«Ανεβαίνει» ο Πληθωρισμός το 2025 για να…πέσει το 2026: Τι δείχνουν οι προβλέψεις της ΤτΕ | xronos.gr
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

«Ανεβαίνει» ο Πληθωρισμός το 2025 για να…πέσει το 2026: Τι δείχνουν οι προβλέψεις της ΤτΕ

14/04/25 - 17:06
«Ανεβαίνει» ο Πληθωρισμός το 2025 για να…πέσει το 2026: Τι δείχνουν οι προβλέψεις της ΤτΕ

Μοιραστείτε το

Αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών και επιπτώσεις από το νέο σύστημα εμπορίας εκπομπών ρύπων οδηγούν σε προσωρινή άνοδο του πληθωρισμού το 2025, με σταδιακή αποκλιμάκωση από το 2026 και μετά.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να ανέβει το 2025, φτάνοντας το 2,9%, κυρίως λόγω των αυξήσεων στις τιμές των υπηρεσιών, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων προς τα πάνω (από 2,5% σε 2,9%) υπογραμμίζει τις συνεχείς πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι έως το 2026 ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τον στόχο του 2%. Ωστόσο, αναμένεται μία προσωρινή αύξηση το 2027, εξαιτίας της ένταξης της ενέργειας στο νέο σύστημα εμπορίας εκπομπών ρύπων ETS2.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα, αναμένεται να παραμείνει σταθερός το 2025 και να μειωθεί στο 2,2% το 2027, λόγω της πτώσης στις τιμές των βιομηχανικών αγαθών. Παρά τη γενικότερη στασιμότητα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η Ελλάδα καταγράφει διαρκώς υψηλότερο επίπεδο δομικού πληθωρισμού, με διαφορά 1,5 ποσοστιαίας μονάδας από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές στην Ελλάδα αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό για το επόμενο έτος, με τις προσδοκίες για τους επόμενους 12 μήνες να φτάνουν το 5,9%, ενώ στην ευρωζώνη παραμένουν αμετάβλητες στο 2,6%.

Παράλληλα, η πίεση στην αγορά εργασίας της ευρωζώνης παρουσιάζει μια αργή αποκλιμάκωση, γεγονός που επηρεάζει και την αύξηση των μισθών στην Ελλάδα, η οποία πλησιάζει πλέον τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις από τον πληθωρισμό, με τις τιμές να παραμένουν σε αυξημένα επίπεδα, ενώ η επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό απαιτεί περαιτέρω προσαρμογές στην οικονομική πολιτική και την αγορά εργασίας.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr