Ο δρ. Ιωαννίδης για το «τέλος» της πανδημίας | xronos.gr
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΑΝΦΟΡΝΤ

Ο δρ. Ιωαννίδης για το «τέλος» της πανδημίας

18/09/21 - 9:00

«Πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο» χαρακτήρισε τα εμβόλια

Για την πορεία της πανδημίας μίλησε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Sigma TV Κύπρου ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρικής και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης.

Σε ερώτηση που σταματάει η ιστορία με τις μεταλλάξεις και πότε διαφαίνεται το «τέλος» της πανδημίας, απάντησε ότι «το πιο πιθανό είναι ότι ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί» αναλυτικά πρόσθεσε τα εξής: «Ένας ιός που έχει μολύνει περίπου το 40% του πληθυσμού της γης, που συνεχίζει να έχει ενεργά επιδημικά κύματα είναι παρά πολύ δύσκολο να εξαφανιστεί πλήρως. Εφόσον συνεχίζεται η αναπαραγωγή του ιού, θα προκαλούνται μεταλλάξεις, αυτό είναι αναπόφευκτο. Ο συγκεκριμένος κορωνοϊός δεν είναι “πρωταθλητής” μεταλλάξεων σε σχέση με άλλους ιούς του αναπνευστικού όπως τους ιούς της γρίπης, για τους οποίους έχουμε δεδομένο ότι κάθε χρόνο έχουμε να αντιμετωπίσουμε καινούργιες μεταλλάξεις και τα εμβόλια της περασμένης χρονιάς συνήθως είναι άχρηστα».

Συνέχισε μεταφέροντας την εκτίμησή του πως «στην περίπτωση του κορωνοϊού μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρεθούμε μπροστά σε μεταλλάξεις και θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουμε τη δυνατότητα των εμβολίων για να τις καλύψουν».

Επιδημία και ενδημική φάση
Σε άλλη αποστροφή του λόγου του, ο επιστήμονας μίλησε για τη φυσική συνέχεια της πανδημίας και το ότι δεν γίνεται να περιμένουμε από μία μέρα στην άλλη όλα να αλλάξουν. «Σε αρκετές χώρες του κόσμου μάλλον έχουμε περάσει ήδη στην ενδημική φάση. Μία πανδημία δεν σταματά ξαφνικά στις 12:00 η ώρα ή μια συγκεκριμένη ημέρα. Υπάρχει ετερογένεια σε διαφορετικές περιοχές και χώρες. Κάποιες από αυτές έχουν ήδη περάσει την πανδημία. Σε πολλές άλλες χώρες, ανάμεσα τους πολλές ευρωπαϊκές, είναι πιθανό η πανδημία να έχει κάνει τον πανδημικό της κύκλο και έχει περάσει στην ενδημική φάση και αυτό θα το καταλάβουμε όταν γίνουν δύο πράγματα», τα οποία κι εξήγησε αναλυτικά:

«Το ένα είναι ότι από την πλευρά των αριθμών των κρουσμάτων, των διασωληνώσεων και των θανάτων είμαστε σε αριθμούς που δεν είναι περίεργοι και είναι μέσα στα όρια του τι βλέπουμε κάθε χρόνο. Το δεύτερο είναι σαν κοινωνία μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να είμαστε σε μια κατάσταση πανικού. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν στο να άρουν και αυτό το δεύτερο κομμάτι π.χ. η Δανία έχει άρει όλα τα περιοριστικά μέτρα και μέχρι τώρα τα πάει πολύ καλά. Η εικόνα της Κύπρου είναι πολύ κοντά στην εικόνα της Δανίας. Εάν κάποιος αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, ότι δεν έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που θα μας σκοτώσει όλους αλλά έχουμε έναν ιό που θα ζήσουμε μαζί του και οι περισσότεροι από εμάς με κάποιες εξαιρέσεις θα τα πάμε πολύ καλά».

Εμβόλια
Αναφορικά με τα εμβόλια, ο καθηγητής αναγνώρισε την αξία τους στη μείωση των θανάτων και την πρόληψη βαριάς νόσησης κυρίως σε ευπαθείς ομάδες κι ηλικιωμένους. Χαρακτήρισε το εμβόλιο «ένα παρά πολύ χρήσιμο εργαλείο, το οποίο έχει βοηθήσει και έχει σώσει πολλές ζωές. Στο μέλλον ειδικά θα είναι ένα εργαλείο που θα το χρειαζόμαστε».

Υπογράμμισε, όμως, πως ο εμβολιασμός από μόνος του δεν μπορεί να φρενάρει τη διασπορά του ιού, κάτι που φαίνεται στο παράδειγμα του Ισραήλ. «Δεν είναι όμως πολύ πιθανό ότι από μόνο του το εμβόλιο μπορεί να σταματήσει το επιδημικό κύμα. 

Είδαμε στις χώρες που ήταν πρωτοπόρες στον εμβολιασμό, όπως στο Ισραήλ, ότι σε κάποια φάση βρέθηκαν στην κορυφή των κατατάξεων, δηλαδή παρόλο που το εμβόλιο εξακολουθούσε να έχει σχετικά καλή αποτελεσματικότητα για να μειώνει τους θανάτους ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα και ευπαθείς ομάδες, δεν κατόρθωσε να αποτρέψει το επιδημικό κύμα, δηλαδή οι άνθρωποι συνεχίζουν να μεταδίδουν ακόμα και εάν είναι εμβολιασμένοι», δήλωσε.
 


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr