Αγορά Εργασίας στη Ροδόπη (13-05-2025): Εταιρείες και επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού

Ο μήνας του μέλιτος με το γενναίο δανεικό κομπόδεμα τελείωσε και οι δανειστές άφησαν το καρότο πάλι και έπιασαν πάλι το μαστίγιο. Ανακαλύπτοντας νέες τρύπες 4 δις, υστέρηση εσόδων και άτολμα βήματα σε αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις. Προετοιμάζουν πάλι το κλίμα, ώστε φυσιολογικά κατά την άποψή τους να έρθουν οι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ως ισοδύναμα μέτρα.
-Γιατί είναι αφελής κάποιος αν πιστέψει ότι ως δια μαγείας μέσα σε ένα τρίμηνο, χωρίς προετοιμασία και μηχανισμό θα εισπραχθεί η φοροδιαφυγή, θα μπορέσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους στο δημόσιο οι χαρατσωμένοι πολίτες και θα έρθει η ανάπτυξη.
-Όνειρα θερινής νυκτός, αφού και η περιβόητη ανακεφαλοποίηση των τραπεζών θα ολοκληρωθεί προς το καλοκαίρι, ώστε να δούνε κανένα ευρώ ρευστότητας οι επιχειρήσεις που θα έχουν επιβιώσει ακόμα. Και σε όλο αυτό το χάλι το πολιτικό μας σύστημα απλώς κουβεντιάζει άσκοπα.
-Και όταν δεν κουβεντιάζει παίρνει μέτρα φοροεισπρακτικά και αυξάνει τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και των τιμών των καυσίμων …μειώνοντας όλως παραδόξως τα δημόσια έσοδα και δημιουργώντας νέες τρύπες. Ήδη αφού έκαναν τους μισθούς των νέων κυριολεκτικά πείνας, επεξεργάζονται σχέδια ενιαίας εθνικής σύνταξης για όλους στα 350 ευρώ μόνο εγγυημένα από το κράτος.
-Τα υπόλοιπα για μεγαλύτερη σύνταξη σε κάθε κλάδο, θα τα καλύπτουν υποτίθεται τα ταμεία. Που δεν θα έχουν τίποτα φυσικά, αφού φρόντισαν από πριν να κουρέψουν τα αποθεματικά τους και να τα φαλιρίσουν. Και οι τυχεροί νεοπροσλαμβανόμενοι των 580 ευρώ φυσικά δεν θα μπορούν με τίποτα να τα τροφοδοτήσουν.
-Το σχέδιο εξόντωσης, φτωχοποίησης και εξαθλίωσης είναι το μόνο τελικά που προχωρά σταθερά χωρίς καθυστερήσεις, αποκλίσεις και αναβολές.
Βρήκαν ευκαιρία να «διαφημίσουν» τα προγράμματα επιμόρφωσης των μουσουλμανοπαίδων, μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) οι υπεύθυνοι. Διοχετεύοντας την είδηση και σε μεγάλα site. Εξ’ άλλου η Θράκη, η μειονότητα και οι ιεροδιδάσκαλοι μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τις προηγούμενες ημέρες και ο καθένας βρήκε ευκαιρία να επαινέσει την δουλειά του.
-Το ακριβό όμως, αλλά μικρό συνάμα λιθαράκι που πρόσφερε το πρόγραμμα για την αλλαγή νοοτροπίας στην μειονότητα, μην το παρουσιάζουμε και σαν βουνό επιτυχίας. Η ραγδαία αύξηση των μουσουλμάνων φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η μείωση του ποσοστού διαρροής των μαθητών στο γυμνάσιο και η μεγάλη συμμετοχή των κοριτσιών στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια, προφανώς δεν ήλθαν ως δια μαγείας από τα προγράμματα, όπως όμορφα παρουσιάζονται στο αρθρογράφημα.
