31/01/2013 | xronos.gr
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης

31/01/2013

01/02/13 - 0:00

Μοιραστείτε το

 Η μάγισσα Κίρκη το έκανε το θαύμα της. Και έτσι ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας και πρώην πρόεδρος της Εταιρίας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής Αλέξανδρος Καζαντζής, απέκτησε περιχαρής την δεύτερη εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου του «Κίρκη Έβρου» η μάγισσα ή η μαγεία της φύσης. 

-Και έτσι γράφτηκαν νέα κεφάλαια που είχε ως αρχειακό υλικό, αλλά ιδιαίτερα εμπλουτίστηκε το κεφάλαιο για τα γνωστά μεταλλεία. Που άφησαν ανεξίτηλα βέβαια τις πληγές τους, τα σημάδια της καταστροφής και την μόλυνσή τους μέχρι και σήμερα.

-Βέβαια αυτά δεν αναφέρονται τόσο εύγλωττα και ξεκάθαρα, αφού χορηγός για την δεύτερη έκδοση  είναι τα Χρυσωρυχεία Θράκης. «Εύγε» στα Χρυσωρυχεία αναφέρει ο συγγραφέας σε συνέντευξή του σε τοπικό φύλλο, γιατί τον «επέλεξαν ανάμεσα σε πολλές άλλες προτάσεις εκτιμώντας την σπουδαιότητα του έργου», αφού «προέχει η ιστορία του χωριού που θα μείνει αιώνια».

-Και έτσι τα Χρυσωρυχεία και το βιβλίο κατά τον συγγραφέα «ενισχύουν την καταγραφή, την ανάδειξη, την προβολή του …φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας που την έχει ιδιαιτέρως ανάγκη ο τόπος μας». Οι πράξεις και τα λόγια όμως τα λένε όλα σε ανθρώπους με στοιχειώδη νοημοσύνη, χωρίς να χρειάζονται επεξήγηση.

 Χωρίς καμία διάθεση όμως να μειώσουμε την προσφορά και το έργο του Αλέξανδρου  Καζαντζή στον τόπο, περιμέναμε τα μαθήματα ζωής να μας τα δίνει και τώρα που είναι συνταξιούχος.

-Με τίποτα δεν μπορεί να μας πείσει λοιπόν ότι οι χρυσωρύχοι τον επέλεξαν ως εκλεκτό από μόνοι τους και δήθεν ενδιαφέρονται για το φυσικό κάλλος της Κίρκης. Όταν  πυρετωδώς και με κάθε τρόπο ετοιμάζονται με τις επενδύσεις τους να καταστρέψουν το περιβάλλον σε άλλες περιοχές εφάμιλλου κάλους.

-Απλώς τους βόλευε η ιστορία των μεταλλείων της Κίρκης να παρουσιαστεί εξωραϊσμένα για να τους δώσει άλλο ένα άλλοθι και πάτημα για τα δικά τους μεταλλεία. Οι χορηγίες τους επίσης και οι δουλειές τους δεν δίνονται όμως με κριτήρια σπουδαιότητας, αλλά μόνο όταν μπορεί και τους επαινεί κάποιος δημόσια. 

-Εκδότες, τυπογράφοι, δημοσιογράφοι, σύλλογοι και ιδιώτες,  πρώτα επαινούν και μετά ευαισθητοποιούνται οι χρυσωρύχοι να  δώσουν τον οβολό τους. Τα ξεχασμένα βαρέλια με δηλητήρια στα μεταλλεία της Κίρκης και η λυματολάσπη που παραμένει χρόνια εκεί κάτι γνωρίζουν παραπάνω για τα δώρα που αφήνουν αυτές οι επενδύσεις.  

-Φοβού τους νέους Δαναούς κ. Καζαντζή και δώρα φέροντες. Άραγε αυτά που αναφέρετε στην συνέντευξή σας ως δικαιολογίες για την συνεργασία πλέκοντας το εγκώμιο των Χρυσωρύχων, θα μπορούσατε να τα πείτε από έδρας στα παιδιά σε τάξεις που διδάξατε χρόνια και μεγάλωσαν με αρχές και αξίες; 

-Δεν γνωρίζουμε αν το βιβλίο θα μείνει αιώνια, αλλά και το κυάνιο σίγουρα θα το συντροφεύει. Οι δάσκαλοι όμως δεν διδάσκουν μόνο με τα λόγια, αλλά και με πράξεις που μένουν. Τα υπόλοιπα έπεα πτερόεντα.

 Στις 5 Φεβρουαρίου γίνεται η δημοπρασία για τον ανάδοχο που θα αναλάβει την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρειά μας όπως πληροφορούμαστε. Πριν αρχίσει όμως ο κουνουποπόλεμος μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων, όπως έγινε τα προηγούμενα δύο χρόνια με τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις, άρχισε ήδη ο υπόγειος πόλεμος των υποψηφίων αναδόχων.

-Γιατί φέτος το πακέτο είναι πλούσιο από διετίας και υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και συνεργασιών για τις επίγειες και εναέριες παρεμβάσεις. Έτσι μαθαίνουμε ότι πρώην φίλοι και συνεργάτες εργολάβοι έγιναν εχθροί και αντίπαλοι και υπάρχουν νέες συμπράξεις με πρώην ανταγωνιστές. Η οικονομική κρίση αλλάζει τα πάντα και γεφυρώνει αντιθέσεις.

-Επίσης πρώην ανάδοχος φέρεται πολύ δυσαρεστημένος και μιλώντας στους γνωστούς του, αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε ενστάσεις και καταγγελίες, αν δεν καθίσει η μπίλια της επιλογής στη δική του προσφορά. 

-Δεν γνωρίζουμε αν όλα αυτά θα σημάνουν καθυστερήσεις και αναβολές γραφειοκρατικού χαρακτήρα, αλλά είναι κρίμα τώρα που υπάρχουν κονδύλια και η δημοπρασία γίνεται νωρίς, να παρακολουθήσουμε πάλι το ίδιο σήριαλ. Και τα κουνούπια να κάνουν πάλι πάρτι, αν δεν καταπολεμηθούν έγκαιρα. 

 Είναι κυριολεκτικά θλιβερό να μαθαίνουμε από το μακρινό Κατάρ, τι θα γίνει στην Θράκη για τους ιεροδιδασκάλους. Και δεν ικανοποιούμαστε τελικά, ούτε μας καθησυχάζει η επίσημη προσεκτικά διατυπωμένη απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στο ζήτημα. Που στον καταιγισμό των τουρκικών δηλώσεων και την ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά μας,  προσπαθεί να στρογγυλέψουμε τις διπλωματικές γωνίες.

-Μένουμε όμως στην τελική δήλωση για το θέμα του Ταγίπ Ερντογάν ότι «μας είπαν ότι θα κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες για το θέμα και θα το επανεξετάσουμε». Τι σημαίνει αυτό άραγε, μπορεί να μας εξηγήσει το υπουργείο Εξωτερικών που σιωπά; Εκτός βέβαια το ότι ο Ερντογάν καρφώνει τον Έλληνα πρωθυπουργό.

-Ήδη άρχισαν να διοχετεύονται σενάρια σιωπηρής αποδοχής των τουρκικών απαιτήσεων περί μη ψήφισης ή ισχύος του νόμου. Και όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής σε 7 μήνες με τη νέα σχολική χρονιά, θα βρουν δικαιολογίες του στυλ ότι δεν μας αφήνει η Τρόικα να κάνουμε νέες προσλήψεις και δεν υπάρχουν πιστώσεις προβλεπόμενες. 

-Μήπως κάποιοι επιλέγουν να μη δημοσιοποιούν το παρασκήνιο και τις ισχυρές πιέσεις ή τους ωμούς εκβιασμούς που κάνει η Άγκυρα σε διπλωματικό επίπεδο και όχι μόνο; Ή απλώς κυριαρχεί η λογική των χαμηλών τόνων που δεν μας βγαίνει συνήθως όπως πάντα; 

-Σε 6 με 7 μήνες θα γνωρίζουμε. Κατά τ’ άλλα ο Ταγίπ Ερντογάν το παρατραβάει το σκοινί ζητώντας να φτιάξει ο ίδιος και το τζαμί της Αθήνας για να γίνει προφανώς ο προστάτης εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων μεταναστών που ζουν στην χώρα μας. Οι λόγοι βέβαια προφανείς.

-Πάντως ο Ερντογάν ακόμα και από το Κατάρ ενδιαφέρθηκε για τους ιεροδιδασκάλους και το τέμενος, ενώ η ελληνική αποστολή δεν βρήκε καθόλου χρόνο να επισκεφθεί τον υπόγειο ελληνορθόδοξο ναό του Αγ. Γεωργίου και Αγ. Ισαάκ στη Ντόχα του Κατάρ, όπου εκκλησιάζονται 700  Έλληνες και 4.000 ορθόδοξοι.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr