε στο www.xronos.gr η φιλόλογος του φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης «2001 Ορόσημο» Ντία Χινέλη.

Η ανάλυση:

Τα θέματα των αρχαίων στο σύνολό τους ήταν διαχειρίσιμα από τους άρτια προετοιμασμένους μαθητές.

Στο γνωστό κλήθηκαν να επεξεργαστούν δυο αποσπάσματα από τα Πολιτικά του Αριστοτέλη στα οποία πραγματεύεται την έννοια της πόλης και διερευνά ποιος οφείλει να αναλάβει τη διακυβέρνησή της. Όφειλαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις κλειστού τύπου με τη μορφή Σωστού –Λάθους. Η ερμηνευτική ερώτηση για τον ορισμό και τον σκοπό της ύπαρξης της πόλης απαιτούσε την αξιοποίηση του συνόλου των γνώσεων των μαθητών  γύρω από αυτό το θέμα.

Στο παράλληλο κείμενο επιλέχθηκε ένα απόσπασμα από τον Ανώνυμο Ιαμβλίχου που αναφέρεται στον τρόπο άσκησης της εξουσίας και περιγράφει έναν φανταστικό «Υπεράνθρωπο». Τα παιδιά καλούνται να αντιπαραβάλλουν τα δύο κείμενα. Ο Αριστοτέλης υπέρμαχος της αθροιστικής θεωρίας θεωρεί το πλήθος –υπό προϋποθέσεις– ως το πιο ικανό να αναλάβει την άσκηση της εξουσίας. Ο Ανώνυμος Ιαμβλίχου προκρίνει αντίστοιχα τον «Υπεράνθρωπο» υπογραμμίζοντας την ανάγκη συμπόρευσής του με τον νόμο και το δίκαιο. Μια άσκηση προσεγγίσιμη από τους μαθητές που είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα.

Το αδίδακτο κείμενο του Πλάτωνα Θεάγη ήταν απαιτητικό ως προς τη μετάφραση. Το χωρίο το οποίο κλήθηκαν να μεταφράσουν ήταν μεγαλύτερης έκτασης καθώς πλέον βαθμολογείται με 20 μονάδες αντί για 10 όπως συνέβαινε παλαιότερα. Οι ασκήσεις της γραμματικής και του συντακτικού ήταν σαφείς. Ζητούσαν γραμματικούς τύπους τους οποίους συναντούμε συχνά στα αρχαία κείμενα επομένως οι μαθητές που είχαν εξασκηθεί δεν αντιμετώπισαν κάποια δυσκολία. Η συντακτική παρατήρηση ήταν η μεταφορά μιας πρότασης από τον ευθύ στον πλάγιο λόγο, μια άσκηση στην οποία εξασκούνται αρκετά οι μαθητές κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Να ευχηθώ σε όλα τα παιδιά καλή «ευτυχία» γιατί όπως υποστηρίζει και ο Αριστοτέλης όλες οι πράξεις μας αποσκοπούν σε αυτήν.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr