08/07/2013 | xronos.gr
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης

08/07/2013

09/07/13 - 0:00

Μοιραστείτε το

Ένα περίεργο γκάλοπ, ελληνιστί δημοσκόπηση, γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε επίπεδο Θράκης. Κυρίως όμως στην Ροδόπη ερωτώνται οι κάτοικοι των χωριών πέριξ των Σαπών. 

-Κάνουμε μια δημοσκόπηση για την πολιτική κατάσταση, την ανεργία και την οικονομία, καθώς και για τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή σας, λένε ευγενέστατα οι άνεργες  νέες που έχουν επιφορτιστεί για αυτό το έργο, αντί πινακίου φακής φυσικά.

 -Φαίνεται όμως ότι δέχονται πολλές αρνήσεις, ακόμα και για την συμμετοχή των πολιτών της Ροδόπης για την δημοσκόπηση και η συνηθισμένη ατάκα τους είναι, «σας παρακαλώ μην μου το κλείνετε και εσείς, γιατί πρέπει να παρουσιάσω κάποιες συνεντεύξεις για να πληρωθώ».

-Και έτσι ορισμένοι ψυχοπονιάρηδες συμπολίτες μας μπαίνουν στη διαδικασία να απαντήσουν. Τα πρώτα δυο ερωτήματα όπως μας λένε οι παθόντες και συνεντευξιαζόμενοι είναι τι θα ψηφίζατε στις επόμενες εκλογές, αλλά το τίποτα και θα σκεφτώ αν πάω να ψηφίσω που απαντούν οι περισσότεροι, μάλλον δεν τους ικανοποιεί.

-Και περιμένουν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις που φυσικά δεν έρχονται, αφού η αγανάκτηση πολλών στο πολιτικό σύστημα είναι δεδομένη. Το επόμενο ερώτημα αφορά την ανεργία στον τόπο. Γιατί εκεί πιάνουν φλέβα κυριολεκτικά για να φτάσουν πιο γρήγορα στο επίμαχο ερώτημα.

-Που εκεί καλούνται οι συνεντευξιαζόμενοι να απαντήσουν πρώτα αν οι επενδύσεις χρυσού θα φέρουν θέσεις εργασίας στην περιοχή για να εισπράξουν το πρώτο ναι και μετά αν οι ίδιοι είναι υπέρ η κατά του χρυσού. Το ζήτημα είναι ότι μπερδεύονται γιατί συνήθως πολλοί λένε ναι στο πρώτο ερώτημα ότι θα φέρει βέβαια λίγες θέσεις εργασίας η επένδυση, αλλά εντοπίζουν συγχρόνως ότι θα καταστρέψει πολύ περισσότερες και το περιβάλλον. 

-Είμαστε άνεργοι αλλά δεν θέλουμε τέτοιες επενδύσεις άκουσαν από πολλούς  συμπολίτες μας,  όπως μας το εκμυστηρεύτηκαν και κάπου εκεί δυσαρεστημένες οι τηλεφωνήτριες  διακόπτουν την συνομιλία, ευχαριστώντας τους φυσικά. 

-Τι θα βγάλει αυτή η δημοσκόπηση για την εταιρεία προφανώς όλοι το γνωρίζουν. Ήδη όπως πληροφορούμαστε από διαρροές, στην Ξάνθη θα βγάλουν τους μισούς υπέρμαχους χρυσοθήρες αφού το πρόβλημα είναι μακριά, ενώ στην Ροδόπη και στον Έβρο μικρές διαφορές υπέρ του όχι, αλλά με μεγάλα ποσοστά στο ναι.

-Κρατάμε όμως την σπαραξικάρδια κραυγή από τις τηλεφωνήτριες «σας παρακαλώ μην μου το κλείνετε γιατί αυτό κάνουν όλοι».  Φυσικά δεν θα μας δώσουν στοιχεία πόσοι αρνήθηκαν να απαντήσουν, πόσοι έβρισαν και πόσοι τους έκλεισαν τα τηλέφωνα κατάμουτρα.

 Δεν γνωρίζουμε τι τρώμε κυριολεκτικά. Και ειδικά αυτά που δίνουν οι περισσότεροι στα παιδιά τους το καλοκαίρι που καθημερινά την γρανίτα η το παγωτό τους θα το φάνε. Μας το εντόπισαν όμως φίλοι αναγνώστες και ψάχνοντας σε μερικά ψυγεία που πουλάνε τα συγκεκριμένα είδη πέσαμε από τα σύννεφα. 

-Παρατηρήσαμε ότι τα περισσότερα παγωτά και τυποποιημένες γρανίτες φτιάχνονται πλέον στην γειτονική μας Βουλγαρία. Και ταξιδεύουν συνήθως στην Αθήνα που είναι οι έδρες των εταιριών για να συσκευασθούν και διοχετεύονται κατόπιν στην αγορά σε πανελλαδικό επίπεδο. 

-Εντύπωση ακόμα μας προκάλεσε και ορισμένες μεγάλες εταιρείες πλέον έχουν έδρα παρασκευής στην Βουλγαρία, όπως αναγράφεται στις συσκευασίες τους. Κάποιοι προτιμούν και  υπεράκτιες εταιρείες εισαγωγής συνήθως κυπριακών συμφερόντων. 

-Διαβάσαμε ακόμα σε γρανίτα κάποιας εταιρείας και μείναμε άναυδοι, ότι η κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος όπως μας προειδοποιούσε, επηρεάζει την διάθεση και διασπά την προσοχή των παιδιών. Και το τραγικό είναι ότι το συγκεκριμένο προϊόν απευθύνεται βέβαια σε παιδιά.

-Φυσικά δεν θα μιλήσουμε για τα περιβόητα και γνωστά ωμέγα και την επικινδυνότητα τους, ούτε θα αναφερθούμε και στα συντηρητικά που είναι μακρύς ο κατάλογος που περιέχουν. Ούτε επίσης για την πονηριά, σε πολλά που αναγράφουν ότι είναι παγωμένο γλύκισμα. 

-Που αυτό σημαίνει ότι δεν είναι παγωτά που φτιάχνονται όπως γνωρίζουμε με βασικό υλικό το φρέσκο γάλα. Αλλά φαίνεται το Βουλγαρικό γάλα και τα μεροκάματα είναι πιο δελεαστικά για κάποιους που παράγουν πιο εύκολο κέρδος, αλλά θέλουν όμως τους Έλληνες καταναλωτές να αγοράζουν τα προϊόντα τους. Διαβάστε τα πολύ ψιλά γράμματα πριν τα καταναλώσετε και θα σας φύγουν οι απορίες. 

 Ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε και ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ. Ο λόγος για το πέρασμα του πολυσυζητημένου αγωγού από οικόπεδο εμπορικού κέντρου στον Ίασμο, που γι’ αυτό εξέφρασε τις αντιρρήσεις του ήδη το δημοτικό συμβούλιο. 

-Για το οικόπεδο αυτό που έγινε αντικείμενο προεκλογικής διαμάχης τις προηγούμενες εκλογές τελικά είχαμε το ναυάγιο του σχεδιασμού του «Ίασμος Παρκ», που επένδυσαν πολιτικά και οικονομικά κάποιοι πάνω του. 

-Η νυν δημοτική αρχή για να πάρει την ρεβάνς που έχασε σε αυτή την επένδυση, πολυδιαφήμισε τελευταία νέα επένδυση στον υπάρχοντα χώρο εταιρείας παιδικών παιχνιδιών. Και τώρα ο αγωγός μεγαλύτερων συμφερόντων εθνικού ενδιαφέροντος έρχεται ως οδοστρωτήρας να ισοπεδώσει πάλι τους τοπικούς σχεδιασμούς, αφού φαίνεται ότι η διέλευσή του διχοτομεί το συγκεκριμένο οικόπεδο. 

-Πρόταση του δημοτικού συμβουλίου είναι ο αγωγός να απέχει τουλάχιστον διακόσια μέτρα από το συγκεκριμένο οικόπεδο και άγνωστο είναι φυσικά αν η Αζέρικη εταιρεία θα υποκύψει σε κάποιους «γκρινιάρηδες» και σε ένα «γαλατικό χωριό». 

-Γιατί τότε θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε όλη την βόρεια Ελλάδα και η διέλευση του αγωγού για να τους ικανοποιήσει όλους, πρέπει σχεδιαστικά να γίνεται σαν φίδι η από τα σύνορα των χωραφιών ακόμα. Σαν τις παλιές εθνικές οδούς που χαράχτηκαν στους υπάρχοντες κατσικόδρομους και μονοπάτια. 

-Το μεγάλο πρόβλημα όμως για εμάς που ζούμε στην περιοχή είναι ότι οι μικρές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ φέρνουν θέσεις εργασίας μόνιμες, ενώ στον αγωγό περιστασιακά θα δουλέψουν κάποιοι εργολάβοι και τεχνίτες. 

 Όπως έγινε και με το πολυδιαφημιζόμενο φράγμα της Γρατινής που θα δούλευε δήθεν το μισό χωριό. Ενώ τώρα όπως ενημερωνόμαστε μόνο δύο Γρατινιώτες εργάζονται εκεί από τους δέκα εργαζόμενους συνολικά. 

-Πληροφορούμαστε όμως και με σχετική αφίσα που κυκλοφορεί τελευταία, ότι η εταιρεία ζητά νέους έως 25 χρονών για να τους προσλάβει μέσω ΟΑΕΔ και με χαμηλό και επιδοτούμενο φυσικά ημερομίσθιο. 

-Και προφανώς οι άλλοι οι …υπερήλικες εργαζόμενοι άνω των 25 ετών θα απολυθούν όπως έγινε και με τους υπόλοιπους. Και φυσικά το κράτος μέσω ΟΑΕΔ δηλαδή εμείς οι φορολογούμενοι, θα χρηματοδοτούμε πάλι επιχειρηματικές δραστηριότητες που πολλά υπόσχονταν όταν ξεκίναγαν. 

-Για το χωριό βέβαια έμειναν ραγισμένοι σοβάδες, σπασμένα τζάμια από τα φουρνέλα και υγρασία και μούχλες που φέρνει το νερό του φράγματος στα σπίτια. Ακόμα και το πιο τραγελαφικό είναι ότι η Γρατινή απέκτησε και κουνούπια που συνήθως όπως γνωρίζουμε οι ορεινές περιοχές της Ροδόπης δεν είχαν ποτέ. 

-Γιατί τα κουνούπια ήταν και συνεχίζουν να είναι ?προνόμιο των παραθαλάσσιων και  παραλίμνιων περιοχών.  

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr