Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Δεν γίνεται επιχειρήσεις να είναι κλειστές αλλά να πληρώνουν το POS, τόνισε ο πολιτικός
Παρέμβαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έκανε ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Στη σχετική συνεδρίαση παρουσιάζονταν η ετήσια απολογιστική έκθεση 2019 της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Καταναλωτή, από τον Πρόεδρο της Αρχής Λευτέρη Ζαγορίτη.
Ο Ε. Στυλιανίδης ανέδειξε τη σημασία του νεότευκτου δικαιώματος της Ισότητας στην Πρόσβαση στο Διαδίκτυο και δε δίστασε να ασκήσει κριτική τόσο στις Τράπεζες, όσο και σε άλλες εταιρείες που εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους σε βάρος των πολιτών χωρίς να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα. «Είχαμε πει τότε ότι είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να δημιουργεί ίση δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους Έλληνες στο διαδίκτυο, δηλαδή, στην ηλεκτρονική - στην ψηφιακή πληροφορία. Αυτό, είναι παράλληλα και μία θεσμική επιταγή προς το κράτος, δεν είναι απλά ένα δικαίωμα του πολίτη-καταναλωτή», είπε στον πρόλογό του.
Πληθαίνουν οι ηλεκτρονικές παραγγελίες
Ο βουλευτής ανέδειξε πως οι ηλεκτρονικές παραγγελίες πληθαίνουν, αλλά δεν μπορούν όλοι οι έμποροι να προσαρμοστούν σε αυτή την κατάσταση, ιδίως σε χωριά και νησιά. «Πάνω από 12, λέτε εσείς στην Έκθεση, πιστεύω αν ευσταθούν τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πάνω από 15% ή 18% αυτήν τη στιγμή, των συναλλαγών, γίνονται ψηφιακά. Αυτό το νούμερο θα το δούμε να αυξάνεται ραγδαία και λόγω της κατάστασης, αλλά ήρθε για να μείνει αυτή η πραγματικότητα, δεν θα φύγει και έχει πολλά θετικά, αλλά έχει και αρνητικά», είπε και συνέχισε:
«Ποια είναι τα αρνητικά. Όταν, παραδείγματος χάριν, έχεις όλα τα μέσα, όπως σωστά είπατε, κύριε Πρόεδρε, την πρόσβαση σε γρήγορο ίντερνετ ως μικρή επιχείρηση ή ως καταναλωτής εξυπηρετείσαι. Αν ζεις, όμως, σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό ή σε ένα νησί, το οποίο έχει χαμηλές ταχύτητες ή δεν έχει καθόλου πρόσβαση στο διαδίκτυο τότε, πλέον, προσβάλλεται ο σκληρός πυρήνας του δικαιώματος. Άρα, εκεί ξεκινά ο δικός σας ρόλος. Εσείς, λοιπόν, πρέπει να ξεκινήσετε από την υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων».
Στο περιθώριο της ομιλίας του, ο βουλευτής έθιξε μία σειρά ζητημάτων, όπως ο ψηφιακός αναλφαβητισμός, οι απορίες γύρω από τον ευρωπαϊκό κανονικό προσωπικών δεδομένων GDPR, η ασφάλεια των συναλλαγών στο διαδίκτυο, οι περιπτώσεις hacking, ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλων ηλεκτρονικών καταστημάτων και τοπικών εμπόρων.
Να σωθεί ο μικρός έμπορος
Ο βουλευτής μετ’ επιτάσεως ζήτησε τη στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων εμπόρων και επιχειρήσεων, που παλεύουν κόντρα σε μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα. Εδώ έφερε ένα παράδειγμα: «Κλείσαμε τις εταιρείες, τις μικρομεσαίες εταιρείες. Κλειστές είναι, δεν λειτουργούν. Πληρώνουν, όμως, στις τράπεζες το POS. Αυτό γιατί; Αφού δεν λειτουργούν; Γιατί είναι υποχρεωμένες χιλιάδες μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να πληρώνουν στις τράπεζες POS τώρα που είναι κλειστές; Πρέπει να το δείτε. Πρέπει να διορθωθεί άμεσα αυτό».
Σε άλλο σημείο του λόγου του πρόσθεσε, μιλώντας έξω από τα δόντια και μεταφέροντας τον παλμό της περιφερειακής οικονομίας: «Δημιουργεί, βεβαίως, μία πρωτοφανή ισότητα αυτό το σύστημα όλο, το διαδικτυακό, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και μία πρωτοφανή ανισότητα σε μικρές επιχειρήσεις που τώρα με τα click away, click inside, “click πάρε και φύγε”, δεν ξέρω, εάν έχουν τη δυνατότητα να μπουν στο e-Commerce, στο ηλεκτρονικό εμπόριο; Αν έχουν δηλαδή την δυνατότητα είτε οικονομικά είτε τεχνικά;», για να συμπεράνει: «Λοιπόν, θα πρέπει να δούμε τι μέριμνα πρέπει να ασκήσουμε και για αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να αποκτήσουν, τουλάχιστον, ίδια δικαιώματα με τις υπόλοιπες και από εκεί και μετά εμπορικά πώς θα το αξιοποιήσουν είναι δικό τους θέμα. Διότι αν εγώ έχω, παραδείγματος χάριν, ένα μικρό εμπορικό κατάστημα στο χωριό μου και μπορούν οι κάτοικοι του χωριού μου να παίρνουν στη μισή τιμή ποιοτικότερο εμπόρευμα μέσα από την τηλεπαραγγελία, αυτόν “τον πεθαίνουν”».
Βίντεο:
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News