-Τα έφερε η ίδια η ανάγκη της ζωής, η φτωχοποίηση των χωριών μας και οι ευεργετικές διατάξεις στις ποσοστώσεις που θεσμοθέτησε η Πολιτεία, για να δώσει διέξοδο στα παιδιά. Πάνω απ? όλα όμως η ανάγκη της επιβίωσης και μιας καλύτερης ζωής για τα νέα παιδιά, να ξεφύγουν από τα αδιέξοδα μιας κλειστής κοινωνίας και οι νέες σχέσεις που δομήθηκαν στα ζευγάρια της μειονότητας, όπου η γυναίκα άρχισε να παίζει πιο δυναμικό ρόλο πλέον ισότιμα, διεκδικώντας τα δίκια της.
-Καλά λοιπόν τα προγράμματα και ο επικουρικός τους ρόλος, αλλά να αποδίδουμε τα εύσημα εκεί που πρέπει. Πρώτα στα παιδιά που ξύπνησαν, δεύτερο στην Πολιτεία και την τοπική κοινωνία που ξεπέρασε την γκετοποίηση, τον αναχρονισμό και τις αγκυλώσεις που επιβάλλουν τα γνωστά παραμάγαζα και τέλος τα προγράμματα.
Αρνούνται να φύγουν ακόμα από τις φοιτητικές εστίες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης οι «αιώνιοι» φοιτητές. Περίπου 7 με 8 χρόνια κρατούν τα δωμάτια με το πρόσχημα ότι δούλευαν και δεν μπορούσαν να πάρουν το πτυχίο τους έγκαιρα μέσα σε 4 χρόνια. Και έτσι οι νέοι φοιτητές που δικαιούνται στέγαση δωρεάν, μένουν ξεκρέμαστοι προς το παρόν.
-Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι άλλες πόλεις και ιδιαίτερα η Ξάνθη, αφού η Κομοτηνή έχει μόνο 6 τέτοιες περιπτώσεις σε σύνολο των 300 οικότροφων φοιτητών. Η τελευταία παράταση όπως πληροφορούμαστε από τις πρυτανικές αρχές είναι η 25η Φεβρουαρίου που τελειώνουν οι εξετάσεις για να φύγουν επιτέλους οι «αντάρτες».
-Και περιμένουν επίσης να δουν αν με το νέο νομοσχέδιο που ευνοεί κάποιους να κάνουν μεταγραφή στον τόπο καταγωγής τους για λόγους οικονομίας, αν θα μειωθούν οι αιτήσεις για στέγαση των νέων φοιτητών.
-Λίγο δύσκολα βέβαια να εφαρμοστούν οι αποφάσεις, αφού πληροφορούμαστε ότι οι «αιώνιοι» φοιτητές του ΔΠΘ, με μια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ ξεπερνούν κατά πολύ τους υπόλοιπους φοιτητές. Και ήδη έχει γίνει ένα «λόμπυ» συμπαράστασης για τους διαμένοντες επί 8 χρόνια στις φοιτητικές εστίες.
-Τζάμπα σπίτι εις υγεία των υπόλοιπων κορόιδων. Και αν πάρουν δηλαδή το πτυχίο τους σε 15 χρόνια, είναι υποχρεωμένο το κράτος να τους συντηρεί τελικά;
Πάντως μια που αναφερθήκαμε στο πανεπιστήμιο μας αν και είναι γνωστό σε όλους, έρχεται η ίδια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ να μας αποκαλύψει ότι τελικά γυναικοκρατείται το ΔΠΘ. Αφού οι σχολές του κατά μεγάλο ποσοστό είναι για επιστήμες και επαγγέλματα που προτιμούν κατά πλειοψηφία οι γυναίκες.
-Περίπου 2.500 παραπάνω γυναίκες φοιτούν στο ΔΠΘ. Και όπως λένε σχολιάζοντας περιπαιχτικά πολλές φοιτήτριες είναι φοβερά δύσκολο να βρουν το ταίρι τους στην Θράκη, επειδή οι συσχετισμοί ανδρών-γυναικών είναι δυσανάλογοι σε σχέση με το φύλλο.
-Χαράς ευαγγέλια θα πουν οι υπόλοιποι άνδρες νεαροί Κομοτηναίοι. Μήπως δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φοιτήτριες μόλις τελειώνουν οι σπουδές τους, παντρεύονται με Κομοτηναίους και μένουν στην πόλη μας; Κάθε εμπόδιο για καλό.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News