Αγορά Εργασίας στη Ροδόπη (13-05-2025): Εταιρείες και επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού

Tην τιμητική τους έχουν οι λίστες τελευταία και ξεφυτρώνουν καθημερινά. Έτσι βγήκε στην δημοσιότητα η λίστα «Χορηγιών» του ΟΠΑΠ στα ΜΜΕ, με τα ποσά που μοίρασε αναλυτικά ο Οργανισμός το 2012.
-Δεν λέγονται διαφημίσεις, αλλά χορηγικές συμβάσεις έξυπνα, για τον απλούστατο λόγο ότι μοιράζονται σε μεγάλα ποσά στα Αθηναϊκά ΜΜΕ και διαδικτυακά μέσα ξεκινώντας από 7,5 εκ. ευρώ και φθάνουν μέχρι 15 χιλιάδες ευρώ για μέσα που λειτουργούν στο τελευταίο κατσικοχώρι, που δεν τα γνωρίζει ούτε ο ιδιοκτήτης τους.
-Στην Περιφέρειά μας την μερίδα του ΟΠΑΠ την μοιράστηκαν ορισμένα ΜΜΕ, ξεκινώντας από τα 26.000 ευρώ και φθάνοντας μέχρι 50.000 ευρώ. Ωραία δωράκια για τα λειτουργικά έξοδα. Βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του μοιράσματος της πίτας, είναι ότι οι επιλογές πάντοτε γίνονταν, όταν είχες τον «μπάρμπα στην Κορώνη».
-Είναι χαρακτηριστική η έκφραση πολλών πρωτοκλασάτων υποψηφίων των μεγάλων κομμάτων «στηρίξτε με και θα μεριμνήσουμε να πάρετε διαφήμιση από τον ΟΠΑΠ». Και φυσικά τα ευεργετημένα ΜΜΕ όλως τυχαίως, συνήθως ξεχνούν επιλεκτικά να κάνουν κριτική σε ορισμένους και κατακεραυνώνουν τους αντιπάλους τους.
-Το σύστημα αυτό δεν ανακαλύφθηκε βέβαια τώρα, αλλά εδώ και χρόνια. Το μεγάλο φαγοπότι των δώρων όμως με τις περικοπές, το 2013 θα κοπεί στο μισό όπως πληροφορούμαστε. Και τα συνήθως ίδια ΜΜΕ που τρώνε από την πίτα του ΟΠΑΠ κατέβασαν ήδη μαύρες πλερέζες.
-Μήπως λέτε θα αρχίσουν με τέτοια πενιχρά ποσά πλέον να θυμηθούν να κάνουν και κριτική στην κυβέρνηση, ή στον ΟΠΑΠ και την επιλεκτική τακτική που εφαρμόζεται στο μοίρασμα της πίτας;
-Θα συνεχίσει να παίρνει και το κάτι τις η επαρχία, ή μόνο τα βασικά Αθηνοκεντρικά ΜΜΕ; Τελικά θα μάθουμε και εμείς οι υπόλοιποι θνητοί πως επιλέγονται πάντοτε τα συγκεκριμένα ΜΜΕ για τις χορηγίες;
Παλιότερα στην Κομοτηνή που ήταν η χαρά του εργολάβου και των κατασκευών και τα δάνεια έπεφταν βροχή, οι οικοδομές ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια. Κάθε τετράγωνο και καινούργια οικοδομή και το σύστημα δούλευε μια χαρά. Τώρα νέα σπίτια σπάνια κτίζονται, αφού πολλοί εργολάβοι διαθέτουν ακόμα απούλητα διαμερίσματα και μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν τα παλιά σπίτια σε τιμές ευκαιρίας.
-Ξεφύτρωσαν όμως τώρα σαν «μανιτάρια» και οι «μερεμετάδες», που ήδη κάνουν χρυσές δουλειές για ανακαινίσεις και συντήρηση των σπιτιών. Βάψιμο, μονώσεις, ενεργειακή θέρμανση, σοβάτισμα, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά και είδη υγιεινής, ενεργειακά τζάκια, θερμοσίφωνες και νέες κουζίνες, άρχισαν πάλι να κινούν τα επαγγέλματα που στηρίζονταν στην οικοδομή.
-Τα μερεμέτια μπορεί να μην δίνουν μεγάλα ποσά, αλλά διατηρούν εν ζωή τις επιχειρήσεις και σώζονται μέσα στην κρίση. Πολλοί τα φτιάχνουν για να τα πουλήσουν ακριβότερα ή να τα νοικιάσουν, αλλά περισσότεροι για τα παιδιά τους. Το παλιό πατρικό μετατρέπεται σε παραδοσιακό και τα πιο καινούργια αλλάζουν διαρρύθμιση για να υποδεχθούν τους νεώτερους ιδιοκτήτες που έχουν άλλη αισθητική άποψη.
-Μόνο που κάποια μαστόρια γλυκάθηκαν στην περιοχή μας και άρχισαν πάλι να θυμούνται τις παλιές καλές εποχές, που χωρίς αποδείξεις έφτιαχναν γερό κομπόδεμα. Και από δουλειά συνήθως προβληματική και με τσαπατσουλιές. Αν θέλουν όμως να επιβιώσουν ας τα ξεχάσουν όλα αυτά και να προσγειωθούν στα νέα δεδομένα. Δουλειά υπάρχει, αλλά μόνο για σωστούς επαγγελματίες.
Απλήρωτοι παραμένουν πολλοί βαμβακοπαραγωγοί από συγκεκριμένη εταιρία, παρόλο που εδώ και μήνες παρέδωσαν τα βαμβάκια τους και αυτά μεταπωλήθηκαν και σε καλή τιμή. Και πέρυσι είχαν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα αλλά τελικά η εταιρία έστω και καθυστερημένα τους πλήρωσε.
-Φέτος προσπάθησαν να τα δώσουν αλλού, αλλά μάλλον ορισμένοι είχαν συμπληρώσει τις ποσότητες που ήθελαν και δεν τους δέχθηκαν. Με αποτέλεσμα να τα δώσουν πάλι στον ίδιο προμηθευτή με μισή καρδιά.
-Αλλά τώρα φοβούνται λόγω της οικονομικής κρίσης μην μείνουν απλήρωτοι τελικά, παρόλο που η εταιρία τους διαβεβαιώνει και τους ζητά να κάνουν λίγο υπομονή ακόμα και θα βρεθεί λύση.
-Μακάρι βέβαια γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και οι κόποι μιας χρονιάς, ελπίζουμε να μην πάνε χαμένοι. Και τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο.
Ρωγμές και ρήγματα φέρνει η ψήφιση της τροπολογίας για τους ιεροδιδασκάλους, ακόμα και στα πρωτοκλασάτα στελέχη της «Συμβουλευτικής Επιτροπής». Έτσι συνασπίζονται για πρώτη φορά, οι εκτός βουλής και αντίπαλοι υποτίθεται πολιτικά Ιλχάν Αχμέτ και Τσετίν Μάντατζη και ασκούν σκληρή κριτική στους τρεις βουλευτές της μειονότητας.
-Ο λόγος ήταν ότι στην προχθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της άτυπης αυτής επιτροπής οι τρεις βουλευτές απαξίωσαν για πρώτη φορά να παρευρεθούν και έτσι οι θυμωμένοι πρώην βουλευτές δηλώνουν σε κοινή ανακοίνωση πολλά και ενδιαφέροντα.
-Αναφέρουν λοιπόν από κοινού στο Facebook, ότι «κατά την συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για να συζητήσει τον νόμο για τους 240 ιμάμηδες που υπονομεύει την θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία συνείδησης της μειονότητας μας, για πρώτη φορά οι τρεις βουλευτές μας ομαδικά δεν μετείχαν, και με αυτό τον τρόπο έδειξαν ασέβεια προς τα μέλη της επιτροπής αλλά και ποδοπάτησαν τα δικαιώματα και το δίκαιο της μειονότητας. Μέχρι οι βουλευτές να επανεξετάσουν αυτήν τους την ασέβεια, εμείς αποφασίσαμε προσωρινά να μην μετάσχουμε στις συνεδριάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής».
-Μάλλον ο ξέμπαρκος πολιτικά Τσετίν Μάνταντζη βάζει πλώρη προς ΔΗΜΑΡ και ο βασικός σχεδιαστής του νόμου για τους ιμάμηδες Ιλχάν Αχμέτ, προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του σκληρού πολέμιου για την τροπολογία, βγαίνοντας από τα …ανατολικά στους αντιπάλους του μειονοτικούς βουλευτές.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News