Αντ. Μανδρίτης: "Να αποχωρήσει ο στρατός κατοχής" | xronos.gr
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ "Χ"

Αντ. Μανδρίτης: "Να αποχωρήσει ο στρατός κατοχής"

08/07/17 - 11:00

Αναγνωρίζει ότι η Τουρκία κατέχει το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού αλλά και πως όραμα της Κύπρου παραμένει η επανένωση του νησιού

Οι συζητήσεις για επανένωση της Κύπρου στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας κατέρρευσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής 7 Ιουλίου, σηματοδοτώντας το τέλος μιας πολλά υποσχόμενης διαδικασίας για την επίλυση μιας διαφωνίας που κρατά δεκαετίες. Η κατάσταση, επομένως, παραμένει ως έχει, με τα τουρκικά στρατεύματα να παραμένουν στην περιοχή και το όνειρο μιας "ένωσης" να φαντάζει ακόμη πιο μακρινό.


Κληθείς από τον "Χ" να σχολιάσει τις εξελίξεις, είναι ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη Αντώνης Μανδρίτης. Ο Κύπριος διπλωμάτης βρέθηκε στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο του 7ου Ανταμώματος Ανατολικορωμυλιωτών και συνάντησε κατά σειρά τον μητροπολίτη Μαρωνείας-Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη και τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη. Ο κ. Μανδρίτης βρέθηκε για δεύτερη φορά στην περιοχή μας κι εξήγησε ότι το πλαίσιο της επίσκεψής του αφορά στην "σύσφιξη των σχέσεων με την περιοχή που ανήκει στη δικαιοδοσία μας που είναι η βόρειος Ελλάδα".
Μπορεί να μην είχε ασφαλή εικόνα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, καθώς το πρόγραμμά του ήταν γεμάτο από τις 7:00, παρόλα αυτά είχε συγκεκριμένες θέσεις αναφορικά με την πολιτική των Κυπρίων. "Το κυπριακό είναι μια πολύ μακρά ιστορία, αρχής γενομένης από το '74 με την τουρκική εισβολή. 


Η ελληνική-κυπριακή πλευρά έχει κάνει πολλές παραχωρήσεις κι έχουμε αποδεχθεί -επί γεωγραφικής βάσης- την αρχή της ομοσπονδίας", μας δήλωσε, κι έθεσε τις κόκκινες γραμμές, στις οποίες η κυπριακή πλευρά παραμένει ανένδοτη. "Για εμάς αποτελεί κόκκινη γραμμή η αποχώρηση του στρατού κατοχής και η εξάλειψη του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, ώστε η Κύπρος να λειτουργεί ακώλυτα ως χώρα-μέλος της ΕΕ, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες της, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας. Αυτά έχουν γίνει αντιληπτά σε διεθνές επίπεδο και διαχρονικά έχουμε την αμέριστη συμπαράταξη κάθε ελληνικής κυβέρνησης", και ανέδειξε πως η αλλαγή διεθνούς πολιτικής πρέπει να έρθει από την τουρκική πλευρά. "Πρέπει να αλλάξει η ρητορική της άλλης πλευράς, και ως άλλη πλευρά δεν εννοώ τους Τουρκοκύπριους, αλλά την Τουρκία που κατέχει το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού. Η δικιά μας πλευρά προσπαθεί πάντα να σώσει τις συνομιλίες για το κυπριακό, γιατί αυτοί που θέλουν περισσότερο από κάθε άλλον να βρεθεί λύση είναι οι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, κι όχι τα ξένα στοιχεία. Επομένως, θέλουμε να διασφαλιστεί μια λύση που να εγγυάται με βεβαιότητα την ασφάλεια ολόκληρου του πληθυσμού στο διηνεκές". 


Παράλληλα μίλησε για την θέση της Ελλάδας, η οποία "για πολλοστή φορά θέτει ως προτεραιότητά της το κυπριακό. Οι στιγμές που περνάμε είναι κρίσιμες για την οικονομία και για άλλους τομείς, άρα οι δεσμοί Ελλάδας-Κύπρου, που υπάρχουν από την αρχαιότητα, πρέπει να συσφιχτούν ακόμη περισσότερο. Η Ελλάδα ποτέ δεν αναμείχθηκε για να υποδείξει την οποιαδήποτε γραμμή, αλλά με βάση το διεθνές δίκαιο και τις συμβατικές της υποχρεώσεις, συμπαρίσταται στον αγώνα του κυπριακού λαού, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού".


Ο ίδιος στάθηκε και στην Θράκη, θεωρώντας την εμμέσως πλην σαφώς ως μια κατάσταση που θα ήταν δέον να επικρατήσει και στην Κύπρο, με τη συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων κάτω από κοινή στέγη. "Ειδικά με την Θράκη έχουμε πολλές σχέσεις, για παράδειγμα εκατοντάδες Κύπριοι φοιτητές βρίσκονται στην περιοχή σας και δη στην Κομοτηνή, υπάρχουν εμπορικές συναλλαγές τις οποίες πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω, κι έχουμε κοινές αξίες σε τουρισμό και πολιτισμό. 


Στόχος μας είναι η ειρηνική συμβίωση των λαών, αλλά σεβόμενοι τα θέσμια, όπως στη Θράκη όπου επικρατεί καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων κατοίκων. Το ζητούμενο είναι αυτό να υπάρξει και στην Κύπρο και να μην επιβληθεί ο ένας εις βάρος του άλλου. Η όποια εξέλιξη θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 


Τα σύνορα δεν καθορίζονται από την καρδιά, αλλά υπάρχουν διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες που τα καθορίζουν. Θέλουμε να επιτευχθεί στην Κύπρο, αυτό που συμβαίνει και στην Θράκη, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις".


Παρότι οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη "ναυάγησαν", ίσως ανεπιστρεπτί, ο Αντώνης Μανδρίτης δεν θεωρεί ότι το όνειρο μιας ενωμένης Κύπρου δεν μπορεί να συντελεστεί. "Το ένα τρίτο του κυπριακού Ελληνισμού προσφυγοποιήθηκε το '74 αλλά η ελπίδα ακόμη υπάρχει. Η χώρα είχε σχεδόν καταστραφεί εξ ολοκλήρου, αλλά με σκληρή δουλειά εξασφαλίσαμε ένα μικρό οικονομικό θαύμα. Η επανένωση του νησιού εξακολουθεί να αποτελεί την προτεραιότητα, το όραμα και τον στόχο μας. Με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού. Επομένως επιβάλλεται να ελπίζουμε και να δίνουμε τη μάχη σε διεθνές επίπεδο, για το καλό του νησιού", δήλωσε σχετικά.


Η ΣΧΕΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΜΕΣΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ
Εμείς συναντήσαμε τον πρόξενο κατά τη διάρκεια της τρίτης του επίσκεψης, στο δημαρχείο Κομοτηνής με τον Γιώργο Πετρίδη. Ο δήμαρχος Κομοτηνής δήλωσε ότι είναι χαρά του να συναντά "αδερφούς από την Κύπρο" και στη συνέχεια στάθηκε στην ανθρωπιά που έδειξαν οι Κύριοι προς τους Κομοτηναίους, όταν ξέσπασε η κρίση.


"Ο δήμος Κομοτηνής έχει πολύ στενή σχέση με τον δήμο Μέσα Γειτονιάς Κύπρου. Μπορεί να μην έχουμε αδερφοποιηθεί αλλά είμαστε αδερφοί δήμοι, γιατί τα κρίσιμα πρώτα χρόνια της κρίσης μας οι Κύπριοι αδερφοί μας είχαν στείλει σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια", είπε.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, στην οποία έδωσαν το παρόν και η πρόεδρος της ΠΟΣΑΡ Ευδοκία Παπαχρηστούδη, η γενική γραμματέας του ιδρύματος "Αγία Τριάδα" Μαρία Μάρδα, η πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων νομού Ροδόπης Χριστιάνα Κωνσταντίνου, ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα, μεταξύ των οποίων βιβλίο ιστορικών καταγραφών από πλευράς κ. Μανδρίτη και τουριστικός οδηγός και το έμβλημα της Κομοτηνής "Θράκας Ιππέας" από τον κ. Πετρίδη.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr