Τον σύλλογο «αξίΖΩ» επισκέφτηκαν οι Σαρακατσάνοι

Παρά την αρνητική πρωτιά της Ροδόπης, το ισοζύγιο πανελλαδικά εμφανίζει αριθμούς ρεκόρ - από το 2001 μέχρι σήμερα - σύμφωνα με το υπ. Εργασίας
Την ίδια ώρα που πανελλαδικά καταγράφηκαν οι καλύτεροι δείκτες, από το 2001 μέχρι και σήμερα (σύμφωνα τουλάχιστον με το υπουργείο Εργασίας), στη Ροδόπη τα πράγματα δεν είναι θετικά. Ο νομός απασχολεί 517 λιγότερους εργαζομένους, τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η "Εργάνη". Την ίδια ώρα όμως, πανελλαδικά, οι θέσεις αυξήθηκαν κατά 33.620, κάτι που οφείλεται εν πολλοίς στον ελληνικό τουρισμό, χάρη στον οποίο απασχολούνται πλήθος εργαζομένων, αλλά κυρίως σε τουριστικά ακμαίους νομούς.
Πανελλαδικό ρεκόρ καταγράφει το υπουργείο Εργασίας
Την υψηλότερη επίδοση από το 2001 έως σήμερα για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούνιος κατέγραψε το Πληροφοριακό Σύστημα "Εργάνη", καθώς το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 298.171 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικά, τον Ιούνιο του 2018 καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο κατά 33.620 θέσεις εργασίας, το δεύτερο υψηλότερο για μήνα Ιούνιο από το 2001 έως σήμερα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιουνίου 2018, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 283.201, ενώ οι αποχωρήσεις σε 249.581.
"Βούλιαξε" το ισοζύγιο στο νομό Ροδόπης
Η κατάσταση στο νομό Ροδόπης είναι, με όποια "ανάγνωση" κι αν επιλέξει κανείς, αρνητική. Χαρακτηριστικά στο νομό Ροδόπης έγιναν 1.392 προσλήψεις και 1.909 αποχωρήσεις, δηλαδή είμαστε μείον 517 θέσεις εργασίες. Το παραπάνω αποδίδεται στο ελάχιστο προσωπικό που απασχολείται στο νομό Ροδόπης σε τουριστικά επαγγέλματα. Απεναντίας, ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων, κυρίως στην Κομοτηνή, που απασχολείται σε καφετέριες, μπαρ κλπ, κάθε χρόνο το καλοκαίρι μειώνεται. Αρκετοί εκ των εργαζομένων είναι φοιτητές, άλλοι πάλι επιλέγουν να εργαστούν σε άλλο νομό, ο οποίος - ων τουριστικός - θα αποδώσει στον μέσο εργαζόμενο καλύτερη μεροκάματο. Την ίδια ώρα, η καλοκαιρινή "ερήμωση" της Κομοτηνής, ως είθισται κάθε χρόνο, κυρίως για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, λόγω της απουσίας των φοιτητών αλλά και της "φυγής" Κομοτηναίων κυρίως προς το παραλιακό μέτωπο, συντελεί ώστε και τα μαγαζιά μαζικής κατανάλωσης να σημειώνουν μικρότερη κίνηση, άρα να χρειάζονται και λιγότερο προσωπικό.
"Τρίβουν τα χέρια τους" σε Θάσο και Καβάλα
Απεναντίας, στον κατεξοχήν τουριστικό νομό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το ισοζύγιο είναι κατά πολλές εκατοντάδες εργαζομένους θετικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της "Εργάνης" ο νομός Καβάλας (ιδίως δε το νησί της Θάσου) πρέπει "να τρίβουν τα χέρια τους".
Από την άλλη ο νομός Ξάνθης "πονάει", λιγότερο από τη Ροδόπη, αλλά και πάλι αρκετά, ενώ στασιμότητα παρατηρείται στους νομούς Έβρου και Δράμας.
Αναλυτικά:
Στον Έβρο έγιναν 2.229 προσλήψεις και 2.246 αποχωρήσεις (- 17 θέσεις).
Στη Δράμα είχαμε 1.109 προσλήψεις και 1.155 αποχωρήσεις (- 46 θέσεις).
Στην Ξάνθη 1.410 προσλήψεις και 1.749 αποχωρήσεις (- 339 θέσεις).
Στην Καβάλα είχαμε 3.508 προσλήψεις και 2.738 αποχωρήσεις (+ 770 θέσεις).
Στη Θάσο έγιναν 2.122 προσλήψεις και 542 αποχωρήσεις (+ 1.580 θέσεις).
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News