Αγορά Εργασίας στη Ροδόπη (13-05-2025): Εταιρείες και επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού

Κυριολεκτικά στο χέρι και στα σπίτια τους έλαβαν οι αγρότες, το ζεστό χρήμα από την πώληση σιταριών μέσω της ΕΑΣ Ροδόπης. Βέβαια τα ποσά είναι πολύ πιο μικρότερα ως μεγέθη σε σχέση με το βαμβάκι, όπου παίζεται το κυρίως παιχνίδι.
-Αλλά προφανώς ο τοποθετηθείς μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου πρόεδρος Κωνσταντίνος Κούκος και το διοικητικό συμβούλιο, ήθελαν προφανώς να περάσουν το μήνυμα ότι «όλα πάνε καλά» και συνεργαζόμαστε με αξιόπιστους εμπόρους που πληρώνουν στην ώρα τους.
-Η παλιά δοκιμασμένη συνταγή κατόπιν ενεργειών μου και η μέθοδος αυτή που εφάρμοσε η διοίκηση, δείχνει ότι κάποιοι ενδιαφέρονται να συνεχίσουν στα συνδικαλιστικά έδρανα μετά τις επόμενες εκλογές και αλλαγές στις αγροτικές οργανώσεις και συνεταιρισμούς.
-Η ΕΑΣ όμως δεν σώζεται με επικοινωνιακές μεθόδους και τα πενιχρά έσοδα από το σιτάρι, αλλά το στοίχημα της επιβίωσης παίζεται στο βαμβάκι. Εξάλλου έχει απολέσει ένα σημαντικό μέρος των περιουσιακών της στοιχείων λόγω των χρεών της προς την ΑΤΕ και οι αλλαγές που όλο καθυστερούν για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς αποδυναμώνει την εμπορική της παρέμβαση.
-Η άλλοτε πανίσχυρη ΕΑΣ που διαπραγματευόταν, πουλούσε και εμπορευόταν μόνη της τα αγροτικά προϊόντα έδωσε την σκυτάλη τώρα στους συνεργαζόμενους εμπόρους. Χωρίς να έχει την δυνατότητα όπως παλιά να διαμορφώνει λόγω ισχύος , ποσοτήτων και δυναμικότητας τις τιμές.
-Και να λειτουργεί εξισορροπιστικά και ως κυματοθραύστης στις μικρότερες τιμές παραγωγού που ήθελαν να εφαρμόζουν οι έμποροι στα αγροτικά προϊόντα. Εξάλλου πέρισυ απορρόφησε ένα πολύ μικρό ποσοστό από τα βαμβάκια της Ροδόπης.
-Οι επιταγές χέρι - χέρι για τα σιτηρά, δεν μπορούν να ξαναφέρουν την αγροτοσυνδικαλιστική άνοιξη εκτός αν στόχο έχουν να δείξουν ότι απογαλακτίστηκαν ορισμένοι πλήρως από την μετά Μαρουφίδη και Σκοπιανού εποχή.
Να μας κατηγορούν και οι Βούλγαροι ότι πουλάνε καρπούζια οι Έλληνες στην χώρα τους με μικρότερες τιμές από τους δικούς τους παραγωγούς, αυτό πάει πολύ. Μάλλον η τρόικα κατάφερε να κάνει ανταγωνιστική και εξαγωγική την χώρα μας, θα πουν ορισμένοι.
-Βέβαια οι «εξαγωγές» αυτές αφορούν πλανόδιους εμπόρους και η αντίδραση που υπήρξε, ήταν το γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά πωλούνται χωρίς τυποποίηση και πλήττουν το υγιές εμπόριο. Μάλιστα η υπόθεση αυτή έφτασε και στο αρμόδιο υπουργείο της Βουλγαρίας, γιατί οι τιμές παραγωγού κατέρευσαν στην χώρα τους, με τα 12 λεπτά που πουλούν τα καρπούζια οι αεριτζήδες έμποροι από την Ελλάδα.
-Οι Βούλγαροι παραγωγοί καρπουζιών επίσης κατηγόρησαν την χώρα μας ότι κάνει ακόμα και ελληνοποίηση καρπουζιών από τρίτες χώρες που αποκτούν ταυτότητα και εξάγονται στην χώρα τους. Ανακάλυψαν επίσης και εταιρείες μαϊμού ελληνικές που κάνουν έναρξη επαγγέλματος στην Βουλγαρία και μετά από ένα τρίμηνο κλείνουν την εταιρεία, αλλά συνεχίζουν να εισάγουν με το ΑΦΜ που έχουν.
-Βέβαια η πονηριά της βουλγάρικης κυβέρνησης για να σοβαρευτούμε λίγο είναι να χτυπήσει και να θέσει βέτο στις πραγματικές και νόμιμες εξαγωγές καρπουζιών και πεπονιών από την Ελλάδα που ανέρχονται σε 23.000 τόνους από τους 157.000 τόνους που συνολικά παράγει η χώρα μας.
-Και χρησιμοποιεί τα αρνητικά παραδείγματα από μερικούς πλιατσικολόγους και πλανόδιους για να πλήξει τις εξαγωγικές δραστηριότητες της χώρας μας στον τομέα των διατροφικών προϊόντων. Τα μεμονωμένα όμως φαινόμενα απατεώνων τα γευόμαστε και εμείς χρόνια από την γείτονα χώρα, σε παράνομες πωλήσεις των πάντων, όπως αρνιά, τυριά, μέλι, ψωμί με την εισαγόμενη επαιτεία και πορνεία.
-Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κράτος σκέφτεται να πάρει μέτρα για το υγιές εμπόριο με την γείτονα και ευρωπαϊκή πλέον χώρα. Απλώς οι παραβατικές συμπεριφορές πρέπει να εντοπίζονται και να τιμωρούνται. Όχι όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω.
Έξι τουρκόφωνους ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ροδόπη και Ξάνθη, καταγγέλλει για παράνομη και ανεξέλεγκτη εκπομπή στην τουρκική γλώσσα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παπάς.
- Όπως και παράνομες δικτυώσεις με «πειρατικούς» σταθμούς, που στερούνται νόμιμης άδειας και παραβιάζουν την ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία. Η επερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή, υπενθυμίζει ότι οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό και υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους και την αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
-Και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που δραστηριοποιούνται και εκπέμπουν στην χώρα μας πρέπει να έχουν και ελληνόφωνο πρόγραμμα σε κάποιο ποσοστό, είτε τους αρέσει είτε όχι. Και ζητάει από το υπουργείο να μπει επιτέλους τάξη.
-Να εξαλειφθεί το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης εκπομπής επί 24ωρου βάσεως στην τουρκική γλώσσα και συγχρόνως να κλείσουν άμεσα οι «πειρατικοί» ραδιοσταθμοί με τουρκόφωνες εκπομπές και παράνομες δικτυώσεις, που στερούνται νόμιμης άδειας.
-Δεν γνωρίζουμε βέβαια τι θα πράξει και τι θα απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός, αλλά η κατάσταση αυτή είναι γνωστή στην Θράκη εδώ και χρόνια. Μάλιστα υπάρχει και ραδιοσταθμός και υποτίθεται ότι τον έκλεισε το ΕΣΡ, αλλά αυτός συνεχίζει να εκπέμπει και να παίρνει και διαφημίσεις.
-Κάποια στιγμή δεν πρέπει να ελεγχθούν όλα αυτά όχι μόνο κεντρικά, αλλά και από τις τοπικές αρχές. Αφού ούτε τιμολόγια κόβονται, ούτε αρχείο υπάρχει, αλλά ούτε και νόμιμα παραστατικά. Και στο παρακράτος των ερτζιανών πρέπει να μπει τάξη.
-Η ιδιότυπη ασυλία με τις πλάτες πολιτικών και θεσμικών και το παραμύθι ότι πλήττεται δήθεν ο τουρκόφωνος τύπος και τα ΜΜΕ, καθιστά ορισμένους ασύδοτους και επιρρεπείς στην παρανομία. Οι νόμοι να ισχύουν το ίδιο για όλους.
Που τους χάνεις, που τους βρίσκεις τους βουλευτές, πολιτευτάδες και αυτοδιοικητικούς από την μειονότητα τελευταία; Μα στα πανηγύρια που διοργανώνονται όλον αυτό τον καιρό σε πόλεις της Τουρκίας.
-Στο πανηγύρι μάλιστα της Προύσας πρόσφατα έδωσαν όλοι το παρόν, αφού οργανώθηκε για όλους τους Δυτικοθρακιώτες. Χόρεψαν και όλα τα χορευτικά των κατηργημένων συλλόγων της Θράκης, αλλά και για την μόρφωση τους μοιράστηκε και το βιβλίο «Τρικυμία Σαδήκ Αχμέτ», που εξιστορεί την ζωή και την δράση του.
-Μάλιστα στους χορηγούς του πανηγυριού φιγουράρουν στο σχετικό πανό και τα ονόματα των βουλευτών και δημάρχων της Θράκης. Που βέβαια δεν τους είδαμε να είναι τόσο γαλαντόμοι σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται στην περιοχή μας.
-Φαίνεται ότι οι ψήφοι των αποδήμων Δυτικοθρακιωτών μετρούν πολύ παραπάνω, από τις σίγουρες που υπολογίζουν στην περιοχή μας. Βέβαια υπάρχει και κάποιος μειονοτικός που στα συχνά του ταξίδια στην Τουρκία, δεν πηγαίνει μόνο στις γιορτές και στα πανηγύρια, αλλά έχει βρει στην γείτονα χώρα και το δικό του ουρί του παραδείσου. Για αυτόν όμως θα γράψουμε μια άλλη φορά.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News